Tip :
Deze wandeling kan gecombineerd worden met 'Sart-Gare - Hockai - Francorchamps' tot een doorlopende lange wandeling van Sart-Gare via Hockai en Francorchamps tot Stavelot.
Aard van de weg :
Verkeersvrije brede RAVeL fiets-/wandelpaden : in fijne kiezel op de bedding van de oude spoorweg Spa-Francorchamps-Stavelot en in asfalt op de bedding van de oude spoorweg van Stavelot richting Malmedy.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Verviers.
IC trein Oostende-Brugge-Gent-Brussel-Leuven-Liège-Eupen tot Verviers.
TEC bus 294/Trois-Ponts of 395/Malmedy tot Francorchamps, bushalte Rohenval.
Eindpunt van de wandeling : Stavelot, bushalte Masta of Pl. E.Grandprez aan de N68.
TEC bus 294 of 745 naar het NMBS station Trois-Ponts, IC trein terug naar Liège.
TEC bus 294 naar het NMBS station Verviers, IC trein terug naar Liège.
Info :
Een zeer mooie wandeling in Oost-België van Francorchamps naar Stavelot nabij het 'Parc Naturel Hautes Fagnes-Eifel'. Het traject loopt eerst naast het bekende 'Circuit Spa-Francorchamps' en dan door uitgestrekte bossen buiten de bewoonde wereld door de vallei van 'Eau Rouge', een klein bijriviertje van de Amblève uit de Hoge Venen. Bij Stavelot loopt het fiets-/wandelpad richting Malmedy door een 507 Mt lange en verlichte oude spoorwegtunnel.
De wandeling :
Aan de bushalte Rohenval in de bocht van de hoofdweg tegenover een groot hotel was vroeger de spooroverweg. Daar begint rechts iets hoger naast deze weg in zuidelijke richting het RAVeL pad naar Stavelot en na 500 Mt wandel je naast het 'Circuit de Spa-Francorchamps'. Van Francorchamps tot Stavelot daalt het pad ruim 100 Mt gelijkmatig en bijna onmerkbaar over 8 Km. Ongeveer 1 Km verder draait het pad weg van de circuit en loopt dan 5 Km door de eindeloze bossen van de Hoge Venen. Dit is wandelen om te genieten van de grootste en mooiste natuurgebieden van België buiten de bewoonde wereld.
Je komt 1.5 Km voor Stavelot voorbij een bijzonder mooi eenzaam oud spoorhuisje bij een overwegje en verder kruis je de drukke N622 Francorchamps-Stavelot. Daarna daalt het pad heel sterk over een paar honderd meter en komt dan bij Stavelot samen met een ander asfalt RAVeL pad van Trois-Ponts via Malmedy naar Waimes.
Hier kan je naar keuze het gezellige Stavelot bezoeken met in het centrum zijn prachtig gerestaureerde abdij en de mooie vakwerkhuisjes. Ofwel kan je deze wandeling hier nog ruim 3 Km verlengen tot Masta in de richting van Malmedy met voor vele wandelaars een unieke ervaring : tunnelwandelen... Je moet door de 507 Mt lange en verlichte oude spoorwegtunnel onder de N622. Het is verstandig een zaklamp bij de hand te hebben voor eventueel defekt van de verlichting en in dat geval ook voor gevaar van fietsers op het pad in de tunnel. In de zomer is het ijskoud in de tunnel !
Voorbij de tunnel wandel je dan nog ruim 2 Km verder tot Masta waar de N68 Malmedy-Stavelot parallel met het pad loopt met ertussen enkele woonhuizen. Er is een paadje naar de N68 waar aan de bushalte Stavelot/Masta de TEC bus 294 en 745 komt naar het NMBS station Trois-Ponts (14 min.). Daar komt elke 2 uur de IC trein terug naar Liège.
Als je hebt gekozen voor het centrum Stavelot te bezoeken (linksaf op de 2e wegkruising) komen dezelfde bussen even later bij het centrum van Stavelot, halte Pl. E.Grandprez op de N68 bij het begin van de Rue Neuve (8 min.).
Bus 294 terug naar station Verviers komt eveneens aan deze 2 haltes.

Zie ook :