Aard van de weg :
Verkeersvrij beton/asfalt fiets-/wandel pad langs de Meuse.
Bewegwijzering :
Langs de Meuse : bordjes RAVeL.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Statte.
IC-trein Brussel-Namur, dan L-trein naar Liège tot Statte.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Andenne.
IC trein terug naar Liège of Namur en dan naar Brussel.
Info :
Dit is een mooie wandeling langs de Meuse in lijn tussen de 2 NMBS stations van Statte en Andennne. Dit is het enige zeer groene stukje tussen Liège en Namur met zeer weinig of meestal helemaal geen industrie langs de oevers.
De wandeling :
Vanaf het station Statte ga je in de Rue O. Lelarge naar de N64 (Rue de Statte), daar rechts en 150 Mt verder rechts (Rue du Pairon) naar het tunneltje onder de spoorweg. Daarna kom je op een weg naar de brug die je oversteekt en dan via het open terrein naar de Meuse toe. Daar is een breed jaagpad dat je naar rechts volgt in de richting van de brug. Ongeveer 500 Mt verder ga je rechts naar de brugoprit. Achter de vangrail van de weg de helling opgaan naar de brug.
Je kan er niet naast kijken, maar probeer even niet te letten op de grote suikerfabriek van Wanze naast de grote brug. Zo ga je veilig over de brug naar de zuid kant van de Meuse met een prachtig panorama over de Meuse en het stadje Huy.
Over de brug naar links door een weide afdalen naar de brugpijlers, voorzichtig de weg oversteken en wat lager beland je op het beton RAVeL pad enkel voor fietsers en wandelaars. Je gaat naar links op het pad en weldra wordt de suikerfabriek aan de overkant onzichtbaar door een weelderig begroeid en langgerekt eilandje in de Meuse. Je wandelt in een groene oase van rust en stilte naast het water voorbij het dorpje Bas-Oha aan de overkant.
Het pad langs de Meuse is met stickers gemarkeerd : Camino de Santiago (Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella). Het is een van de mogelijke bedevaart routes te voet vanuit Nederland en België via Frankrijk naar Santiago de Compostella (ruim 2000 Km !).
Na 2 Km langs de Meuse op de heuveltop zie je recht voor de ruïne van het fort Beaufort. Verder passeer je het gehuchtje Ben waar op de weg 500 Mt ook oeverbewoners zijn toegelaten. Daarna is aan een bos een langgerekte paarden renbaan van ongeveer 1.5 Km met bijbehorende manège.
Verder buigt het pad naar het zuiden rond een dicht begroeid eiland in de Meuse bij het dorpje Gives. Het pad komt even naast de weg en je nadert Andenne hier op ongeveer 3 Km. Het weelderig groen maakt geleidelijk plaats voor meer en meer bebouwing en ook enkele bedrijven aan de overkant.
De trap van de sierlijke boogbrug van Andenne moet je opgaan en de brug oversteken. Het station is op 200 Mt voorbij de rotonde aan de overkant, rechtdoor in de Rue de la Station. Daar kan je met de IC trein terugsporen naar Liège of Namur en verder naar Brussel en je vertrekstation.

Zie ook :