Aard van de weg :
Vanaf station Nivelles ongeveer 750 Mt betegeld voetpad in het centrum, dan asfalt vanaf de 500 Mt lange parking op de plaats van het verdwenen Noord station. Verkeersvrij breed asfalt fiets-/wandelpad op de oude spoorwegbedding van Nivelles tot Arquennes. In Arquennes 500 Mt betegeld voetpad door het dorpje tot aan het oude kanaal Brussel-Charleroi. Langs het kanaal kassei en oudere beton/asfalt jaagpad tot Seneffe.
Bewegwijzering :
Op de oude spoorbeddingen langs het oude kanaal : bordjes RAVeL.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Nivelles.
IC treinen Antwerpen-Brussel-Charleroi tot Nivelles.
Zeer grote gratis parking op de plaats van het verdwenen Noord station (Av. Albert et Elisabeth).
Eindpunt van de wandeling : Seneffe centrum.
TEC bus 72 terug naar het station van Nivelles (elk uur).
Info :
Dit is het 6 Km lang RAVeL pad van Nivelles tot Arquennes op de berm van de voormalige spoorlijn 141. Dit pad is een groene verbinding van het centrum van Nivelles (het parkeerterrein op de plaats van het verdwenen Noord station) en het afgedankte kanaal Brussel-Charleroi (ter hoogte van Arquennes). Langs dit kanaal kan je dan nog 5 Km verder wandelen tot Seneffe.
De wandeling :
Vanaf het station ga je dalend via de Rue de Namur richting centrum. Na ruim 300 Mt door deze winkelstraat sla je rechts af in de Rue L. Delvaux, je passeert een kerk en na 300 Mt kom je aan de drukke Fg. de Bruxelles. Daar 50 Mt naar links en aan de verkeerslichten rechts in de Av. Albert et Elisabeth die dan na 50 Mt naar links gaat. Zo kom je aan een groot 500 Mt lang en vlak parkeerterrein tegenover de Av. Albert et Elisabeth dat in de plaats gekomen is van de sporen, perrons en gebouwen van het verdwenen Noord station.
Je gaat in zuid-westelijke richting naar het andere einde van de parking en dan via een doorgang rechtdoor onder een sterk stijgende straat en daar begint het brede asfalt RAVeL fiets-/wandelpad naar Arquennes.
Je bent hier nog in het centrum van Nivelles, maar je komt op de oude spoorzate direct in een oase van weelderig groen, rust en stilte. Enkel bij een paar vroegere overwegen of bruggen zie je nog een glimp van de stad en zo wandel je over de brug van de Ring R24. Een kleine 500 mt verder loopt de autoweg E19 via een grote viaduct over het pad samen met een landbouw wegje.
Het fiets/wandel pad loopt verder mooi vlak door het golvende landschap van Waals-Brabant en dan langs de rand van een zeer groot bos. Ruim 500 Mt na het bos sta je aan het eind van het pad bij een overweg en de eerste huizen van het dorpje Arquennes. Rechtdoor op de grassige spoorberm verder wandelen kan wel maar 500 Mt verder moet je toch terugkeren omdat de hoge spoorwegbrug over het oude kanaal is weggehaald. Er staan fiets/wandelbordjes die naar links wijzen om de richting aan te geven naar het centrum en het oude kanaal Brussel-Charleroi en deze bordjes volg je dalend naar de brug.
Het oude kanaal werd buiten dienst gesteld toen het moderne hellend vlak van Ronquières klaar was. De tientallen kleine oude sluizen zijn nu mooie schilderachtige watertrappen, er kunnen geen schepen meer varen en de natuur wint stilaan de omgeving terug. De plassen tussen de talrijke sluizen zijn een paradijs voor vissers en wandelaars.
In Arquennes kan je via dezelfde weg te voet terugkeren naar Nivelles, maar deze overweldigend groene omgeving nodigt uit om deze wandeling langs het kanaal op het jaagpad nog 5 Km te verlengen tot Seneffe. Over de brug in Arquennes volg je het jaagpad in z-oostelijke richting.
In Seneffe bij de afdamming van het kanaal aan de Rue Lintermans ga je rechts 300 Mt naar het centrum en aan de N27 bij de verkeerslichten kan je de TEC bus 72 opstappen terug naar het station van Nivelles.
Hinder in de jacht periode :
Van 1 oktober tot 31 december kan het pad op bepaalde dagen volledig afgesloten zijn. De doorgang is dan onmogelijk op deze gedeelten van de route.

Zie ook :