Aard van de weg :
Het hele traject is volledig verkeersvrij. Door de groene gordel rond Brugge ongeveer 1 Km verhard wandelpad. Ruim 2 Km asfalt jaagpad langs het kanaal Brugge-Gent en van Steenbrugge tot Assebroek asfalt pad op de oude spoorwegbedding L58. Van Assebroek tot de Sijsele N9 harde aarde fiets-/wandelpad, in Sijsele dorp 1.5 Km asfalt pad. Van Sijsele dorp tot het Ziekenhuis harde aarde fiets-/wandelpad.
Bewegwijzering :
Bordjes van fiets knooppunten : 5-69-24-54-75-38-78
Tot Assebroek : rood-witte verfstreepjes van het GR-pad 129.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Brugge.
Aan het station is ook een zeer grote parking.
Eindpunt van de wandeling : Sijsele (Ziekenhuis).
LIJN bus 58 of 58s terug naar het station van Brugge.
Info :
Het station van Brugge sluit direct aan op enkele groene wandel- en fietsassen. Deze wandeling volgt er zo eentje via Steenbrugge en Assebroek naar Sijsele, eerst langs het kanaal Brugge-Gent. Verder loopt de wandeling door een wisselend landschap met veel rust en groen en mooie zichten: de natte Assebroekse Meersen.
De wandeling :
Vanuit het station sta je meteen in het groen. We steken het Stationsplein over, dwarsen de Ringweg aan de verkeerslichten bij de Oostmeers en daar wenkt al een forse plataan. We stappen langs de Begijnenvest met rechts van ons een waterpartij en links de muur van de Minnewaterkliniek. De Poertoren, even verder rechts, deed in de Middeleeuwen dienst als opslagplaats voor buskruit. Daarna komen de brug over het poëtische Minnewater en het Minnewaterpark.
Een bordje geeft verder aan dat je aan de Katelijnevest bent. De bult rechts is een ijskelder waar 's winters vleermuizen vertoeven. Aan de wandelboom zien langeafstandswandelaars dat ze op de GR5A noord van Oostende richting Antwerpen stappen. Het Bargehuis wijst erop dat we ons langs het kanaal Brugge-Gent bevinden. Aan de Katelijnestraat gaan we naar rechts over de draaibrug.
Direct na de brug rechts het asfalt pad langs het kanaal nemen en zo uitkomen op een houten pad onder de 'Hoge Brug'. Na het passeren onder deze brug het kanaal Brugge-Gent blijven volgen over ruim 2 km. Het oude tracé van het kanaal kwam uit in het Minnewater en is nu een jachthaventje. Aan het kanaal ligt het Lapperfortbosje, dat uitgegroeid is tot een symbool van behoud van waardevolle natuur als deel van een goed functionerend stadsweefsel.
Bij Steenbrugge, een paar honderd meter voor de brug moet je even opletten want van de vroegere spoorweg die hier het kanaal kruiste is nu niets meer te bespeuren. Na het laatste huis (nr 20) van een huizenrij aan het kanaal volg je links richting fiets knooppunt 69 en 24 en zo kom je aan de rotonde van de N50. Je gaat op de N50 100 Mt links in de richting van de kerk en daar begint tegenover een supermarkt en naast een frituur het wandelpad op de oude spoorzate naar Sijsele.
Na een paar wegkruisingen kom je in een beschermd landschap: de Assebroekse Meersen. Verder links tussen de bomen verschijnt het ziekenhuis Sint-Lucas. Na ongeveer 2 Km op het oude spoorpad gaat de GR-bewegwijzering naar rechts, maar de oude spoorzate nodigt uit om rechtdoor verder te wandelen. Zo kruist het groene pad verder door Assebroek enkele wegen en er is daar ook aan uw rechterhand een horeca zaak met een mooi tuin terras (donderdag gesloten), ideaal voor een verfrissend drankje.
Je hebt hier ruim 6 Km gewandeld vanaf het station Brugge, je kan de wandeling nog 8 Km uitbreiden naar Sijsele of hier terugkeren naar Brugge.
Voorbij Assebroek loopt de oude spoorzate door het bos van het domein Rijckevelde en kruist dan de drukke N9 bij Sijsele. Dan volgen 1.5 Km asfalt pad door het dorp langs het oud station. Het pad wordt verder terug harde aarde tot het Ziekenhuis van Sijsele.
Daar is de bushalte van de LIJN, met een hoge frekwentie van bussen terug naar het station van Brugge.

Zie ook :