Aard van de weg :
Naar het historisch Centrumkanaal ongeveer 300 Mt gewone asfaltweg (Rue Manoir Saint-Jean). Verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad langs het oude Centrumkanaal met de 4 historische scheepsliften. Bij elke lift stijgt het pad ongeveer 18 Mt hoger. Verkeersvrij beton fiets-/wandelpad langs beide kanten van het nieuw Centrumkanaal vanaf de oude lift nr 4 naar de nieuwe scheepslift.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS stopplaats van bestemming : Thieu.
L-trein Mons-Charleroi of Charleroi-Mons tot Thieu. Het kanaal en de oude lift nr 4 is op ongeveer 300 Mt van de trein stopplaats.
Info :
Je volgt het historisch Centrumkanaal met de 4 hydraulische liften die sinds kort tot het werelderfgoed van de UNESCO behoren. Deze zijn nu nog altijd in gebruik, voornamelijk ten behoeve van het toerisme en de pleziervaart. Dan keer je terug naar de oude lift nr 4 je wandelt verder langs het nieuwe Centrumkanaal naar de fameuze nieuwe lift van Strépy-Thieu, een moderne mega-constructie die een hoogteverschil van niet minder dan 73 meter overbrugt !
De wandeling :
Vanaf de trein stopplaats ga je in noordelijke richting door de 'Rue Manoir Saint-Jean' en na 300 Mt kom je aan bij de eerste oude scheepslift nr 4. Door het tunneltje onder de lift door kan je er ook niet naast kijken : rechts is hier de reusachtige nieuwe lift reeds van ver te zien. Voor de brug naar Thieu over het nieuwe kanaal is rechts een kort en sterk stijgend asfalt wegje naar het oude kanaal boven de lift (17 Mt hoger !) en dan ongeveer 3 Km verder kort na elkaar nog 2 oude liften : nrs. 3 en 2. Elke lift heeft een verval van 16 tot 17 Mt en dus moet je even het stijgend pad opklimmen om het hoger gelegen fiets- /wandelpad aan het kanaal te bereiken. Een prachtig plekje is de omgeving beneden aan de oude lift nr 3 met links het opvallend mooi gerestaureerd technisch gebouw. Het is bijzonder leuk om hier even te verpozen in het café of op het groot terras.
De volgende lift nr 2 is ongeveer 300 Mt verder vanaf nr 3 en aangezien de laatste historische lift nr 1 ruim 3 Km verder is kan je hier terugkeren om dan vanaf lift nr 4 de nieuwe moderne bootlift te bezoeken.
Terug bij de oude lift nr 4 blijf je beneden en ga je naar het nieuwe brede kanaal en wandel je op het beton pad langs de zuidzijde naar de nieuwe grote lift (heen en terug ongeveer 3 Km).
Deze lift is de grootste bootlift ter wereld. Dit uitzonderlijke waterwerk is een kolos van moderne technologie. Het loont zeker de moeite om beneden even naar het spektakel te kijken van dichtbij als de lift in werking is om de grote schepen op te hijsen. Je kan ook van februari tot november dagelijks de installaties en machinezaal bezoeken : parcours-spectacle 'Pays de Génies' (duur : 1u30).
Zo kom je dan aan het fiets-/wandelpad langs de noordzijde van het nieuwe kanaal en bij het dorpje Thieu ga je over de brug terug naar de oude lift nr 4. Dan resten nog 300 Mt langs de 'Rue Manoir Saint-Jean' naar de trein stopplaats om terug te sporen naar Mons of Charleroi en uw vertrekstation.

Zie ook :