Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorbedding van Ramillies via Perwez en Gembloux tot Sombreffe in beton/asfalt. Nabij het oud stationnetje van Grand-Leez ontbreekt 500 Mt fietspad, er is een omleiding van 600 Mt op een verkeersvrij beton landbouw wegje en dan nog 250 Mt via een zeer verkeersarm wegje.
Bewegwijzering :
Ramillies - Gembloux : bordjes RAVeL en fietsroutenetwerk.
Gembloux - Sombreffe : bordjes RAVeL, de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Perwez, oud station / GPS : 50.626202, 4.812000
E411 Brussel-Namur tot uitrit 11, daar N29 richting Perwez. Aan de rotonde bij Thorembais-Saint-Trond rechts N243 naar Perwez. Na 2.5 Km is de kruising met het RAVeL fietspad en links het stationsplein, nu een parking. De ingang van deze gratis parking is links via de Av. Hubert Jacobs.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Gembloux.
IC treinen Brussel-Namur-Luxembourg/Dinant tot Gembloux.
Het fietspad naar Sombreffe begint links aan de slagbomen van de auto parking aan het station, naast het TEC busstation. Naar Ramillies is er een fiets-/voetgangerstunneltje onder de spoorweg bij de N29. Vanaf de parking van de supermarkt Av. Cossettes, na 200 Mt rechts naar het oude overweghuisje waar het fietspad begint.
Info :
Deze mooie fietsroute in het noorden van de provincie Namur is het zuid-westelijk deel van een kruising van voormalige spoorwegen 'La croix d'Hesbaye', waarop nu mooie fietspaden zijn aangelegd. Je rijd op het fietspad van lijn 147 : Ramillies-Perwez-Gembloux-Sombreffe-Ligny.
De rit :
1) Perwez - Gembloux - Sombreffe (42 Km h/t).
Je start vanaf de parking in Perwez en steekt de N243 over richting Gembloux. Na 500 Mt fiets je voorbij de sportterreinen van Perwez en 2.5 Km verder is de kruising met de E411 via een tunneltje. Nog een paar Km verder eindigt het fietspad aan een landbouw wegje. Er ontbreekt 500 Mt fietspad, er is een omleiding naar rechts via dit verkeersvrije wegje. Bij een bedrijfsgebouw naar links en dan nog 250 Mt op de weg naar Grand-Leez en je komt aan het prachtig gerestaureerd oud stationnetje. Hier vervolgt naar rechts het RAVeL pad naar Gembloux.
Ongeveer 3 Km verder bij een wegkruising is het oud stationnetje van Sauvenière. Daar voorbij zie je door het overweldigend groen aan beide kanten van het pad slechts af en toe een glimp van de KMO zone van Gembloux-Sauvenière. Daarna fiets je over een moderne hangende fietsbrug boven de N4 en dan begint het pad naar rechts af te buigen naar het station van Gembloux. Het fietspad eindigt aan een oud overweghuisje en in het verlengde liggen nog oude treinsporen.
Nu volgt een korte verbindingsweg naar het ander fietspad naar Sombreffe. Je gaat rechts op het stijgend wegje naar een woonwijk en dan de eerste straat links volgen tot aan de spoorweg voorbij een appartementsgebouw en enkele winkels. Daar is een tunnel voor auto's onder de spoorweg met ernaast een tunneltje voor fietsers en voetgangers naar het station en het centrum aan de andere kant.
Je fietst verder aan de andere kant van de spoorweg voorbij het moderne stationsgebouw van Gembloux. Het beton RAVeL fietspad naar Sombreffe en Ligny begint aan de slagbomen van de grote parking van het NMBS station, naast het TEC busstation. Het pad daalt lichtjes en de scheiding rechts is een muurtje van natuursteen keien. Het is op een oude spoorbedding en buigt dus langzaam af naar links weg van de parking en de spoorweg. Wat verder is een eerste wegkruising met een zeer mooi gerestaureerd typisch overweghuisje.
De oude spoorbedding en het pad dat ondertussen is veranderd in asfalt lopen nu kaarsrecht door het licht golvend open landschap in zuid-westelijke richting naar Sombreffe. Af en toe is een kruising met een landbouw wegje en je passeert geen enkel dorp. Ongeveer 3 Km verder is een modern windmolenpark ingeplant in de velden naast het pad. Na 9 Km kom je bij de wegkruising van de hoofdweg N93 in Sombreffe. Daar tegenover is de grote open ruimte van het verdwenen station, nu een parkje en een parking.
In Sombreffe kan je dit fietstochtje op lijn 147 eventueel nog 7 Km (h/t) uitbreiden naar Ligny. Het brede pad is geen gladde asfalt maar een vlak dun laagje heel fijne kiezel op een harde ondergrond, goed befietsbaar. In Ligny, 500 Mt voorbij het verdwenen station Ligny-Sud is de terminus van het fietspad en daar keer je terug naar Gembloux en Perwez.

2) Perwez - Ramillies (12 Km h/t)
Het tweede deel van deze fietstocht gaat van Perwez via Petit-Rosière tot Ramillies. In Perwez loopt het RAVeL pad naast de parking op het stationsplein voorbij het oud stationnnetje richting Ramillies. Het pad daalt heel lichtjes (max. 2 %) en halverwege bij de overweg van de N91 is het oud stationnetje van Petit-Rosière. Aan het prachtig oud station van Ramillies is 'La croix de Hesbaye', een kruispunt van fietspaden in 4 richtingen en dit zijn fietsroutes voor op een andere mooie dag. Hier is het keerpunt en fiets je terug naar Perwez.

Zie ook :