Tip :
Deze wandeling kan eventueel gecombineerd worden met de wandeling 'Hamme - Waasmunster - Hamme' die eveneens begint aan de Mira brug. Beide wandelingen samen zijn dan ruim 20 Km.
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fiets/-wandelpaden langs beide kanten van de Durme en rond het overstromingsgebied van Tielrode.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Sint Niklaas.
IC treinen van Oostende/Kortrijk/Gent naar Antwerpen of Brussel-St.Niklaas.
Voor het station LIJN bus 91, 92 richting Dendermonde tot centrum Hamme, bushalte Roodkruisstraat (ongeveer 20 min).
Het startpunt is de parkeerplaats aan de Mira brug op 400 Mt.
Info :
Dit is een zeer mooie rondwandeling van Hamme naar Tielrode langs beide kanten van de Durme op de dijken. Je wandelt bij Tielrode verder langs de Schelde rond het overstromingsgebied en je steekt de Durme over met het voetveer en dan terug naar Hamme door en langs de natuurreservaten 'Schorren van de Durme' en 'De Bunt' bij de monding van de Durme in de Schelde.
De wandeling :
Vanaf de bushalte op het kruispunt Calvarieberg/Drapstraat in Hamme ga je in de Drapstraat, 400 Mt in noordelijke richting en je komt aan de bekende 'Mira brug'. De mooi gerestaureerde metalen brug over de Durme werd gebruikt voor de verfilming van het boek van Stijn Streuvels : 'Mira, de teleurgang van de Waterhoek'. Deze zogenaamde Mira-brug ligt dus een heel eind weg van het land van Stijn Streuvels. Bij de brug is een grote parkeerplaats en dit is een kruispunt van verharde fiets- en wandelpaden aan de Durme in 4 richtingen.
Je gaat over de brug en dan rechts richting Tielrode op het pad langs de noordelijke kant van de Durme, richting fietsknooppunt 79-76. Na 3 Km wandelen op de Durme dijk ben je aan het voetveer bij het kleine dorpje Tielrode. Hier begint een rondwandeling rond het overstromingsgebied aan de Schelde (4 Km). In de winter 2008-2009 werd dit volledig onder water gezet speciaal voor de opnamen van de film 'De Storm'. De filmdecors met de ondergelopen huisjes zijn terug afgebroken, nu is dit mooi natuurgebied opnieuw enkel voor fietsers en wandelaars.
Je volgt verder de Durme en de fiets bordjes knoopunt 75 naar de Schelde. Bij de monding van de Durme in de Schelde draait het pad naar links en volgt de Schelde tot dicht bij het terrein van de voormalige scheepswerven van Temse. Afdalen naar links door het overstromingsgebied en als je aan de dijk komt voor de huizen van Temse wandel je verder naar links en volgt de dijk beneden terug in de richting van Tielrode.
Terug bij het voetveer van de Durme heb je 2 mogelijkheden : ofwel terug naar Hamme via het noordelijk pad langs de Durme ofwel met het veer de Durme oversteken en daar terug via het zuidelijk pad naar Hamme. Deze laatste mogelijkheid is de leukste en er is elk half uur een vaart naar de andere oever (gratis).
Op de zuidelijke oever van de Durme loopt het pad dwars door de 'Schorren van de Durme' en bij de T-splitsing 400 Mt verder kan deze wandeling gemakkelijk naar links nog een paar Km uitgebreid worden naar de bekende plaats Driegoten aan de Schelde met diverse horeca zaken. Terug naar Hamme moet je naar rechts bij de T-splitsing van het veer : nog 2.5 Km heerlijk wandelen op de hoge kronkelende dijk tussen 2 natuurreservaten : rechts 'Schorren van de Durme' en links 'De Bunt'.
Vanaf de Mira brug moet je dan nog 400 Mt zuidelijk terug naar de bushalte van de LIJN, met een hoge frekwentie van bussen terug naar het station van Sint Niklaas.

Zie ook :