Aard van de weg :
Vanaf de bushalte bij Sint-Baafs-Vijve ongeveer 500 Mt langs de N357 naar de Leie. Verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad langs de Leie ofwel gras/aarde pad op de dijk van de Leie en langs enkele oude Leiearmen. In Harelbeke van de Leie brug ongeveer 500 Mt betegelde voetpaden tot het station.
Bewegwijzering :
Fiets knooppunten : 70-76-16-71-59-29-24 tot de Leie brug in Harelbeke.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Waregem of Kortrijk.
IC/IR treinen Gent-Waregem-Kortrijk.
In Waregem LIJN bus 81 naar Izegem tot Sint-Baafs-Vijve, halte 'Electr. Kabien' (6 min.).
In Kortrijk LIJN bus 53 naar Tielt tot Sint-Baafs-Vijve, halte 'Electr. Kabien'.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Harelbeke.
IR treinen terug naar Kortrijk en Gent-Antwerpen.
Info :
Het jaagpad langs de Leie tussen Deinze en Kortrijk is een klassieker voor fietsers. Een aantal mooie plekjes langs dit parcours kan je echter alleen te voet ontdekken. De voorgestelde route ontwijkt zoveel mogelijk het fietsparcours. Dit traject loopt door het hart van de vlasstreek. Vlas is volledig uit het landschap verdwenen, maar toch bepaalt het vlas tot op vandaag hoe het landschap eruit ziet.
De wandeling :
Van de bushalte ga je 500 Mt zuid-oost op de N357 naar de Leie en voor de brug neem je het wegje rechts naar het jaagpad. De brede asfalt weg langs de Leie is verkeersvrij, maar er zijn meestal veel fietsers.
Het stukje Leie tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke is zeer mooi en ten onrechte weinig bekend bij wandelaars. Enkele mooie afgesloten oude Leiearmen geven een goed beeld van hoe het hele landschap er uit zag 50 tot 100 jaar geleden.
Na 1.5 Km wandel je onder de grote N382 viaduct en dan begint over een lengte van 1 Km het domein van een groot en bekend bedrijf van parketvloeren. Dan gaat het pad even naar rechts en volgt ruim 500 Mt een oude Leiearm. Je komt terug aan de Leie en 1 Km verder aan het kanaal naar Roeselare dat hier samenkomt met de Leie.
Je steekt de brug over van het kanaal naar Roeselare en aan de overkant volg je links het jaagpad voorbij een pompstation. Verder wandel je terug langs de Leie en na 0.5 Km kom je bij een fraaie kasteelhoeve aan de oude Leiearm : het Munkenhof. De oude gebouwen hebben een voorgeschiedenis tot in de vroege middeleeuwen, waarbij de hoeve afhing van de Sint-Pietersabdij in Gent.
Voorbij de brug van Ooigem naar Desselgem en als het gras voldoende kort (of droog) is, kan je beter de met gras en bomen begroeide brede dijk nemen : groener, geen wielertoeristen, zeer mooi uitzicht. Ruim 1 Km verder is er een prachtige oude Leiearm, nu een natuurreservaat. Land dat zacht afhelt tot aan de oude Leie, een authentieke roterij, meidoornheggen, verderop (hoger gelegen dan de zone die iedere winter onder water kwam te staan) een rij oude kleine huisjes. Zo zag de hele streek er uit voor de 2e wereldoorlog. Je kan rechtdoor ofwel het aarde pad nemen langs de oude Leiearm. Op het einde kom je terug tot bij de oever van de gekanaliseerde Leie en rechtsaf deze verder volgen via de verharde weg ofwel op de met gras begroeide dijk.
Dan nader je Harelbeke en wandel je onder de N38 viaduct. Het pad loopt tussen de Leie en enkele bedrijven waarvan maar af en toe een glimp is te zien door de groene beplanting naast het pad. Zo kom je aan de brug van Harelbeke en deze brug moet je oversteken om naar het station te gaan.
Je gaat op de brug rechtdoor in de Leiestraat naar de N43, dan 100 Mt naar links en tegenover het marktplein rechts in de Stationsstraat naar het station. Let op de merkwaardige Sint-Salvatorkerk in het centrum. Vanaf Harelbeke kan je met de IR treinen terug sporen naar Kortrijk en Gent.

Zie ook :