Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorwegbedding door de Molignée vallei van Anhée aan de Meuse naar Maredsous. Verkeersvrij beton/asfalt fietspad langs de Meuse tussen Dinant en Annevoie met 2 keer een paar Km effen fijne grint pad (zeer goed berijdbaar), 200 Mt kassei pad tegenover Yvoir.
Bewegwijzering :
In de Molignée fiets bordjes RAVeL -> Fosses.
Fietspad langs de Meuse : bordjes RAVeL.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Anhée, Pl.Communale / GPS : 50.309448, 4.876580
E411 Brussel-Namur-Arlon tot uitrit 9 naar Yvoir. In Spontin rechtdoor N937 en in Yvoir naar de Meuse, 1 km richting Dinant langs de Meuse en de brug oversteken naar Anhée. Na de rotonde beneden aan de eerste huizen de N96 Rue Grande richting Dinant door het dorp 400 Mt volgen en bij het kruispunt rechts in Pl.Communale. Ongeveer 200 Mt verder kom je aan de plaats van het vroegere stationnetje en daar kan geparkeerd worden bij het fietspad naar Maredsous.
Vertrekpunt : 
1) NMBS station van bestemming : Yvoir.
Naar Anhée ± 800 Mt via de N947 zonder fietspad zuidelijk langs de Meuse, dan over de brug van de Meuse met fiets-/voetpad. Bij de brug afrit fiets je links naar het centrum via de N96 (Rue Grande) en bij een tank station in de 1e straat rechts (Vieilles Ruelles). Na ruim 200 Mt kom je zo aan de overweg van het fietspad op de vroegere spoorweg.
2) NMBS station van bestemming : Dinant.
Je fietst naar de Meuse brug die je niet oversteekt. Daar links in noordelijke richting langs de Meuse en weldra wordt het wegje een fietspad.
Info :
Een uitzonderlijk mooie vlakke fietsroute in de Ardennen langs de Meuse, tussen Anseremme/Dinant en Annevoie. Je fietst ook in de schilderachtige vallei van de Molignée, een zijriviertje van de Meuse. Vanaf de Meuse bij Anhée is het bijna onmerkbaar heel lichtjes stijgend (max. 1-2 %) asfalt fietspad op de bedding van een voormalige spoorweg. Het parcours in de Molignée vallei van Warnant naar Maredsous nabij de beroemde abdij is zeer spektakulair : afwisselend door hoge uitgehakte rotsige sleuven, over een aantal viadukten die diepe afgronden overspannen, door 2 korte tunnels en enkele Km naast een stuk oude spoorweg dat nu dienst doet als toeristische attraktie : rail biken (spoorwegfietsen).
De rit :
1. In de Molignée vallei naar Maredsous en terug (24 Km h/t).
Het pad begint aan de grote ijzeren spoorwegbrug over de Meuse ten zuiden van Anhée, loopt eerst in een grote boog rond het dorpje en volgt dan verder min of meer het riviertje Molignée, eerst door een grote wijde vlakte omzoomd door groene heuvels. Geleidelijk versmalt het valleitje en zie je links of rechts het kleine riviertje wat lager voorbij kabbelen.
Verder kom je dan aan het begin van de rail bike baan. Vanaf hier tot de abdij van Maredsous zijn de oude sporen blijven liggen en doen nu dienst voor een leuke toeristische attraktie : spoorwegfietsen, niet met een gewone fiets maar met een 4-wiel karretje op de spoorweg, voortbewogen met trappers.
De spoorweg was vroeger dubbelsporig en naast de nog bestaande sporen voor de rail bikers is nu het fietspad aangelegd op de bedding van het 2e opgebroken spoor. Tot aan de abdij van Maredsous lopen de 2 mooi naast elkaar door de diepe smalle vallei van het riviertje Molignée. De omgeving wordt verder ronduit spektakulair : de rail bike spoorweg en het fietspad gaan heel lichtjes stijgend afwisselend tussen zeer hoge uitgehakte rotswanden, over een aantal viadukten die diepe afgronden overspannen en ook door een paar korte tunnels (45 en 76 Mt). De steile rotsige kanten van de vallei zijn bedekt met groene weelderige bossen.
Het terras van het oud station van Maredsous is een zeer mooie rustplaats voor de rail- en toerist fietsers ! Het fietspad loopt nog ruim 24 Km verder tot Aisemont en dit is voor ons een fietsroute op een andere mooie dag, hier is het eerste keerpunt van deze route.

2. Van Anhée naar Dinant/Anseremme en terug, dan verder naar Annevoie (27 Km h/t).
Je fietst van Anhée in zuidelijke richting langs de Meuse naar Dinant. Aan de overkant van de Meuse het mini-dorpje Houx met op de rotsen de ruïnes van het kasteel van Polivache. Voorbij Bouvignes-sur-Meuse komt Dinant in de verte in zicht. Bij de sluis van Dinant, ongeveer 1 Km voor het centrum zie je links aan de overkant, achter de bebouwing aan de oever de torentjes van de abdij van Leffe. Niet zo indrukwekkend, maar de naam van het bekende abdijbier klinkt iedereen bekend in de oren. Het bier wordt niet hier door de paters gebrouwen, wel door een grote commerciele brouwerij in Leuven. Soms is de abdij wel te bezoeken.
Dinant is gelegen op een schitterende plaats in het dal van de Meuse. De stad strekt zich uit over 4 Km tussen de rivier en de rotsen ; de kerk met bolspits en de indrukwekkende citadel steken er boven uit. Als toeristisch centrum geniet de stad een zeer grote bekendheid.
Je keert terug van Dinant naar Anhée en voorbij de grote brug aan de overkant zie je het toeristenstadje Yvoir. Verder voorbij de stuw en sluis van Hun. Aan de overkant mooie rotspartijen : 'Rocher de Fau'. Daarna fiets je even tussen de Meuse en de verkeersweg, veilig met betonblokken gescheiden van de weg. In Annevoie-Rouillon bij de 'Pont de Rouillon' is het keerpunt van deze rit langs de Meuse. Je kan daar ook eventueel deze route langs de Meuse nog 3 Km h/t uitbreiden tot het Groot Eiland tegenover Godinne.

Zie ook :