Aard van de weg :
Verkeersvrij verhard fiets-/wandel pad op de oude spoorwegbedding L127 van Hannut tot Fumal. De weg bedekking is een hard effen mengsel van fijne kiezel en teer.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL L127 --> Huy.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Landen.
TEC bus 127a richting Huy tot Hannut Gare.
Eindpunt van de wandeling : oud station van Fumal.
TEC bus 127a naar het station van Huy of terug naar Landen.
IC treinen Huy-Liège en verder naar Brussel of Landen-Brussel.
Info :
Het Natuurpark van de vallei van de Mehaigne ligt in Waals Haspengouw, in de driehoek gevormd door de steden Hannut, Andenne en Huy tussen het Haspengouwse hoogplateau en de oevers van de Meuse. De Mehaigne is het riviertje die de 11.000 ha van het Natuurpark doorloopt en vormt een interessant gebied rijk aan mooie beschermde landschappen, prachtige valleien en authentieke dorpjes. Er zijn ecosystemen zoals bossen, vochtige milieus en weiden, en ook uitgestrekte landbouwgebieden.
De wandeling :
Je wandelt op het pad van de verdwenen spoorlijn 127 van Hannut via Avennes en Fallais naar Fumal. Vanaf de bushalte 'Hannut Gare' in de Rue Albert1 (N64) tegenover het onherkenbaar verbouwd oud station volg je het pad, z-westelijk richting Huy, eerst even rond een privaat domein en voorbij een kleine parking op de originele spoorbedding.
Het eerste deel gaat buiten Hannut langs het dorpje Villers-le-Peuplier tot Avennes 4.5 Km over de Haspengouwse hoogvlakte, een open glooiend landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw. Vanaf het dorpje Avennes begint het pad bijna onmerkbaar te dalen naar de vallei van het riviertje Mehaigne.
Het tweede deel van de wandeling gaat 8.5 Km door de schilderachtige vallei van de Mehaigne. Een overweldigend landschap met prachtige panorama's over het kleine kronkelende riviertje links of rechts naast het pad. Op ruim 7 Km van Hannut passeer je het mooi oud gerestaureerd stationnetje van Braives, nu een multifunctioneel gebouw voor allerlei activiteiten. In de zomer is er een mooi terras op het oud perron.
Ongeveer 2 Km verder op het pad een zicht zoals op een postkaart : de torens van het imposante kasteel van Fallais. Het is een indrukwekkend en laaggelegen fort opgericht in de XIIIde eeuw, gerestaureerd in 1882. Het kasteel staat op 100 Mt naast het pad maar is door de omgevende weelderige begroeiing niet overal even goed te zien. De oude stationswijk, waarvan het oude plein werd omgebouwd tot een ontspanningszone, is als een verlengde van het dorpje Fallais.
Fumal heeft de vorm van een ster, omgeven door vele bossen. Dit dorp ligt in de vallei, 3 Km voorbij Fallais. Het kasteel bevindt zich naast de kerk hoog op een rotsige uitloper. Het oude stationsplein in het centrum van het dorpje is nu een gezellige zone met parking, een speelplein en een sportterrein.
Hier is voor ons het einde van deze mooie wandeling. Daar is de bushalte van TEC bus 127a naar het station van Huy (een kwartiertje) of terug naar het station van Landen (ruim een uur).

Alternatieve wandeling : Hannut - Landen (9.5 Km) :
De TEC bus 127a volgt min of meer het RAVeL pad van Landen via Hannut tot Fumal en je kan een wandeling naar keuze maken terug naar het station van Landen :
- vanaf Hannut, halte Gare (9.5 Km).
- vanaf Villers-le-Peuplier, bushalte Eglise (11.5 Km).
- vanaf Avennes, bushalte Rue Station (14 Km).
In Landen op het einde van het fietspad aan de N283 Hannutsesteenweg volg je deze weg naar links, rechtdoor en na 700 Mt ben je aan het station van Landen.

Zie ook :