Aard van de weg :
In centrum Veurne : betegelde voetpaden. Langs de Lovaart verkeersvrij beton fiets-/wandelpad.
Bewegwijzering :
Bordjes van fiets knooppunten : 69-75-4-14-29-80-94-44-65-30
Van centrum Veurne volg je het pad langs de Lovaart naar Alveringem.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Veurne.
IC trein Brussel-Gent-De Panne tot Veurne.
Eindpunt van de wandeling : terugkeren naar Veurne van brug Alveringem,
of verder wandelen naar Lo en aan de brug terugkeren naar station Veurne met LIJN bus 50 (beperkte dienstregeling).
Info :
Een mooie en gemakkelijke wandeling in 'Bachten de Kupe' van Veurne naar Alveringem en terug langs de Lovaart door de eindeloze polder vlakten van de Westhoek. Ook centrum Veurne is een bezoekje waard : de Grote Markt met vele 17e eeuwse fraaie monumenten en mooie oude huizen met indrukwekkende gevels, frontons en kroonlijsten.
De wandeling :
Het station van Veurne is een opvallend mooi gebouw in oude stijl met torentjes en puntdaken. Je wandelt richting centrum en na ruim 200 Mt kom je aan de brug over het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Over de brug naar links het kanaal volgen door de verkeersluwe Sasstraat en na een paar honderd meter kom je aan de splitsing met de Lovaart, een 14 Km lang kanaal tot Fintele aan de IJzer.
Er is daar aan deze splitsing een oude sluis op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke bij het haventje van Veurne. Je moet links over de sluis via een metalen brugje voor fietsers en wandelaars. De omgeving van de oude sluis is nu een heerlijk rust- en pic-nic plekje in overweldigend groen naast het yachthaventje. Hier begint het ononderbroken beton fiets-/wandelpad langs de Lovaart via Alveringem en Lo naar de Ijzer in Fintele.
Het pad ziet er de eerste 2 km uit als een mooie lange dreef tussen een dubbele rij oude bomen naast de Lovaart. Links aan de overkant van het kanaal is de verkeersweg en de KMO zone van Veurne en voorbij de viaduct van de E40/A18 autoweg heeft de omgeving een gedaanteverwisseling ondergaan : je komt in de eindeloze vlakke polders van de Westhoek tussen de IJzer en de Noordzee. Af en toe is een klein kantelbrugje over de Lovaart en via het eerste brugje gaat het wegje naar Steenkerke, een piepklein dorpje met een kerk met enkele huizen er rond. Een paar Km verder rechts tussen de weiden en velden nog een paar huizen rond een kerk : Oeren.
Bij de brug van de N319 ben je dicht bij Alveringem en al 7 Km van Veurne. Als je vanaf hier terugwandelt naar Veurne zal je daar al 14 KM gedaan hebben. Anders kan je eventueel nog 4 Km vervolgen tot de brug van Lo waar de LIJN bus 50 komt terug naar het station van Veurne (beperkte dienstregeling !).
Terug in de Sasstraat in Veurne aan de brug van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke moet je zeker nog even naar de Grote Markt wandelen : links in de Ooststraat rechtdoor voorbij het kruispunt op 300 Mt. De monumenten van Veurne staan om en bij de schitterende Grote Markt. De uitbundigheid van de Vlaamse versieringskunst is hier getemperd door een sfeer van waardigheid die een enigszins plechtstatig en echt Spaans karakter heeft. Het is er zeer gezellig en je kan natuurlijk even verpozen in één van de vele horecazaken (met terrassen in de zomer), vooraleer terug te wandelen naar het station. Daar komt elk uur een trein om je naar Gent en Brussel terug te brengen.

Zie ook :