Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad op de oude spoorwegbedding van Kortemark via Staden tot Poelkapelle.
Bewegwijzering :
Bordjes van fiets knooppunten : 43-46-21-72-73-50-83-62 tot N301 Poelkapelle.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Kortemark.
Aan het station is ook een grote parking.
Eindpunt van de wandeling : oud station Poelkapelle.
Lijn bus 40 terug naar het station van Kortemark (elk uur).
Info :
Deze Groene As op de oude spoorwegbedding tussen Kortemark en Poelkapelle is nu ingericht als fiets- en wandelpad en is belangrijk voor zijn mooie landschappelijke waarde. Je wandelt door weide- en landbouw gebieden die op sommige plaatsen nog een relatief gave indruk laten. Van Kortemark via Staden tot het oud station van Poelkapelle is het pad verhard met een speciale waterdoorlatende asfaltlaag.
De wandeling :
Aan de overweg naast het fraai stationnetje van Kortemark begint het fiets-/wandelpad naar Staden in westelijke richting naast de spoorweg. Het pad is tussen een bedrijfsterrein en de spoorweg en buigt dan in een grote boog naar het zuiden.
Dan loopt het pad onder de N35 viaduct en voorbij deze grote bocht van 90° bijna rechtdoor naar Staden. Je wandelt door een open landschap, weide- en landbouw gebieden met af en toe links of rechts een eenzame boerderij. Ongeveer 2 Km verder is een wegkruising bij het gehuchtje Geite-St.Jozef en rechts is het voormalig stationsgebouw nog goed te herkennen.
In de verte is de kerktoren van Staden al te zien op ongeveer 3 Km. Als je daar aan de rand van het dorp aankomt heeft men in het verlengde van het pad de verroeste sporen over een paar honderd meter laten liggen als souvenir van het spoorwegverleden. Er is een graspaadje naast de sporen ofwel kan op het ernaast liggend asfalt wegje verder gewandeld worden naar de volgende overweg, 200 Mt verder. Naast het stukje spoorweg is een mooi gerestaureerd bijgebouwtje van de vroegere stationssite het enige wat daarvan is overgebleven.
Vanaf de statiestraat in Staden vervolgt het asfalt fiets-/wandelpad nog 6 Km naar Poelkapelle. In het centrum van Staden in de omgeving van de kerk zijn diverse café's om even te rusten en iets te drinken na ruim 6 Km stappen vanaf Kortemark.
Er zijn nu 2 mogelijkheden : hier te voet terugkeren langs dezelfde weg naar het station Kortemark ofwel verder wandelen naar Poelkapelle en daar terugkeren met de bus.
Ongeveer 4 Km voorbij Staden kom je aan het gehuchtje Vijfwegen met een fraai oud stationnetje dat nu een andere functie heeft. Bekijk zeker even de andere kant van het bijzonder mooi gebouwtje !
Nog een paar Km verder is het zeer mooi oud stationnetje van Poelkapelle. Hier is ook de bushalte van LIJN bus 40 richting Torhout om terug te keren naar Kortemark waar elk uur een aansluitende trein komt naar Gent en Brussel.

Zie ook :