Aard van de weg :
Verkeersvrij harde aarde/fijne kiezel fiets-/wandelpad volledig op de Frontzate, de oude spoorbedding L74 van Kaaskerke bij Diksmuide tot Nieuwpoort. Van Pervijze tot Ramskapelle 4.5 Km breed fijne kiezel pad op onderlaag van bitumen, 1.5 Km beton pad en betegelde voetpaden in het centrum van Nieuwpoort.
Bewegwijzering :
Bordjes van fietsknooppunten : 52-3-38-35-89-57-7-67 tot O.L.Vrouwstraat in Nieuwpoort.
Verder geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Diksmuide.
IR trein Brussel-Gent-De Panne tot Diksmuide. Daar aansluitend LIJN bus 41 richting Nieuwpoort tot Kaaskerke (5 min./beperkte busdienst).
Eindpunt van de wandeling : Nieuwpoort, Kusttram halte stad.
Met de Kusttram richting Knokke tot Oostende NMBS station (elke 10 of 20 min.).
IC treinen terug naar Brugge-Gent-Brussel.
Info :
De Frontzate is het fiets-/wandelpad op de oude spoorwegbedding door de eindeloze polders van de Westhoek van Kaaskerke bij Diksmuide naar Nieuwpoort. De voormalige spoorlijn werd het eerst gebruikt en 1868 en voor het laatst in 1974. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het de Frontlijn.
De wandeling :
Van de bushalte Kaaskerke aan de kerk op de N35 ga naast de kerk in de Oude Dorpstraat en na 100 Mt kruist dit wegje het fiets-/wandelpad op de 'Frontzate'. Naar Nieuwpoort is links in n-westelijke richting.
Deze wandelroute mikt naast de gewone, zachte recreant vooral op mensen die geïnteresseerd zijn in het oorlogsverleden. Toen tijdens de eerste Wereldoorlog de IJzervlakte onder water werd gezet diende deze spoorwegberm als dijk. Langs het traject liggen nog verschillende bakstenen bunkers die herinneren aan die zware tijden. Vooral tussen Pervijze en Nieuwpoort zie er je nog veel.
Dit is een kaarsrecht traject door de polders van de IJzervallei met zicht op de omliggende landbouwgronden. Pittoreske dorpjes als Kaaskerke, Pervijze en Ramskapelle geven een aparte couleur locale aan je tocht. Af en toe passeer je imposante boerderijen. Je ontdekt vrijwel zeker ergens een verdwaalde reiger en vele kieviten. Hier en daar zie je schapen grazen, al dan niet in het kader van natuurbeheer.
In Ramskapelle bevindt zich aan het pad een Belgische militair kerkhof. Er voor staat ook een wat rommelige ruïne : het oud station van Ramskapelle, tijdens de oorlog tot een militaire observatiepost omgebouwd.
Voorbij de oude spoorbrug over de Veurnevaart bij Nieuwpoort loopt het verharde pad nog 400 Mt tot aan de O.L.Vrouwstraat. Deze straat die rechts naar het noorden draait volg je 700 Mt steeds rechtdoor voorbij de kerk tot aan de N34 Kaai. Daar is rechts ook de Kusttram halte Nieuwpoort stad. De Kusttram, "de lijn met de leukste bestemming" en enkele Km met zicht op zee, zal je in 40 min. naar het NMBS station van Oostende vervoeren.

Zie ook :