Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandel pad op de dijk van de Demer.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Leuven.
LIJN bus 333 richting Tremelo tot Werchter kerkplein.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Aarschot.
IC of L trein terug naar Leuven en Brussel of IR trein naar Antwerpen.
Info :
De Demervallei van Werchter tot Aarschot is in Vlaams Brabant in het Regionaal Landschap Noord-Hageland. Het is een moerassig gebied dat zich profileert als een groene zone met broekbossen, vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. In de natste delen van de vallei is de bodem zeer vochtig en venig. Langs de Demer en oude meanders vind je langgerekte rietvelden en bosjes. De ecologische waarde is hoog: verschillende zeldzame planten- en diersoorten kunnen er gevonden worden.
De wandeling :
Het dorpje Werchter ligt ten noorden van de Haachtse Steenweg N21 en de Demer. Vanaf het kerkplein moet je dus eerst zuidelijk naar de Haachtse Steenweg N21. Daar rechts komt de Demer samen met de Dijle en bij de brug van de N21 begint in z-oostelijke richting het asfalt fiets-/wandel pad op de verhoogde dijk van de kronkelende Demer.
Vanaf hier is het 10 Km genieten. Genieten van de rust en de natuur en uitkijken naar de meanders. De meanders, afgesneden van de Demer, die je langs het traject tussen Werchter en Aarschot zult zien, kunnen recente dan wel eeuwenoude meanders zijn. De oudere zijn bijna volledig verland en begroeid met bomen en struiken. Zeker is dat deze kleine lusvormige vijvertjes echte natuurpareltjes zijn. Door hun wisselende waterstand - in de winter boordevol water, in de zomer vrijwel droog - herbergen deze meanders een diversiteit aan bloemen en planten.
Slechts 2 keer wordt deze (natuur)wandeling onderbroken door een wegkruising tot je onder de R25 Ringweg van Aarschot door moet. In het laatste deel wandel je dan in een grote boog van 1 Km door het KMO terrein bij Aarschot. Voorbij een wegkruising loopt het pad langs de Demer dood op de spoorweg. Daar kan je naar rechts de Demer oversteken en zo kom je op de parking van het station van Aarschot. In het station Aarschot vertrekken elk uur een IR trein naar Antwerpen en een IC of L trein terug naar Leuven en Brussel.

Zie ook :