Aard van de weg :
Verkeersvrij breed asfalt fietspad langs de Meuse in de Franse Ardennen. Het pad is volledig vlak naast het water, af en toe is er een sluis met een korte helling en bij de dorpjes zijn op korte stukjes de oeverbewoners toegelaten met motorvoertuigen.
Bewegwijzering :
Fiets wegwijzertjes 'Trans-Ardennes' op houten paaltjes naar de volgende gemeente.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Laifour (F), 200 Mt voor brug rechts / GPS : 49.903820, 4.684590
E411 Namur-Arlon, uitrit 20, N97 richting Philippeville, dan N936 door Onhaye naar Hastière-Lavaux, daar N96 richting Givet langs de Meuse volgen. Vanaf Givet in Frankrijk de D8051 richting Charleville-Mézières volgen tot Fumay, daar links D988 naar Revin. In Revin over de Meuse links D1 richting Charleville-Mézières, dan 3 Km voorbij Anchamps tot 200 Mt voor de brug van Laifour. Daar naar rechts op een klein dalend wegje naar de Meuse (witte wegwijzer : Petite-Commune) waar kan geparkeerd worden op een open terrein naast het fietspad.
Info :
Een uitzonderlijk mooie (5*) fietsroute in de schilderachtige vallei van de Meuse op het fietspad 'Trans-Ardennes' in de Franse regio Champagne-Ardennnes dicht bij de Belgische grens. Dit is een fietstocht door de Franse Ardennen, volledig vlak op één van de mooiste delen van het ononderbroken 83 Km lange fietspad langs de Meuse van Givet tot Charleville-Mézières. Ideaal voor wie van de Ardense natuurpracht wil genieten, maar niet houdt van het klimwerk dat deze streek meebrengt : een mooi vlak en breed fietspad, zo goed als volledig verkeersvrij. Doordat de route door het diep uitgesneden dal van de Meuse loopt, met de vele bochten en de pracht van de Ardennen, is dit zeker geen eentonige bedoening. Integendeel zelfs, op de terugweg worden nog vele, op de heenweg verscholen bezienswaardigheden geopenbaard. Men krijgt ook door het diep ingesneden reliëf en de meanderende brede rivier een totaal ander zicht op de vallei. Door het dal loopt ook de spoorlijn met haltes in alle dorpjes van de Meuse vallei.
De rit :
1) Laifour - Revin (18 Km (h/t).
Bij de start in Laifour is de omgeving overweldigend : zwaar beboste hoge en steile rotsige hellingen links en rechts, kortom de Ardennen op zijn mooist en dit blijft zo de hele route. Het grootste deel fiets je comfortabel buiten de bewoonde wereld ondergedompeld in de wilde en groene natuur. De hoge hellingen langs beide kanten van de Meuse met het fietspad zijn altijd bedekt met groene weelderige bossen.
Je fietst eerst naar Revin in noordelijke richting. Op verschillende plaatsen is naast de brede Meuse een kanaal aangelegd om de scheepvaart te vergemakkelijken. Het fietspad is naast het kanaal van Laifour tot de sluis bij Anchamps. Voorbij Anchamps is bij een grote meander van de Meuse de eerste bebouwing van de wijk Orzy/Revin. Ongeveer 800 Mt voorbij de brug van Orzy is de tunnel van Revin, een 300 Mt lange tunnel voor boten en fietsers ! Door de tunnel vervolgt het fietpad naar Fumay, dit is voor ons een andere aansluitende mooie fietsroute in de Franse Ardennnen. Hier keer je terug naar Laifour.

2) Laifour - Joigny-sur-Meuse (42 Km h/t).
Je fietst op het fietspad langs de Meuse onder de boog brug door van Laifour en 0.5 Km verder onder de spoorwegbrug. Het grootste deel van de loop, van Revin via Laifour tot Charleville-Mézières, is bochtig en de Meuse maakt direct een grote meander rond het dorpje Laifour rechts aan de overkant.
Na 11 Km kom je door het dorp Monthermé waar je de brug dient over te steken naar de zuidelijke oever om te vervolgen naar Bogny-sur-Meuse. Een Km voorbij Monthermé is aan de overkant de monding van de 'Semoy'. In België is dit de 'Semois' die voor het overgrote deel door de provincie Luxembourg stroomt, de rest ligt in het uiterste zuidoosten van Namur en dan in de Franse Ardennen tot hier.
Verder fiets je achtereenvolgens langs de dorpjes Bogny en Joigny-sur-Meuse. Het keerpunt kan gelijk waar zijn : het fietspad vervolgt via Nouzonville tot Montcy-Notre-Dame. Daar is de terminus van het mooie fietspad langs de Meuse in de Franse Ardennen bij de stad Charleville-Mézières.

Zie ook :