Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad op de bedding van 2 oude spoorwegen.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Binche.
IR trein Brussel-Binche. De wandeling begint aan het station.
Eindpunt van de wandeling : Vellereille-les-Brayeux, bushalte : Bois de Pincemaille.
TEC bus 108 terug naar het NMBS station Binche.
Info :
Een mooie wandeling in de Waalse provincie Hainaut ten zuiden van het stadje Binche op de RAVeL paden van de voormalige spoorwegen. Het traject loopt voor het grootste deel door weelderig groen buiten de bewoonde wereld. Voorbij een bos nabij het dorpje Fauroeulx was vroeger een spoorwegkruising van de lijnen L108 en L109. Het pad richting Lobbes gaat dan voorbij Fauroeulx nog een paar Km door het bos Pincemaille. Deze wandeling eindigt midden in dat grote bos bij de bushalte Pincemaille van de Rue des Baraques.
De wandeling :
Het RAVeL pad begint naast het station Binche in het verlengde van de spoorweg. Je gaat 200 Mt naar links langs het stationsgebouw in de Rue Versailles, dan even links in de Rue Buvrinnes en daar begint het pad richting Lobbes en Erquelinnes.
Je bent eerst nog in het centrum van Binche en weldra kruist het pad de drukke N55 Rue Merbes, dan nog een paar kleine straatjes en na de laatste bewoning rechtdoor naar Fauroeulx. De berm is vanaf het begin meestal ingesloten door weelderig groen met weinig doorkijkjes op het omgevende landschap. Na 3 Km bij een visvijver zie je links de toren van de 'Abbaye de Bonne-Espérance' op ongeveer 500 Mt van het pad, je kan er eventueel gemakkelijk naartoe via het wegje naast de vijver. In het 18e eeuwse kader is de molen van de abdij met een brasserie en tuin terras, open elk weekend in de zomer. Je kan er het bier en artisanale producten van de abdij proeven.
Voorbij de doortocht van het bos Wauhu kom je op de site van het voormalig station van Fauroeulx. Hier was vroeger het kruispunt van de spoorlijnen L108 en L109. Het oud station is onherkenbaar en lelijk verbouwd en het pad loopt rond de private tuin naast aan klein lokaal wegje.
Je hebt ongeveer 6 Km gewandeld en hier kan je kiezen : ofwel hetzelfde pad terugkeren naar het station van Binche ofwel nog ruim 4 Km verder wandelen en in het bos Pincemaille de TEC bus opstappen terug naar Binche.
Voorbij de overweg van Fauroeulx is een Y-splitsing van het fiets-/wandelpad. De rechtse tak is naar Erquelinnes en de linkse tak gaat eerst in een grote boog richting Lobbes aan de Samber en onze wandeling gaat verder in deze laatste richting.
Na de bocht gaat het pad rechtdoor verder en na ruim 1 Km begint het grote bos van Pincemaille. Het fiets-/wandelpad loopt dan verschillende kilometers dwars door dat zeer uitgestrekt bos. Na ongeveer 2 Km midden in het bos is een wegkruising bij een voormalig spoorhuisje en hier is het einde van deze wandeling, het pad vervolgt rechtdoor naar Lobbes. Links in noordelijke richting op het smalle wegje is na 200 Mt de bushalte van TEC bus 108 die je in 15 min. zal terugbrengen naar het station van Binche waar je kan terugsporen naar Brussel en je vertrekstation.
Hinder in de jacht periode :
Van 1 oktober tot 31 december kan het pad op bepaalde dagen volledig afgesloten zijn. De doorgang is dan onmogelijk op deze gedeelten van de route.

Zie ook :