Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad volledig op de oude spoorbedding L109 van Thuin via Beaumont tot het oud station van Sivry. Over het hele traject zijn altijd bijna onmerkbare zeer lichte stijgingen en dalingen (max. 1-2%).
Bewegwijzering :
Blauwe bordjes : RAVeL L109.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Thuin, tram museum Asvi / GPS : 50.341911, 4.279870
E19 Brussel-Mons tot uitrit 20 Feluy. Daar links op de express-weg N59 richting Manage. De N59 verder volgen tot in Thuin. Over de Sambre brug volg je in het centrum van de benedenstad verder de N59 en dan rechts in de Rue du Moustier, richting Lobbes. Ongeveer 500 Mt na deze brug is de smalspoor overweg en links het gebouw van het tram museum ASVi. Er is daar een gratis parking aan het begin van het fietspad naast de tramrails.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Thuin.
Je steekt de Sambre over via de grote brug, dan naar de Rue Serstevens (die op het plein naast de Sambre uitkomt) en je volgt de tramrails zo'n 300 meter. Aan de Y-spitsing van de tram spoorweg bij het tram museum ASVi begint links het RAVeL fietspad L109 naast de tramrails.
Info :
Een zeer mooie fietsroute op de oude spoorbeddingen L109 en en ook een klein stukje op L111 in de schilderachtige streek tussen de Samber en de Meuse in het zuiden van België in een heuvelachtig en bosrijk gebied, dicht bij de Franse grens. Van Thuin tot Biesme-sous-Thuin loopt het fietspad ongeveer 3.5 Km naast de smalspoor tramrails door de overweldigend groene vallei van de Biemelle, een klein zijriviertje van de Sambre.
Er is geen enkel café dicht bij deze route voor dorstige fietsers !
De rit :
Je start deze mooie fietsroute op het fietspad naast de tramrails in Thuin. De sporen en het fietspad gaan langs het grote gebouw van het tram museum ASVi. De bedding volgt in lange bochten heel lichtjes stijgend de overweldigend groene vallei van het kleine riviertje Biemelle. De spoorweg en het fietspad lijken tot Biesme-sous-Thuin door een Ardense omgeving te gaan : af en toe door een kleine rotsige canyon, kronkelend en soms langs diepe afgronden en steile rotswanden.
Na 3.5 Km kom je zo bij een overweg aan de terminus van de tramsporen bij het dorpje Biesme-sous-Thuin. Het fietspad vervolgt rechtdoor en dan in een zeer lange S-bocht naar het dorpje Thuillies. Op 6.5 Km van Thuin is daar op de plaats van het verdwenen station een rustplaats met tafels en banken bij de Y-splitsing van 3 vroegere spoorwegen die nu asfalt fietspaden geworden zijn. Het pad op de linkse tak van de Y gaat richting Berzée, rechts naar Beaumont.
Naar Berzée is het fietspad nu nog niet volledig aangelegd : na 2.5 Km is de (voorlopige ?) terminus van het pad bij een wegkruising in de velden. Daar keer je terug naar de Y-splitsing aan de rustplaats in Thuillies.
Naar Beaumont en Sivry (18 Km) zijn er in Thuillies enkele wegkruisingen en na 5 Km fietsen door de licht golvende agrarische streek kom je aan het zeer mooi gerestaureerd oud stationnetje van Strée. Van Strée fiets je rechtdoor naar Beaumont waar je aankomt op de plaats van het verdwenen station waar nu een een kleine parking en een rustplaats voor de fietsers is voorzien. De oude spoorbedding met het fietspad buigen af naar het zuiden op de rand van de heuvel waarop het stadje gelegen is.
Beaumont is een van de schilderachtigste plaatsen van de provincie Hainaut, heel mooi gelegen boven de vallei van de Hantes, in een heuvelachtig en bosrijk gebied, op slechts een paar kilometers van de Franse grens. Het fietspad daalt zeer langzaam af naar de vele tientallen meters diepe vallei van de Hantes die overspannen wordt door een bijzonder mooi gerestaureerde oude spoorwegviaduct waarop het fietspad doorloopt naar het dorpje Solre-Saint-Géry. Boven het viaduct zie je links en rechts een onvergetelijk panorama over de vallei ! De volgende 4 Km gaan na het dorpje buiten de bewoonde wereld en dan kom je aan het mooi gerestaureerd oud station van Sivry met langs het perron naast het fietspad vier oude spoorrijtuigen.
Voor ons is hier het keerpunt van deze mooie fietsroute in zuid België. Vanaf Sivry via Rance en Froidchapelle loopt het fietspad nog verder naar Chimay.

Zie ook :