Tip :
Deze wandeling kan gecombineerd worden met 'Francorchamps - Stavelot' tot een doorlopende lange wandeling van Sart-Gare via Hockai en Francorchamps tot Stavelot.
Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak meestal lichtjes dalend fiets-/wandelpad : van Sart-Gare tot Hockai in effen harde aarde/fijne kiezel. Van Hockai tot Francorchamps in een mengsel van grove grint, teer en fijne kiezel, zeer goed begaanbaar.
Bewegwijzering :
Blauwe bordjes : RAVeL.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Verviers.
IC trein Oostende-Brugge-Gent-Brussel-Leuven-Liège-Eupen tot Verviers.
TEC bus 294/Trois-Ponts of 395/Malmedy tot Sart-lez-Spa, bushalte Sart-Gare.
Eindpunt van de wandeling : Francorchamps, bushalte Rohenval.
TEC bus 294 of 395 terug naar het station Verviers, IC trein terug naar Brussel.
Info :
Een bijzonder mooie en gemakkelijke wandeling van Sart-Gare via Hockai tot Francorchamps nabij het bekende 'Circuit Spa-Francorchamps'. Het traject van de oude spoorweg loopt door het 'Parc Naturel Hautes Fagnes-Eifel', nabij Hockai op de flank van de rotsige en zwaar beboste vallei van de Hoënge, een klein Hoge Venen riviertje. De wandeling is meestal buiten de bewoonde wereld door de mooiste Ardense landschappen van Oost-België, een wandelgebied dat fraai is in alle jaargetijden.
De wandeling :
Sart-Gare aan de N640 is het oud stationnetje van Sart-Lez-Spa. Het opvallend mooi gebouw staat in een prachtige tuin met een stukje spoorweg en is nu omgevormd tot luxueus hotel-restaurant. Het wandelpad naar Hockai en Francorchamps begint tegenover het oud station aan de andere kant van de N640.
De oude spoorbedding gaat in oostelijke richting direct in het 'Parc Naturel Hautes Fagnes-Eifel' door dicht bebost gebied. Na een kleine 2 Km verschijnen rechts hoge rotswanden en links een loodrechte afgrond met beneden in de diepte de Hoënge. Je wandelt op een breed en vlak pad dat langzaam afbuigt naar het zuiden op de flank van de zwaar beboste vallei.
Na 3 Km overspant een boog viaduct het pad dat nu door een sleuf loopt. Je bent hier even ten noorden van de kleine woonkern van Hockai en je kan eventueel een kijkje nemen aan 'Pont Centenaire' over de Hoënge. Je klimt het paadje links omhoog voor de viaduct en zo kom je op het asfaltwegje dat je links afdalend volgt. Na 250 Mt ben je aan de Hoënge en de 'Pont Centenaire'. Het is hier een bijzonder schilderachtig open plekje in de vallei waar het riviertje zijn kronkelige weg zoekt over de rotsen door het dichtbeboste landschap.
Je gaat terug naar de sleuf met het pad en vervolgt de wandeling. Ongeveer 600 Mt verder wandel je nog steeds door de langgerekte sleuf en bij een grotere boog viaduct ben je in Hockai. Rechts overblijfsels van een oud perron en een sterk stijgend toegangspad naar het dorpje.
Hockai is een klein, volkomen landelijk dorp aan de rand van de Hoge Venen, 8 Km ten oosten van Spa en 7 Km te zuidwesten van Botrange, het hoogste punt van de Ardennen. Er is een hotel en een paar horeca zaken.
Het pad daalt nu bijna onmerkbaar naar Francorchamps. Ruim 1 km voorbij Hockai moet je links even naar beneden om via een onderbrugging van de autoweg E42 en een landbouw wegje te vervolgen aan de andere kant in zuidelijke richting. Er zijn minder bossen en regelmatig verschijnen prachtige Ardense panorama's. Zo kom je in Francorchamps aan een haakse bocht van de N640. Rechtdoor aan de overkant voorbij een parkje en een groot hotel vervolgt het pad naar Stavelot naast het hekwerk van de bekende 'Circuit Spa-Francorchamps'.
Daar is ook de bushalte Rohenval waar bus 294 en 395 komt terug naar het station Verviers.

Zie ook :