Aard van de weg :
Vanaf de trein stopplaats Heide 600 mt stille asfaltweg, dan 1 Km half verhard bospad tot de parking van het bezoekerscentrum De Vroente bij de ingang van het reservaat. In het natuurgebied zijn de paden in harde aarde of van los duin zand en er is ook een verkeersvrije asfaltweg in Z/O - N/W richting.
Bewegwijzering :
Vanaf Heide station naar noord-west, richting 25 van het fiets knooppunten netwerk eerst door de G. Gezellelaan en dan rechtdoor door het bos tot het bezoekerscentrum De Vroente aan de N111. In de Kalmthoutse Heide diverse bewegwijzerde wandel trajecten zoals aangegeven op het groot info bord aan de ingang van het reservaat.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Heide.
IC trein Brussel-Antwerpen/Cl.-Essen tot Heide.
L-trein van Antwerpen/Cl. naar Roosendaal(NL) tot Heide.
Info :
'Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide' is een groot grens overschrijdend natuurgebied in de Belgische provincie Antwerpen en Nederlandse provincie Noord-Brabant, op het grondgebied van de gemeenten Kalmthout, Essen en Woensdrecht (NL). In Nederland behoort het tot één van de twintig nationale parken. Het is in 2001 ingesteld en is ongeveer 3750 hectare groot, ongetwijfeld één der mooiste natuurmonumenten van de provincie Antwerpen, een grenzeloze oase van stilte en rust !
De wandeling :
De Kalmthoutse Heide is gedurende het hele jaar een toeristische trekpleister. Voor de natuurliefhebber is er in ieder seizoen wel iets te beleven. In de winter is de Heide prachtig als ze bedekt is met een witte laag sneeuw. Het hoogtepunt van de schoonheid van de Kalmthoutse Heide is tussen half augustus en half september, wanneer de bloempjes van de struikhei de Heide omtoveren in een groot paars tapijt.
Je moet van de trein stopplaats 'Heide' naar het Natuureducatief Centrum De Vroente, Putsesteenweg (N111) Kalmthout. Ten westen naast de rails loopt de Kalmthoutlaan in noordelijke richting en ernaast begint eerst in dezelfde richting de G. Gezellelaan die langzaam in noord-westelijke richting afbuigt. Deze straat volg je en ook meteen de bordjes van het fietsknooppunten netwerk, richting 25. Na het kruisen van 2 dwarsstraten ga je rechtdoor op het pad door een bos dat na ongeveer 1 Km eindigt aan een parking en 'De Vroente' tegenover de ingang van het reservaat.
Er zijn 4 bewegwijzerde rond wandelingen vanaf dit startpunt. Combinaties zijn ook mogelijk, aan u de keuze !
- Wandelpad Bos (3.5 km / 1:30 uur). Een korte schaduwrijke wandeling door het gemeentebos, langs het ven Putse Moer en door droge en zandige heide.
- Wandelpad Libel (4.7 km / 1:45 uur). Je wandelt langs het ven de Putse Moer, langs uitgestrekte heidevlaktes, de uitkijktoren, bos en duintjes.
- Wandelpad Duin (7.5 km / 2:45 uur). Deze route brengt u langs uitgestrekte heidevlaktes, natte heide, weilanden en waardevolle duinmassieven. Je wandelt een paar Km door los duin zand en binnen het veeraster grazen schapen en runderen.
- Wandelpad Schaap ( 8.5 km / 3:00 uur). Lange wandeling langs heide, bos, vennen, duinen, het ven Putse Moer en de uitkijktoren. Binnen het veeraster grazen schapen en runderen.
Na gelijk welke mooie wandeling(en) in de Kalmthouse Heide rest nog ongeveer 1,6 Km vanaf 'De Vroente' terug naar Heide zoals je gekomen bent, eerst door het bos en dan rechtdoor in de G. Gezellelaan waar op het einde bij de stopplaats de trein naar Antwerpen je zal oppikken.

Zie ook :