Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt wandel- en fietspad op een oude spoorwegbedding.
Bewegwijzering :
Bordjes : "Leireken".
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Opwijk (lijn Brussel-Dendermonde).
Er is een gratis parking aan het station.
Info :
Het "Leireken" is de oude spoorlijn L61 Aalst-Opwijk-Londerzeel. Dit is een wandeling op dit pad door "Faluintjesland", een vochtige streek met een typisch karakter ten oosten van Aalst.
De wandeling :
Voor het station van Opwijk kan je kiezen voor 3 wandelingen : naar Baardegem en terug, ofwel verder naar station van Aalst zonder te voet terugkeren ofwel naar Steenhuffel en terug.

1) Opwijk - Baardegem en terug :
Naar Baardegem volg je aan het station Opwijk de spoorweg naar Dendermonde (noord-west) 500 Mt, eerst naast de weg die overgaat in een verhard pad dat verder naar links afbuigt van de sporen. Dit is het "Leireken", de bekende oude spoorbedding naar Aalst.
Je kunt overvloedig genieten van schaars bewoonde gehuchten en onaangetaste landschappen. In zuidelijke richting kondigen de eerste heuvelplooien het Pajottenland aan. Je kruist de drukke N47 en zo beland je in Oost-Vlaanderen.
Over de gehele lengte van dit natuurpad kun je uitstekend kennismaken de oude en dichte houtwallen. Ontelbare dunne en dikke stammen staan er in elkaar verstrengeld naar het licht toe te groeien. Op sommige paatsen is de houtwal een smalle wildernis. Op plekken waar in een natuurlijke laagte-glooiing de berm zonder bomenrand uit het land oprijst, krijg je verre nevelige vergezichten.
Zo kom je in het dorpje Baardegem met zijn prachtig gerestaureerd oud stationnetje, nu café 't Stationneke met spoorwegattributen.

2) Opwijk - Baardegem - Aalst :
Kom naar Opwijk met de trein ! Je kunt dan een 12 Km lange wandeling maken op het oude spoorwegpad tot aan het station van Aalst waar je terug kan sporen naar uw vertrek station.
Bij het oud stationnetje van Baardegem volg je gewoon verder het "Leireken" en dan kom je aan de Zwembadlaan in Aalst. Aan het einde van de Zwembadlaan volg je aan de overkant van de R41 gewoon verder de wegwijzers "Leireken" (iets naar links vanaf de oversteekplaats). Het fietspad en de stille doodlopende straat buigen heel langzaam naar rechts in de richting van de spoorweg. Hier was vroeger de spoorwegaftakking. Het asfalt fietspad vervolgt dan naast de spoorweg tot aan een tunneltje. Je wandelt links door het tunneltje onder de sporen en dan direkt rechts in de Treinstraat naast de spoorweg naar de brug over de Dender. Over de brug naar rechts in de Sierensstraat steeds naast de spoorweg en na een paar honderd meter sta je voor het station van Aalst.
Je kan daar ook LIJN bus 41 naar Londerzeel opstappen, na 34 minuten ben je terug aan het station van Opwijk.

3) Opwijk - Steenhuffel en terug :
Vanaf het station van Opwijk volg je de spoorweg naar Brussel (zuid-oost) ongeveer 500 Mt via de parking en dan bij de eerste overweg de sporen oversteken. Aan de andere kant van de spoorweg begint rechts op het asfalt pad het vervolg van het "Leireken", de bekende oude spoorbedding naar Steenhuffel.
Een paar kilometer verder is de vroegere spoorweg vervangen door een doodlopende straat door het kleine dorpje Peizegem. Op het vroegere stationsplein zijn enkele horecazaken gevestigd. Steeds rechtdoor in de straat Leireken verder wandelen en na een paar wegkruisingen vervolgt Leireken weer als pad door de open velden. Het pad is regelmatig prachtig omzoomd door lange rijen zilverberk.
Een 3-tal Km verder kom je bij de overweg aan het oud stationnetje van Steenhuffel (vzw Leireken), prachtig gerestaureerd als horecazaak. Bij het stationnetje staat een K-rijtuig (eerste klasse met bagageafdeling) uit 1935 opgesteld. Je kunt er in Steenhuffel ook niet naast kijken : het kleine dorpje wordt gedomineerd door de grote Palm brouwerij.

Zie ook :