Aard van de weg :
Volledig verkeersvrij asfalt fietspad langs de Zuid-Willemsvaart en op de oude spoorwegbedding naar Maaseik
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Kempen en Maasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Neerharen, Kasteelstraat / GPS : 50.910358, 5.692020
E314 Lummen richting Genk/Maasmechelen, uitrit 33 richting Lanaken. Op de N78 door Rekem tot Neerharen. Links voorbij het gele plaatsnaambord Neerharen tegenover een hotel/restaurant in de Ladderstraat tot de brug over de Zuid-Willemsvaart. In de omgeving van de brug van Neerharen parkeren, het fietspad is langs de noord-west zijde van het kanaal.
Info :
Een zeer mooie fietsroute in het regionaal landschap Kempen en Maasland tussen Rekem, Boorsem, Maasmechelen, Lanklaar, Dilsen- Stokkem en Maaseik. Je fietst het grootste deel van het traject op het jaagpad langs de Zuid-Willemsvaart en ook op het fietspad op de oude spoorwegbedding As-Maaseik.
De rit :
Van op de brug over de Zuid-Willemsvaart in Neerharen moet je langs de kant van het dorp op een smal paadje naar beneden om het jaagpad te bereiken. Je begint de fietstocht in noordelijke richting naar Rekem, naar knooppunt 58. Aan de brug van Rekem is langs de overkant een groot bedrijf en deze brug moet je hier oversteken om te vervolgen langs de andere oever via Maasmechelen naar Dilsen-Stokkem.
De Zuid-Willemsvaart is vanaf Lanaken in noordelijke richting ronduit schitterend met een dijkbeplanting met vele sierlijke bomen, waarvan de dieprode bladeren een speciaal lichteffekt krijgen in het zonlicht. In de zomer zijn op vele plaatsen ook grote velden met waterlelies, een teken van zuiver water. Langs de oostzijde van de Zuid-Willemsvaart is een ononderbroken asfalt fietspad aangelegd tot Lozen bij de Nederlandse grens (ruim 35 Km).
Je fietst rechtdoor langs het kanaal onder de bruggen door van Boorsem en de autoweg E314. Vanaf knooppunt 57 bij Maasmechelen moet je even opletten. Je fietst richting 56, en waar de bewegwijzering haaks op het kanaal rechts naar een beton fietspad wijst, rijd je beter gewoon rechtdoor verder langs het kanaal. Na een paar honderd meter verschijnen de bordjes opnieuw, nu richting 55. Verder kom je dan voorbij Lanklaar en hier volgt het fietspad even het oude kanaal tot aan de brug. Een bijzonder mooie en schilderachtige plek in overweldigend groen met het gerestaureerde brugwachtershuisje en aan de overkant, een horeca gebouw in retro stijl en tuin terras aan de brug met veel mooie bloemstukken aan de balustraden.
Je fietst verder naar links door een klein straatje terug naar het grote kanaal en dan fiets je over een afdamming van het oude kanaal. Enkele km verder kom je aan een grote ijzeren vakwerkbrug : de voormalige spoorweg brug, nu niet meer voor treinen maar wel voor fietsers. Aan de brug moet je naar rechts steil omhoog naar de voormalige spoorweg bedding. Hier was vroeger de spoorweg van As naar Maaseik, nu een prachtig asfalt fietspad. Ruim 6 Km fiets je op dit pad naar Maaseik, meestal door heel veel groen. Dit mooie pad eindigt aan de rand van Maaseik bij de eerste huizen van het stadje, op een paar Km van het centrum.
Dit is het keerpunt en dan fiets je terug naar de Zuid-Willemsvaart voorbij Maasmechelen naar Rekem en Neerharen.

Zie ook :