Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak beton/asfalt wandel-/fietspad langs de Ourthe. Een korte verkeersarme verbindingsweg van 1,5 Km door het dorp Hony.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL.
Vertrekpunt : 
NMBS station Tilff. IC trein naar Brussel-Liège-Eupen tot Liège, daarna L naar Jemelle tot Tilff.
Eindpunt van de wandeling : station Esneux (op 11 Km) of Poulseur (op 15 Km).
Werken in uitvoering :
In Tilff is het RAVeL pad langs de Ourthe volledig onderbroken wegens vervangen van de brug. Het einde van de werken is voorzien eind juni 2020. De startplaats van deze wandelroute is tijdelijk vanaf de trein stopplaats in het dorpje Méry naast de Ourthe. De wandeling is dan ongeveer 3 Km korter, het einde van de wandeling kan naar keuze zijn : Esneux, Poulseur of Rivage.
Info :
Dit is een wandeling langs de Ourthe, tussen Tilff en Esneux of Poulseur, pal aan de rivier en is dus volledig vlak. Een wandeltocht door de Ardennen zonder hoogteverschillen. Ideaal voor wie van de Ardense natuurpracht wil genieten, maar niet houdt van het klimwerk dat deze streek meebrengt. Mooie wandel-/fietspaden, volledig vlak en voor 95% verkeersvrij. Doordat de route door het diep uitgesneden dal van de Ourthe loopt, met het nodige bochtenwerk en de pracht van de Ardennen, is dit zeker geen eentonige bedoening. Men krijgt door het diepe reliëf en de meanderende rivier een prachtig zicht op de vallei. Door het dal loopt de spoorlijn Liège-Marloie/Jemelle met haltes te Tilff, Hony, Esneux en Poulseur.
De wandeling :
Voor de kerk van Tilff is het gezellige marktpleintje met de nodige terrasjes. We steken de brug niet over maar daar gaan we naar beneden tussen de Ourthe en de spoorweg om het wandel-/fietspad naast de Ourthe te bereiken. We vertrekken op het pad onder de brug door, richting Esneux. Opletten want het pad is onder de brug nogal smal en dicht bij het water, zonder balustrade. Na 3 Km, voor het gehucht Méry gaat het even over een pad achter een kleine industriezone door. In Méry, bij een rustplaats met een café-restaurant steken we de verkeersweg over en nemen het beton wandel-/fietspad links, direkt naast de Ourthe. Twee Km verder, voorbij een camping eindigt het pad in het centrum van het dorpje Hony.
In het dorpje gaan we naar rechts en volgen de 'rue du Centre', na een paar bochten naar links in de 'rue F. Spineux', in de richting van het station. Verder onder de spoorwegbrug rechtdoor in de 'rue de Fechereux' tot de Ourthe van links naast het wegje komt. Een paar honderd meter verder is een voetgangers-/fietsersbrug, die steken we over en zullen tot Poulseur langs de rechteroever wandelen. We gaan richting Esneux en beginnen aan een enorme kronkel van de Ourthe, eerst op een beton pad en later over een wegje met wat verweerde asfalt. Op het verste punt van deze meander zien we de rotsformatie 'Roche aux Faulcans'.
We komen aan in het Ardens toeristencentrum Esneux. We vervolgen rechtdoor, zonder de brug over te steken en vanaf hier tot in Poulseur wandelen we zo dicht mogelijk bij de Ourthe. Even voorbij het centrum loopt nu ook een mooi nieuw wandel-/fietspad naar het dorp Poulseur. Net ervoor, via een spoorwegbrug wisselt het opnieuw naar de linkeroever over een voetgangerspassage van dit ijzeren gevaarte. Een passerende trein maakt het alleen maar spannender. Verder, rechts van ons op geringe afstand de huizen van Poulseur. Een paar honderd meter verder via een straat rechts naar het centrum bereiken we het station waar de trein ons terug naar Liège zal brengen.

Zie ook :