Aard van de weg :
Grotendeels kleine stille asfalt- en betonweggetjes, enkele stukken onverharde en halfverharde bos- en veldweg.
Bewegwijzering :
Van het station van Barvaux tot de Dolmen van Wéris de rood-witte verfstreepjes volgen van het Grote-Routepad GR57. Daarna tot het dorp Wéris 1 Km verbindingsweg zonder bewegwijzering, maar de beschreven weg is gemakkelijk te volgen. Verder vanaf Wéris terug de rood-witte verfstreepjes volgen van het Grote-Routepad naar het station van Barvaux.
Vertrekpunt : 
NMBS station Barvaux. IC trein naar Brussel-Liège-Eupen tot Liège, daarna L naar Jemelle tot Barvaux. Ofwel IC trein Brussel-Luxembourg tot Marloie, daarna L naar Liège tot Barvaux.
Info :
De treinreis van Liège naar Barvaux is een van de mooiste treintrajecten van België. De spoorweg volgt een van de mooiste riviervalleien van ons land : die van de Ourthe over en door vele viaducten en tunnels, met een opeenvolging van de mooiste Ardense landschappen.
Wéris behoort tot één van 'Les plus beaux villages de Wallonie', monumentaal beschermde dorpen die bekend staan om hun schoonheid en originele Ardeense bouwstijl. Het is centraal gelegen in de Ourthe en Aisne-Vallei en het gebied is bekend om haar 'Menhirs', reusachtige stenen meer dan 5000 jaar oud. Van alle megalithische monumenten in België zijn die van Wéris de best bewaarde en de meest toegankelijke. Tot op vandaag werden in de omgeving van Wéris twee dolmens en zestien menhirs geteld, die samen een lijn vormen van 7,4 kilometer lang. Liefhebbers van geschiedenis en mysterie doen dan ook niets liever dan rond te trekken tussen deze legendarische stenen, die steeds tot de menselijke verbeelding hebben gesproken. Wij volgen te voet het traject van de GR die dwars door bossen en velden langs de dolmens en menhirs loopt en ook door het dorp Wéris.
De wandeling :
Vanaf het perron gaan we naar de overweg op de baan naar Erezée. Onmiddelijk over de spoorwegovergang slaan we linksaf en blijven een 500-tal meter parallel met de sporen lopen. De asfaltweg maakt een bocht naar rechts en verder op de weg naar Heyd gaan we stijgend rechts. Ter hoogte van 'Domaine Hotemme' rechts de onverharde aardeweg in, die verder rotsachtiger wordt en zich langs de helling slingert tot we op een plateau komen met weilanden. Even later zijn we aan een kruispunt (Belle Vue). Hier splitst de GR : rechtdoor naar Wéris en rechts nodigen de 'Dolmen van Wéris' uit op een variante. Deze variante zullen nu wij eerst volgen en vanaf het dorp Wéris terug naar dit punt.
Na een praktisch recht traject doorheen de velden bereikt het pad een kruispunt bij de Dolmen van Wéris. De GR volgt verder rechtdoor de betonweg zonder van richting te veranderen langs verschillende groepen menhirs. Het dorp Wéris zien we op deze weg steeds links in de verte. Het is mogelijk deze wandeling te verkorten langs verschillende opeenvolgende wegjes links naar het dorp. Na de kruising met de weg Barvaux-Erezée rechtdoor en verder het pad volgen tot de 2e kruising met dezelfde grote weg dichtbij Wéris.
De GR steekt deze weg over maar wij verlaten hier de rood-witte verfstreepjes om de kortste weg naar het dorp te nemen : een 100 Mt links de grote weg volgen en waar deze weg naar links draait rechtdoor gaan (rue de Marlaine) naar het centrum. Als deze weg uitkomt op een kruispunt in het dorp zijn de rood-witte GR verfstreepjes weer verschenen en we wandelen rechts het dorp binnen langs de Rue des Combattants.
Wéris, dat beschouwd wordt als één van de mooiste dorpjes in Wallonië, is absoluut een bezoek waard. Het dorp groepeert enkele mooie perfect gerestaureerde vakwerkhuizen die een blik meer dan waard zijn. De gevarieerde ligging van deze huizen met puntgevels zorgt voor een mooi optisch effect. De materialen die overheersen, zijn kalksteen en zandsteen, gemengd met enkele blokken puddingsteen. Er is ook een merkwaardige kerk uit de 11e eeuw.
Vanaf het dorp wandelen we terug op het GR pad richting Barvaux. Ruim 1 km na een slingerend en stijgend paadje komen we aan 'Pierre Haina', een merkwaardige, hoge, alleenstaande rots die zich verheft op een rotsachtig plateau temidden van een naaldbos. Ongeveer 1,5 km verder passeren we het gehuchtje Morville en nog 1 km verder zijn we terug aan het kruispunt (Belle-Vue) waar we de GR-variante begonnen. Dan resten nog ongeveer 2,5 Km terug naar het station van Barvaux. Daar zal dan de trein naar Liège of Jemelle ons oppikken.