Aard van de weg :
Verkeersvrije brede asfaltwegen in de bossen van het Domein Bokrijk rond het Openluchtmuseum.
Bewegwijzering :
Bordjes : fiets route netwerk knooppunten : 91 - 92 - 71 en terug.
Vertrekpunt : 
NMBS station Bokrijk.
IC trein Brussel-Leuven-Hasselt-Genk tot Bokrijk.
Info :
Het Provinciaal Domein Bokrijk is momenteel 550 ha groot en ligt te midden van uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Het domein is het meeste gekend omwille van zijn Openluchtmuseum. Dit is slechts één onderdeel van een groter recreatief geheel. Verschillende verkeersvrije wandelwegen en fietspaden die aansluiten op de routes in Limburg doorkruisen het geheel.
De wandeling :
Het wandelpad begint direkt aan de overweg van het station in westelijke richting naar fiets knooppunt 92. Een brede asfalt weg ten noorden van de spoorweg enkel voor fietsers en wandelaars. Je volgt ongeveer 500 Mt de spoorweg en dan naar rechts in de richting van het bos. Voorbij een terrein dat dienst doet als grote onverharde parking gaat het wegje naar links, dan naar rechts en volgt zo de de omheining van het openluchtmuseum. Je kan tussen de bomen een glimp zien van een groot heropgebouwd kasteel en verder kom je aan de grote plassen van de 'Bokrijkse Wijers', een groot bos- en natuurgebied onder Europese bescherming.
Hier wandel of fiets je door het water : een 212 Mt lang fietspad door een grote vijver, 3 Mt breed, met de waterspiegel op ooghoogte en toch blijven je voeten droog. Je ziet, voelt en ruikt het water. In harmonie met het unieke landschap van 'De Wijers', een paradijs voor amfibieën, watervogels, fietsers en wandelaars. Ook de omstaanders zien van een uniek beeld : alleen het hoofd van de fietsers steekt boven het waterpeil uit. Na ongeveer 2 Km ben je aan een T-splitsing (fiets knooppunt 91).
Je kan hier eerst links op ongeveer 1.5 Km naar het Domein Kiewit (richting 95) naar een Begrazings Project (met steun van de Europese Gemeenschap) met kudden Galloway runderen, een primitieve rundersoort, die vrij rondlopen in de natuur. Daar keer je terug naar knooppunt 91 waar je rechtdoor verder wandelt door het bos naar 92. Je wandelt ongeveer 1 Km met rechts tussen de bomen af en toe een glimp van de historische hoevetjes in het Openluchtmuseum.
Bij 92 ben je aan het Arboretum van 18 ha groot waar thematische siertuinen zijn uitgewerkt: een Mediterrane tuin, een varentuin, een bostuin en een moerastuin. Het is een must om het Arboretum te verkennen op het labyrint van wandelpaadjes (vrije toegang). Je kan rechts via het wegje naar de ingang en verder ook naar het kasteel van Bokrijk waar in het voormalig koetshuis een cafetaria met een groot terras gevestgd is.
Je komt hier terug aan 92 om verder te wandelen via 71 en dan nog een paar Km richting 72 bij het natuurgebied 'Het Wik' (103 ha, beheer Natuurpunt) dat ook deel uit maakt van het domein Bokrijk.
Vanaf fiets knooppunt 71 keer je dan terug via 92 - 91 en richting 98 naar het station van Bokrijk (ongeveer 4 Km) waar deze mooie wandeling begon.

Zie ook :