Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad (2,5 Km) naast de spoorweg van Eeklo station naar de ingang van 'Het Leen'. In het domein 36 Km verkeersvrije wandelwegen waarvan 18 Km verhard zijn.
Bewegwijzering :
Vanaf het station naar 'Het Leen' geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen. In het domein 2 bewegwijzerde 'leerpaden', een rood en een geel.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Eeklo.
L-trein van Gent-St.Pieters naar Eeklo.
Info :
Het provinciaal domein 'Het Leen' is een 253 ha groot boscomplex en bevindt zich op het grondgebied van de gemeenten Eeklo, Zomergem en Waarschoot. De toegang is gratis en het is grotendeels bebost met een gemengd loofbos. In 1973 verkocht het ministerie van landsverdediging het gebied aan de provincie Oost-Vlaanderen en werd het bestemd voor passieve natuureducatie. In Het Leen zijn er 18 km verkeersvrije verharde wandelwegen. Daarnaast beschikt de wandelaar nog over evenveel kilometers onverharde paden die er als het regent drassig bijliggen en niet te betreden zijn zonder rubber laarzen.
De wandeling :
De ingang van het Provinciaal domein 'Het Leen' is op ongeveer 2,5 Km afstand van het station. Er is een mooi vrijliggend fiets-/wandelpad aangelegd vanaf de parking van het station, eerst ruim 1 Km direct naast de spoorweg naar Gent. Dan buigt het asfalt pad in een grote boog af van de spoorweg en eindigt aan de N9. Er is een oversteekplaats en 50 Mt naar rechts aan de overkant is een vrijliggend wandelpad tussen de 2 toegangswegen van en naar de grote parking bij de ingang van het domein.
In Het Leen vind je 2 musea : het heemmuseum en het bosinfocentrum. Beide musea zijn wekelijks open en in het heemmuseum is er een permanente tentoonstelling over vlinders, paddenstoelen... Er is ook een arboretum in Het Leen, dat sinds kort alle dagen open is. Gezien de vrij recente geschiedenis zijn de meeste struiken en bomen echter nog vrij jong.
Naast de twee musea staat er ook een cafetaria. In Het Leen liggen 15 vijvers, waarvan er in drie gevist mag worden. Het water van de vijvers diende vroeger als bluswater bij munitiedepotbranden. De vijvers zijn ontstaan omdat rond de munitiedepots aarden wallen (merloenen) werden aangelegd, die bij een ontploffing verder onheil moesten tegenhouden.
Het Leen is een samenscholling van verschillende biotopen: een deel is als heide aangelegd, een ander deel als gemengd loofbos en nog een ander deel als dennenbos. Naar keuze kan een korte of lange wandeling gemaakt worden kris-kras door het domein langs vijvers en door bossen of door de bewegwijzerde wandelingen te volgen.
Dan resten nog 2,5 Km terug wandelen naar het station van Eeklo.

Eventuele uitbreiding van de wandeling van Het Leen naar Zomergem of naar Waarschoot :
Vanaf de ingang van het Leen volg je de brede hoofdweg dwars door het domein richting fiets knooppunt 54-56-59. Zo wandel je 5 Km in zuidelijke richting op het fietspad langs het Schipdonk kanaal tot de brug van Stoktevijver.
1) Van Stoktevijver verder naar Zomergem (3 km) :
Je wandelt verder in zuidelijke richting op het fietspad langs het Schipdonk kanaal tot de brug van Zomergem (fiets knooppunten 4-7-8). Links over de brug is de LIJN bushalte Zomergem Korteboeken. Daar kan je LIJN bus 65 of 67 opstappen terug naar het station Gent St.Pieters.
2) Van Stoktevijver verder naar Waarschoot (6 km) :
De brug oversteken en 200 Mt verder langs de Lieve tot Beke. Je volgt de fiets knooppunten 09-13-03 tot de kruising met de Stationsstraat in het centrum van Waarschoot. De Stationsstraat volg je 600 Mt naar rechts en dan ben je aan het NMBS station Waarschoot. Daar kan je de L-trein naar Gent-Sint-Pieters opstappen.

Zie ook :