Aard van de weg :
Verkeersvrij en vlak beton/asfalt jaagpad langs de Samber.
Bewegwijzering :
Bordjes : 'RAVeL' -> Erquelinnes.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Lobbes
L-trein van Charleroi-Sud naar Erquelinnes en Jeumont(F) tot Lobbes.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Erquelinnes-Village, zelfde lijn.
Info :
Een gemakkelijke en vlakke wandeling van station naar station in de Samber vallei. Dit is een wandeltocht in Wallonië zonder hoogteverschillen door een bijzonder aantrekkelijke omgeving, op een mooi pad, verhard en 100% verkeersvrij. De route loopt tot de Franse grens door een glooiend landschap met afwisselend weiden, landbouw en bossen. Door de vallei loopt ook de spoorlijn Charleroi-Erquelinnes met haltes te Lobbes, Fontaine-Valmont, Labuissière en Erquelinnes.
De wandeling :
Buiten het station van Lobbes ga je 150 Mt naar links en op de N559 terug naar rechts. Ongeveer 100 mt verder is de brug over de Samber en voor deze brug ga je beneden naar het jaagpad dat je naar rechts, dus in westelijke richting volgt (Rue du Halage).
Ongeveer 3 Km verder zie je rechts omhoog het 'Château de Grignard'. In Fontaine-Valmont kom je aan sluis Nr 3 met een stuw die het debiet van de Samber regelt. Enkele kilometer verderop ligt de sluis van Labuissière, even typisch als de voorgaande, en je vindt er over de brug een herberg waar je een heerlijk biertje kunt genieten. Even voorbij Labuissière vlak na de spoorwegbrug ligt aan de overzijde van de Samber het ontoegankelijk natuurreservaat 'Reserve de Labuissière'. Tot de brug van Erquelinnes loopt de kleine betonbaan langs de Samber door bijzonder mooi landschap.
Als Merbes-le-Château zijn mooie huizen al verbergt voor de Samber, Solre-sur-Sambre van zijn kant verstopt zijn feodaal kasteel helemaal niet, alhoewel het niet zo indrukwekkend is. Als je deze wandeling wat wilt inkorten kan dat aan de brug van Merbes-le-Château : over de brug (N55 Rue de la Gare) ben je 1,2 Km van de trein stopplaats Solre-sur-Sambre.
Onder de brug van Erquelinnes door moet je rechts naar de N40 om naar het station van Erquelinnes-Village te gaan. Je gaat langs deze grote weg 300 Mt in de richting van Mons tot aan een rotonde. Daar links in de Rue Merbes en dan terug links naar het station waar de trein naar Charleroi je zal komen oppikken om terug te sporen naar je vertrekstation.

Je kan eventueel dezelfde maar kortere wandeling maken van 12.5 Km tussen de 2 NMBS stations van Labuissière en Thuin.

Zie ook :