Aard van de weg :
Verkeersvrije beton/asfalt fiets-/wandelpaden langs het oude kanaal Comines-Ieper, langs de Leie (Lys) in Frankrijk en op de oude spoorbedding Warneton-Comines. De verbinding in Warneton vanaf de Leie brug naar het RAVeL pad is ongeveer 600 Mt verhard voetpad naast de N336.
Bewegwijzering :
Vanaf het oude kanaal dicht bij het station Comines tot de brug over de Leie de groene bordjes fietsknooppunt 54 volgen. Verder geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Comines.
IC trein Kortrijk-Ieper-Poperinge tot Comines. Het RAVeL fiets-/ wandelpad begint aan de overweg naast het station tussen de spoorweg en een parking.
Info :
Een mooie en zeer afwisselende rondwandeling (10 Km) in Comines, een faciliteitengemeente in de exclave van de Waalse provincie Hainaut aan de zuidgrens van West-Vlaanderen. Je wandelt ook enkele Km langs de zuidkant van de Leie (Lys) afwisselend in Wallonië en Frankrijk van Comines naar Warneton door de natuurreservaatjes van de oude Leie-armen en dan op het RAVeL pad L69a terug naar Comines.
De wandeling :
Vanaf het station van Comines gaat het pad rechtdoor vanaf de overweg in zuid-westelijke richting naar Warneton, eerst naast de sporen. De spoorweg buigt naar rechts en een paar honderd meter verder steek je een straat over en dan ben je aan de resten van het oud kanaal Comines-Ieper. Dit is een kruispunt van verharde 'trage wegen' : links naast het oude kanaal naar de Leie (1 Km), rechtdoor naar Warneton (4 km), rechts naast het oude kanaal en de spoorweg richting Houthem (4 km).
Hier begint een de rondwandeling naar de Leie eerst langs het oude kanaal, dan in Frankrijk langs de Leie naar Warneton en terugkeren op het pad van de oude spoorlijn L69a : Armentières-Warneton-Comines. Je wandelt eerst naar links op het beton pad naast een stukje oud kanaal en volgt tot aan de Leie brug de groene bordjes richting fietsknooppunt 54. Het is een zeer mooie groene verbinding buiten het centrum naar de Leie en de grote ijzeren Leie brug moet je oversteken, eerst via een trap.
Aan de overkant ben je in het Franse Comines, de Leie is de grens met België. Over de brug de eerste straat rechts ingaan en direkt rechts terug naar de Leie. Daar begint een mooi asfalt fiets-/wandelpad langs de Leie naar Warneton en Deûlemont. Verder wandel je tussen de Leie en een oude Leie-arm en via een paar houten brugjes wandel je verder op Frans grongebied met links af en toe mooie natuurreservaatjes tussen de oude Leie-armen. Na ongeveer 4 Km vanaf de brug in Comines kom je aan de hoge betonnen brug van Warneton.
Onder deze brug door is links een wegje naar de brug oprit en via deze brug moet je de Leie oversteken. Verder wandel je via een tweede ijzeren brug over nog een oude Leie-arm en dan recht door het centrum van Warneton om het RAVeL pad te bereiken (ongeveer 500 Mt). Het beton fiets-/wandelpad terug naar Comines begint hier rechts tussen een tankstation en het voormalig stationsgebouwtje.
Het RAVeL pad op de oude spoorlijn L69a loopt 4 Km kaarsrecht van Warneton via Bas-Warneton naar Comines achter de woonhuizen en de tuintjes van de 'Chaussée de Warneton'. Zo kom je terug aan het kruispunt van fiets-/en wandelpaden bij het oude kanaal in Comines.
Deze wandeling kan nog ongeveer 8 Km heen en terug uitgebreid worden in de richting van Houthem op het pad naast het oude kanaal en de spoorweg. Daartoe volg je de groene bordjes richting fietsknooppunt 45. Vooral voorbij de viaduct van de N58 is de loop van het pad door overweldigend groen naast het oude kanaal dat nu bijna geheel is teruggewonnen door de natuur.
Ongeveer 1.4 Km voorbij Houthem eindigt dit mooie pad bij de grens van Wallonië met Vlaanderen. Eender waar kan je dan terugkeren naar het station van Comines.

Zie ook :