Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak beton wandel-/fietspad langs de Samber.
Bewegwijzering :
Langs de Samber bordjes : RAVeL.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Landelies.
IC trein Antwerpen-Brussel-Charleroi tot Charleroi-Sud, daarna L Erquelinnes tot Landelies.
Eindpunt van de wandeling : NMBS trein stopplaats Thuin.
L-trein terug naar Charleroi-Sud en verder IC naar Brussel en Antwerpen.
Info :
Dit is een wandeling langs de Samber, tussen Thuin en Landelies, pal aan de rivier en is dus volledig vlak. Een wandeltocht door de Ardennen zonder hoogteverschillen. Ideaal voor wie van de Ardense natuurpracht wil genieten, maar niet houdt van het klimwerk dat deze streek meebrengt. Een mooi wandel-/fietspad, volledig vlak en voor 100% verkeersvrij. Doordat de route door het diep uitgesneden dal van de Samber loopt, met het nodige bochtenwerk en de pracht van de Ardennen, is dit zeker geen eentonige bedoening. Men krijgt door het diepe reliëf en de meanderende rivier een prachtig zicht op de vallei. Door de vallei loopt ook de spoorlijn Charleroi-Erquelinnes met haltes te Landelies, Thuin, Lobbes, Fontaine-Valmont, Labuissière en Erquelinnes.
De wandeling :
Vanaf de trein stopplaats Landelies en de spoorwegviaduct in het dorp ga je in noord-oostelijke richting via de Place des Combattants naar de Samber. Landelies heeft een gezellig plezierhaventje aan de fraaie oevers van de Samber. Het jaagpad begint op de linkeroever van de Samber naast de sluis aan de rand van het dorp en is een mooie betonbaan.
Vanaf Landelies tot in Thuin slingert de Samber zich door een diep dal met zwaar beboste hellingen. Zo'n kleine 3 Km verder kom je aan de site van de ruïnes van de abdij van Aulne. De eerste sluis, 'Abbaye d'Aulne' genaamd, met weinig hoogteverschil is voorzien van een ophaalbrug. Hier vind je meerdere herbergen met mooie terrassen om iets te drinken. Op dit moment is dit een toeristenplek van Wallonië.
Het piepkleine gehucht Hourpes, even verderop, wordt tegenwoordig gezien als de echte wieg van het Bekken van Charleroi. Vroeger was het een industriele miniatuurstad. Toen waren er echter nog maar weinig schoorstenen en veel watermolens, want het water was de enige drijfkracht voor de machines.
Twee kilometer verder kom je aan sluis nr 6, 'Grand-Courant' genaamd. De weg is hier omzoomd met notelaren en volgt de Samber in een prachtig wild decor tot aan de sluis die toegang geeft tot de doorsteek naar Thuin waarvan je de bovenstad eerst opmerkt, tegen een hoge rots wand geplakt. Hier gaat het jaagpad over zo'n 300 meter over in verkeersarme openbare weg, of beter gezegd in een (rustige) kaai, afgeboord door paviljoenen waar overwegend gepensioneerde schippers wonen. De vrij mooie benedenstad wordt nu ontsierd door een betonnen brug van monsterachtig overdreven proporties. Rechts onder de brug door is een stijgend wegje naar de trein stopplaats Thuin, het eindpunt van deze mooie wandeling langs de Samber.

Zie ook :