Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorbedding van Aisemont via Fosses en Mettet tot Maredsous. Het pad stijgt bijna onmerkbaar (max.1-2%) van Aisemont tot Saint-Gérard, daarna overwegend lichtjes dalend naar Maredsous.
Bewegwijzering :
RAVeL wegwijzers.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Fosses-la-Ville, Place de la Gare / GPS : 50.393909, 4.687140
E19 Brussel-Nivelles, A54 Nivelles-Charleroi, E42 Charleroi-Namur, uitrit 14, N98 richting Mettet tot uitrit Fosses-la-Ville. Daar N922 naar het centrum, na ongeveer 700 Mt bij het tweede wegje rechts is de kruising met het RAVeL pad Aisemont-Anhée. Dit wegje is de Place de la Gare en er is een grote gratis parking aan de supermarkt.
Info :
Een mooie fietstocht tussen Sambre en Meuse in het westen van de provincie Namur. Je volgt de oude spoorbedding L150 van Aisemont via Fosses en Mettet tot de abdij van Maredsous. Daar is de doortocht van een 283 Mt lange verlichte tunnel. Het traject loopt afwisselend door grote bossen en open golvende velden, voor het grootste deel door weelderig groen buiten de bewoonde wereld.
De rit :
1) Fosses - Aisemont (10 Km h/t)
Het fietspad naar Aisemont loopt in noordelijke richting en buigt direct af naar het westen. Na ruim 1 km is de viaduct van de N98 en verder zie je rechts aan de overkant van de vallei op ongeveer 500 Mt het dorpje Aisemont. De terminus van het fietspad is aan de steengroeve van Aisemont en in het verlengde van het pad liggen nog sporen voor transport van stenen per trein. Je keert terug naar Fosses.

2) Fosses - Mettet - Maredsous (39 Km h/t)
Ongeveer 6 Km ten zuiden van Fosses loopt het pad dicht bij het meer van Bambois en daarna door een groot bos. Vanaf de vroegere halte Saint-Gérard wordt de omgeving ruim 6 Km lichtgolvend, open en agrarisch. Je fietst bij het dorpje Mettet langs het oud stationnetje en nabij Furneaux en Ermeton-sur-Biert begint het pad geleidelijk en bijna onmerkbaar af te dalen naar de vallei van de Molignée, een klein riviertje dat later uitmondt in de Meuse bij Anhée. Een paar Km verder bij het dorpje Maredret loopt het pad langs hoge rotswanden door een overweldigend groene en zwaar beboste omgeving. Dan kom je na 1 Km voor het zwarte gat van de tunnel van Maredsous. Het asfalt fietspad loopt 283 Mt door de tunnel die verlicht is met moderne LED-lampen. Op een warme dag is het verstandig om een extra pull aan te trekken bij het fietsen door de ijskoude tunnel ! Direct na de tunnel is het oud station van Maredsous, nu een horeca zaak met terras op het oude perron. De abdij is gelegen boven op de beboste heuvels ten zuiden van het oud stationnetje en hier en daar is er een glimp van de torens te zien.
Het vervolg van het pad Maredsous-Anhée op 12.5 Km is voor ons een fietsroute op een andere mooie dag, nu is Maredsous het keerpunt.

Vanaf hier tot Warnant zijn de oude sporen 6 Km blijven liggen en doen nu dienst voor een leuke toeristische attraktie : spoorwegfietsen, niet met een gewone fiets maar met een 4-wiel karretje op de spoorweg, voortbewogen met trappers. De spoorweg was vroeger dubbelsporig en naast de nog bestaande sporen voor de rail bikers is nu het fietspad aangelegd op de bedding van het 2e opgebroken spoor. Tot aan Warnant lopen de 2 mooi naast elkaar door de diepe smalle rotsige vallei van het riviertje Molignée.

Zie ook :