Aard van de weg :
Van Eine naar de brug over de Schelde bij Nederzwalm 5 Km verkeersvrij asfalt pad langs de Schelde. Verkeersarm asfalt verbindingswegje (1,5 km) van de Schelde naar de Zwalmbeek. Langs Zwalmbeek van Nederzwalm tot Munkzwalm wandelpad in grastegels, van de Zwalmmolen nog 1,5 Km verkeersarme asfalt/betonweg naar het station van Munkzwalm.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS stopplaats van bestemming : Eine.
L-trein Gent/St.Pieters - Oudenaarde - Ronse tot Eine.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Munkzwalm.
IC-trein Kortrijk - Oudenaarde - Brussel.
Info :
Een vlakke wandeling in de Vlaamse Ardennen : in het eerste deel wandel je 'verkeersvrij' langs de Schelde met de schilderachtige oude Scheldearmen tot Nederzwalm. In het tweede deel volg je een tijdlang de Zwalmbeek van Nederzwalm tot Munkzwalm op een wandelpad en loopt langs verschillende toeristische trekpleisters : de oude watermolens die nu omgebouwd zijn tot taverne of restaurant.
De wandeling :
Vanaf de trein stopplaats Eine bij Oudenaarde ga je in oostelijke richting de Ohiostraat (N441) in de richting van de Scheldebrug. De brug steek je over en bij het einde van de afrit links terug beneden naar de Schelde. Bij fiets knooppunt 81 wandel je op het jaagpad naar rechts in noordelijke richting.
Je wandelt nu ongeveer 5 km in de Schelde vallei tot de volgende grote brug van de N435 (Zingem-Nederzwalm). Je zult merken dat de Schelde hier vrij druk bevaren wordt, vooral door binnenschepen die van Gent richting Frankrijk varen en omgekeerd. De route blijft het jaagpad volgen en je passeert regelmatig schilderachtige oude Scheldebochten, mooie natuur reservaatjes die nu vooral gebruikt worden als visvijvers. Ter hoogte van Nederzwalm stroomt de Zwalm in de Schelde. Dit riviertje omsluit het heuvelgebied van de Vlaamse Ardennen.
Je komt bij de Scheldebrug Zingem-Nederzwalm en naast de brug begint rechts de verbinding naar de Zwalmbeek, dit is ongeveer 1,5 Km op kleine straten met weing verkeer langs de rand van het dorp Nederzwalm.
Het pad naast de brug oprit komt in de Schoolstraat, na 50 Mt links in de Scheldestraat. Deze maakt een bocht naar rechts en komt uit op de Lindestraat, die je 100 Mt naar rechts vervolgt. Waar de Lindestraat naar rechts buigt ga je rechtdoor in de Biesstraat. Na 150 Mt is een wegje naar rechts dat je negeert en daar hou je links aan, 300 Mt verder kom je in de Langemuntstraat die je naar rechts volgt, dan kom je aan de N46 (Latemdreef). Je bent nu maar 100 Mt van de Zwalmbeek, ietsje naar rechts de N46 oversteken in de Biestmolenstraat en je komt aan de eerste oude watermolen : Ter Biest.
Het wandelpad in grastegels langs de noordzijde van de Zwalmbeek volg je tot aan de IJzerkotmolen, daar verder vervolgt het tegelpad aan de zuidzijde van de beek. Zo kom je in Munkzwalm waar je de Zuidlaan (N415) oversteekt en de Zwalmbeek verder volgt naar de derde molen : de Zwalmmolen, ongeveer 400 Mt verder.
Bij de Zwalmmolen verlaat je dan de Zwalmbeek om naar het station van Munkzwalm te gaan. Je wandelt zuidelijk in de Rekegemstraat tot juist voor de spooroverweg, daar ga je rechts in de Zwalmlaan die eindigt op de Zuidlaan van daarnet en je bent dan maar 100 Mt van het station waar de trein je zal komen oppikken om terug te sporen naar je vertrekstation.

Zie ook :