Aard van de weg :
Verkeersvrij breed asfalt fietspad langs de Meuse in de Franse Ardennen. Het pad is voor 90% volledig vlak, van de fietsbrug bij Fumay tot Revin een paar matige hellingen en dan enkele kilometers naast de spoorweg met zachte hellingen.
Bewegwijzering :
Fiets wegwijzertjes 'Trans-Ardennes' op houten paaltjes naar de volgende gemeente.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Ham-sur-Meuse (F), Rue du Paradis / GPS : 50.114281, 4.780550
E411 Namur-Arlon, uitrit 20, N97 richting Philippeville, dan N936 door Onhaye naar Hastière-Lavaux, daar N96 richting Givet langs de Meuse volgen. Vanaf Givet in Frankrijk de D8051 richting Charleville-Mézières volgen tot de rotonde bij Chooz. Daar naar het dorpje Ham-sur-Meuse en over de Meuse brug rechts in de Rue du Paradis waar kan geparkeerd worden op de weide bij de bocht naar links.
Info :
Een uitzonderlijk mooie (5*) fietsroute in de schilderachtige vallei van de Meuse op het fietspad 'Trans-Ardennes' in de Franse regio Champagne-Ardennnes dicht bij de Belgische grens. Dit is een fietstocht door de Franse Ardennen, 90% volledig vlak op één van de mooiste delen van het ononderbroken ruim 80 Km lange fietspad van Ham-sur-Meuse tot Charleville-Mézières. Ideaal voor wie van de Ardense natuurpracht wil genieten, maar niet houdt van veel klimwerk dat deze streek meebrengt : een mooi breed fietspad, het grooste deel volledig vlak en zo goed als volledig verkeersvrij. Doordat de route door het diep uitgesneden dal van de Meuse loopt, met de vele bochten en de pracht van de Ardennen, is dit zeker geen eentonige bedoening. Integendeel zelfs, op de terugweg worden nog vele, op de heenweg verscholen bezienswaardigheden geopenbaard. Men krijgt ook door het diep ingesneden reliëf en de meanderende brede rivier een totaal ander zicht op de vallei. Door het dal loopt ook de regio spoorlijn met haltes bij alle dorpen.
De rit :
Je start in het dorpje Ham-sur-Meuse in westelijke richting waar het wegje voor de bewoners weldra overgaat in een asfalt fietspad naar de Meuse. Het eerste dorpje is aan de overkant : Aubrives.
De omgeving is overweldigend : zwaar beboste hoge en soms steile rotsige hellingen links en rechts, kortom de Ardennen op zijn mooist en dit blijft zo de hele route. Het grootste deel fiets je comfortabel buiten de bewoonde wereld ondergedompeld in de wilde en groene natuur.
De eerste brug over de Meuse is in Vireux-Wallerand en aan de overkant Vireux-Molhain. Verder bij een stuw het dorpje Montigny-sur-Meuse aan de overkant en daarna bij een sluis, eveneens aan de overkant Fépin. Weldra fiets je langs de Meuse door Haybes en daar kan je onder de brug door. Ongeveer 4 Km verder kom je bij Fumay waar je de brug oversteekt om te vervolgen aan de andere oever. Over de brug links even door het straat met een parkje aan de Meuse en dan volgt een zeer grote meander rond Fumay met een afzonderlijk fietspad langs de Meuse richting Revin.
Voorbij Fumay is naast de spoorwegbrug een 300 Mt lange fiets brug aangelegd. Over de brug vervolgt het fietspad niet meer naast de Meuse maar door een groot bos in de vallei met enkele matige hellingen. Het pad loopt via een smal viaductje over de spoorweg, dan tussen het bos en de spoorweg tot Revin. Af en toe is een mooi doorkijkje naar de Meuse.
Bij Revin kom je aan een tunnel voor boten en fietsers. Deze 300 Mt lange tunnel, uitgehouwen door het rotsmassief is enkele honderden meters lang en voorzien van een kanaal, een fietspad met balustrade en verlichting. Koude regendruppels vallen van het rotsig plafond naar beneden en aan de uitgang kom je terug aan de Meuse voorbij de meander van Revin.
Het vervolg van Revin via Laifour tot Joigny is een andere fietsroute op een mooie dag. Het keerpunt van deze route kan gelijk waar zijn tussen de fiets brug van Fumay en Revin, dat gelegen is aan één van de vele meanders van de Meuse.

Zie ook :