Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandel pad langs de Damse Vaart, het Schipdonkkanaal en de Leopoldvaart van Damme tot Heist.
Bewegwijzering :
Bordjes fiets knooppunten : 6-34-92-25-95-85-46-9-38-36 tot de spooroverweg aan het Carcenter Zeebrugge. Daar rechtdoor oostelijk naar het station Heist.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Brugge.
LIJN bus 43 Oostkerke tot halte 'Damme Plaats' (beperkte dienstregeling) of belbus 49.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Heist.
IC trein terug naar Brugge-Gent-Brussel.
Info :
Een zeer mooie afwisselende wandeling door een toeristisch stukje West Vlaanderen : van het overbekende Damme door het Brugse Ommeland naar Heist-aan-zee. Het eerste deel is 2 Km langs de Damse Vaart tot de Syphon waar de kruising is met het dubbelkanaal : Schipdonkkanaal / Leopoldvaart. Daarna ruim 4 Km langs het Schipdonkkanaal en dan nog 5 Km langs Leopoldvaart tot Heist-aan-zee.
De wandeling :
In het Brugse Ommeland is Damme zeker een bezoekje waard, het is een toeristische trekpleister met veel bezienswaardigheden. Er zijn ook veel horecazaken met terrassen in de zomer bij de middeleeuwse gebouwen.
Je gaat van het centrum naar de Damse Vaart en steekt het brugje over. Hier een prachtig zicht op de schilderachtige witte windmolen en de Vaart met de door westelijke zeewinden scheef gewaaide oude populieren. Naar rechts en je volgt het wegje langs de Vaart dat buiten Damme overgaat in een jaagpad. De Syphon is de plaats waar de kruising is met het dubbelkanaal Schipdonkkanaal / Leopoldvaart. Bij het eerste kanaal (Schipdonkkanaal) ga je linksaf en je volgt het jaagpad in n-westelijke richting.
Het pad loopt nu tussen 4 eindeloze rijen oude populieren naast het Schipdonkkanaal in de richting van de zee : een overweldigende oase van groen in de uitgestrekte polders van het Brugse Ommeland. Ongeveer 3 Km verder is het einde van het fietspad op de kanaaldijk. Je daalt de dijk af naar links en volgt het kronkelende landwegje door de polders langs een paar boerderijen, steeds in de buurt van het kanaal. Het mooie landwegje eindigt op de drukke N376. Hier voorzichtig oversteken naar het fietspad aan de overkant en dit volg je 200 Mt naar rechts, gelukkig naast de voorbijrazende verkeer. Je gaat over de twee bruggen en direkt daarna naar links op het fiets-/wandel pad, nu op de dijk van het Leopoldkanaal, terug in een oase van stilte en rust. Links in de verte aan de overkant van de 2 kanalen zie je de bedrijven van de Zeebrugse haven, tegenover het landelijke Ramskapelle. Voorbij Ramskapelle kruist het pad de spoorweg via een tunneltje en voor het 2e tunneltje naar rechts op een pad in hard fijn schelpenzand. Naast het Carcenter Zeebrugge is een prachtig natuur gebied dicht bij de zee : 'Sashul'.
Na de spooroverweg aan het Carcenter Zeebrugge volg je 700 Mt de weg in oostelijke richting naar het NMBS station Heist. Hier eindigt deze mooie wandeling door het Brugse Ommeland en elk uur is er een trein terug naar Brugge-Gent-Brussel.

Zie ook :