Tip :
Deze wandeling kan eventueel gecombineerd worden met de wandeling 'Hamme - Tielrode - Hamme' die eveneens begint aan de Mira brug. Beide wandelingen samen zijn dan ruim 20 Km.
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fiets/-wandelpaden langs beide kanten van de Durme. Ongeveer 700 Mt betegeld voetpad van de Kaaldries, Aartstraat en Kaaiplein in het centrum van Hamme.
Bewegwijzering :
Bordjes van fiets knooppunten : 90-79-47-42-39-43-49-90.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Sint Niklaas.
IC treinen van Oostende/Kortrijk/Gent naar Antwerpen of Brussel-St.Niklaas.
Voor het station LIJN bus 91, 92 of richting Dendermonde tot centrum Hamme, bushalte Roodkruisstraat (ongeveer 20 min).
Het startpunt is de parkeerplaats aan de Mira brug op 400 Mt.
Info :
Dit is een zeer mooie rondwandeling van Hamme naar Waasmunster langs beide kanten van de Durme op en naast de dijken. Je wandelt op het pad naast de schorren langs de Durme en het natuurreservaat 'Oude Durme', meestal lijkt de bewoonde wereld veraf.
De wandeling :
Vanaf de bushalte op het kruispunt Calvarieberg/Drapstraat in Hamme ga je in de Drapstraat, 400 Mt in noordelijke richting en je komt aan de bekende 'Mira brug'. De mooi gerestaureerde metalen brug over de Durme werd gebruikt voor de verfilming van het boek van Stijn Streuvels : 'Mira, de teleurgang van de Waterhoek'. Deze zogenaamde Mira-brug ligt dus een heel eind weg van het land van Stijn Streuvels. Bij de brug is een grote parkeerplaats en dit is een kruispunt van verharde fiets- en wandelpaden aan de Durme in 4 richtingen.
Je gaat over de brug en dan links op het pad richting Sombeke tussen de 2 gebouwen. Ongeveer 1 km verder kom je aan een stukje oude spoordijk met een asfalt fiets-/wandelpad. Dit is een overblijfsel van de verdwenen spoorlijn L56 Dendermonde-St.Niklaas. Je volgt dit pad ruim 500 Mt naar links waar het doodloopt op de Durme. Daar vervolgt het pad naar rechts op een dijk door een natuurreservaat dat dienst doet als overstromingsgebied.
Na een tijdje zie je rechts in de verte de huizen van het kleine dorpje Sombeke. Je wandelt zo nog ruim 3 Km verder op de noordelijke dijk van de Durme en je komt geleidelijk dichterbij Waasmunster. Het asfalt pad eindigt aan de brug van de N446 en deze brug moet je oversteken om langs de andere kant terug te keren naar Hamme.
Ruim een Km verder in de richting van Hamme ben je aan het natuurreservaat 'Oude Durme'. Hier kan je naar keuze gewoon rechtdoor wandelen naar Hamme ofwel rechts op het aarde pad door het reservaat wandelen naast de kronkelende Oude Durme. Dit pad komt na een paar Km terug samen met de asfalt weg aan de Durme naar Hamme.
Dichtbij Hamme gaat het pad weg van de Durme en na nog een haakse bocht eindigt het pad in het centrum. Je gaat op het voetpad van Kaaldries naar links steeds rechtdoor en na ongeveer 600 MT kom je aan een groot parkeerterrein aan de kaaimuur van de Durme. Je volgt het wegje dicht bij de Durme en dan voorbij een groot sportterrein en een horeca zaak. Het wegje wordt verder terug een asfalt pad voor 'traag verkeer' naast de Durme en 600 Mt verder ben je terug aan de 'Mira brug' waar deze rondwandeling begon.
Deze wandeling kan nu nog gemakkelijk eventueel uitgebreid worden langs de Durme, bv. naar Tielrode en terug en dan moet je fiets knooppunten 79-76 volgen. Je kan ook nog uitbreiden op de dijk naar het natuurreservaat 'De Bunt' bij de monding van de Durme in de Schelde, dan volg je fiets knooppunten 90-78-77 en terug. Vanaf de Mira brug moet je dan nog 400 Mt zuidelijk terug naar de bushalte van de LIJN, met een hoge frekwentie van bussen terug naar het station van Sint Niklaas.

Zie ook :