Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad volledig op de oude spoorbedding L126 van Hamois via Havelange, Les Avins, Clavier en Modave tot Marchin.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Hamois, rotonde N97 / GPS : 50.342113, 5.159094
E411 Brussel-Namur-Arlon tot Courrière, dan N4 richting Marche tot uitrit N97 Ciney/Hamois. Daar nog 3.5 Km naar Hamois, N97 volgen door het centrum tot de rotonde bij het voetbalterrein. Rechts naast de rotonde en de overweg van het fietspad is een grote parking.
Info :
Deze bijzonder mooie fietsroute volgt de bedding van de vroegere spoorweg L126 die Ciney met Statte(Huy) verbond. In het eerste deel door de Condroz-Famenne fiets je bijna onmerkbaar zeer lichtjes stijgend en dalend (max. 1 %) tussen de lage, golvende heuvels van zo'n 200 tot 300 meter hoog waarop bossen worden afgewisseld door vruchtbare landbouw- en weidevelden. Het tweede deel van dit traject daalt voorbij Clavier door bossen via Modave naar Pont de Bonne en loopt dan tot Marchin door de rotsige, ingesloten en overweldigend groene vallei van het riviertje Hoyoux.
De rit :
Je start de fietsroute van Hamois naar Marchin vanaf de rotonde op het pad naast de N97 in n.-oostelijke richting. Voorbij Hamois is het landschap open met de typisch zachte dalen en zandsteenheuvels en 9 Km verder verschijnt Havelange, een groter dorp te midden van golvende akkers en weiden. Het typisch oud stationnnetje, nu een privé woning bij de overweg is mooi bewaard gebleven.
Voorbij Havelange loopt het fietspad verder door een bos (Bois des Tombes) en dan door de dorpjes Petit Avin, Les Avins en Clavier-Station. Voorbij de overweg van de N641 daalt het pad door een bos naar Modave. Wegens de zwaar beboste en sterk heuvelende omgeving zie je maar een glimp van een paar huizen van Modave en er staat nog een oud wachthokje op het perron. Het fietspad loopt aansluitend door een gebogen oude spoorwegtunnel van ongeveer 100 Mt. De tunnel is verlicht met moderne LED verlichting die automatisch werkt.
Wat verder gaat het pad door het plaatsje Pont de Bonne : een kruispunt van de wegen N641/N636 in de vallei van het riviertje Hoyoux. Er zijn diverse horeca zaken met terras om even te verpozen, niet te zien van op het pad. Even voor de brug van de N641 over het pad is schuin rechts een kassei wegje (Rue de la Gare) van een paar honderd meter naar het centrum, daar 2x rechts en 50 Mt tot het kruispunt.
Voorbij Pont de Bonne loopt het lichtjes dalend fietspad nog 8 Km door de zwaar beboste vallei van het riviertje Hoyoux. De vallei is niet zo breed en er is het riviertje, de N641 en het fietspad op de oude spoorbedding, meestal volledig onder de dichte wilde begroeiing. De loop van het pad door de vallei van de Hoyoux is zeer spektakulair : regelmatig gaat het pad tussen hoge tot zeer hoge uitgehakte rotswanden zoals door kleine canyons. Af en toe is er een restant van het spoorweg verleden : het wachthokje van Vyle-Tharoul, het mooi gerestaureerd spoorhuisje van Royseux en het oud stationnetje van Barse.
Op de open vlakte van het verdwenen station Régissa kruist het pad de N641. Links of rechts is er nu af en toe wat bebouwing van industrie of woningen en ruim 1.5 Km verder is de terminus van het pad tegenover het metaalbedrijf ArcelorMittal bij Marchin. Hier is het keerpunt en de gefietste afstand is 30 Km.
Deze fietsroute op de L126 kan in Hamois eventueel nog 12 Km (h/t) uitgebreid worden naar Ciney tot Chemin d'Haljoux op 1 Km van het centrum.

Zie ook :