Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad volledig op de oude spoorbedding L127 met af en toe bijna onmerkbare helling van max. 1-2%. De asfalt kwaliteit is zeer goed van Landen tot de taalgrens, in Wallonië matig tot goed.
Bewegwijzering :
Blauwe bordjes : RAVeL L127 --> Huy.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Hannut, Rue du Tilleul / GPS : 50.668110, 5.086410
E40 Brussel-Liège tot uitrit 28 Hannut. Daar N80 naar het centrum en bij de rotonde R62 richting Huy volgen tot de verkeerslichten. Rechts in de Rue de Poucet en 100 Mt verder links in de Rue du Tilleul. Deze straat loopt parallel met het RAVeL pad tot aan de N64 en daar is tegenover de Bowling een rij parkeerplaatsen naast het fietspad.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Landen.
IC trein Brussel-Liège of Brussel-Hasselt tot Landen. Buiten het station ga je rechts naast het gebouw naar de fiets- en voetgangerstunnel onder de sporen. Zo kom je op de Hannutsesteenweg en die volg je 600 Mt rechtdoor in zuidelijke richting tot aan de Kon.Astridlaan. Daar begint schuin rechts het fietspad op de oude spoorlijn via Hannut naar Huccorgne.
Info :
Het eerste deel van deze fietsroute is op het Haspengouwse hoogplateau tussen Landen en Hannut. De regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap van zeer vruchtbare landbouw gronden. Het tweede deel gaat in Waals Haspengouw door het Natuurpark van de vallei van de Mehaigne, gelegen tussen Hannut en Huy aan de Meuse. De Mehaigne is het riviertje die de 11.000 ha van het Natuurpark doorloopt en vormt een interessant gebied rijk aan mooie beschermde landschappen, prachtige valleien en authentieke dorpjes.
De rit :
1) Hannut - Landen en terug (18 Km h/t).
Je fietst in noordelijke richting op het fietspad in Hannut naar Landen en na 700 Mt dwars je de R62 via een fietstunneltje. Na ongeveer 2 Km loopt het pad door het dorpje Bertrée en 1 Km verder moet je voorzichtig de drukke N80 oversteken. Wat verder fiets je over de taalgrens en dan door de tunnels van de TGV en de E40. Het fietspad loopt door het open golvend Haspengouws landschap langs het dorpje Waasmont (links) en in Landen aan de N283 eindigt het fietspad. Je keert terug naar Hannut.

2) Hannut - Huccorgne en terug (35 Km h/t).
In Hannut steek je de Rue Albert1 (N64) over en volg je het pad, z-westelijk richting Huy, eerst even rond een privaat domein en voorbij een kleine parking op de originele spoorbedding. Voorbij Hannut fiets je dan langs het dorpje Villers-le-Peuplier tot Avennes ruim 4 Km over de Haspengouwse hoogvlakte, een open glooiend agrarisch landschap. Vanaf het dorpje Avennes begint het pad bijna onmerkbaar te dalen naar de vallei van het riviertje Mehaigne.
De fietsroute vervolgt door een overweldigend landschap met prachtige panorama's over het kleine kronkelende riviertje links of rechts naast het pad. Op ruim 7 Km van Hannut passeer je het mooi oud gerestaureerd stationnetje van Braives.
Ongeveer 2 Km verder zie je recht voor de torens van het imposante kasteel van Fallais. Het kasteel staat op 100 Mt naast het pad maar is door de omgevende weelderige begroeiing niet overal even goed te zien. De oude stationswijk, waarvan het oude plein werd omgebouwd tot een ontspanningszone, is als een verlengde van het dorpje Fallais.
Fumal heeft de vorm van een ster, omgeven door vele bossen. Dit dorp ligt in de vallei, 3 Km voorbij Fallais. Het kasteel bevindt zich naast de kerk hoog op een rotsige uitloper. Het oude stationsplein in het centrum van het dorpje is nu een gezellig recreatie terrein.
Voorbij Fumal loopt het fietspad nog 3 Km door een groot bos buiten de bewoonde wereld in de vallei, links en rechts omzoomd door hoge zwaar beboste heuvels. Bij een afgesloten smalle rotsige sleuf waar vroeger de treinen door reden draait het fietspad haaks naar rechts rond de hoge heuvel. Je bent op 0.5 Km van Huccorgne en hier is het keerpunt van deze fietsroute.
Je kan eventueel nog vervolgen naar het dorp door het wegje verder te volgen, bij de T naar links en voorbij een eenzaam huis kom je op de N652 in Huccorgne.

Zie ook :