Aard van de weg :
Verkeersvrij doorlopend asfalt fietspad van Steinebrück (Belgisch-Duitse grens) naar Pronsfeld en Waxweiler/Prüm in Duitsland, volledig op een oude spoorwegbedding. De eerste 1.5 Km in Duitsland effen fijn kiezelpad, zeer goed berijdbaar.
Bewegwijzering :
Vanaf Steinebrück 'RAVeL' wegwijzertjes. In Duitsland (1 Km verder) vanaf het houten fietsbrugje over de Our wit/groene bordjes voor fietsers volgen naar Bleialf - Pronsfeld - Waxweiler.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Steinebrück, grens B - D / GPS : 50.238010, 6.183520
E42 : Verviers - St.Vith - Trier tot de uitrit 16 (Steinebrück) voor de grens met Duitsland. Daar naar rechts op de N646 ongeveer 2 Km tot het gehuchtje Steinebrück aan de grens. Daar links parkeren aan het voormalig station bij het begin van het fietspad vóór de Our brug.
Info :
Dit is het 'Ardennen-Eifel' fietspad in Duitsland dat volledig door het 'Duits-Belgisch Natuurpark' loopt, ongetwijfeld één van de mooiste en aantrekkelijkste streken van Europa. Het fietspad is aangelegd op de bedding van de voormalige 'Westeifel' spoorweg St.Vith - Pronsfeld - Waxweiler/Prüm door mooie valleien met zeer uitgestrekte bossen en natuurgebieden. Het relief van de Eifel is zeer heuvelachtig en op het fietspad is men omgeven van de mooiste panorama's die men zich kan voorstellen. Toch kan men over het algemeen comfortabel vlak fietsen, een paar keer even op de trappers staan voor een korte klim over de plaats van een verdwenen spoorwegbrug neem je er wellicht graag bij. Het fietspad loopt bijna onmerkbaar zeer langzaam stijgend (maximaal 1-2 %) naar de tunnel van Bleialf, na de tunnel zeer langzaam dalend naar Pronsfeld. Soms zijn heel korte stukjes (een paar honderd meter) van het pad gekombineerd met delen van lokale wegjes met mogelijk een zachte helling.
De rit :
Het fietspad begint in België links in Steinebrück, juist vóór de brug over het riviertje de Our die de grens is met Duitsland. Het asfalt pad is bewegwijzerd met 'RAVeL' en loopt nog 1 Km op Belgisch grondgebied tot aan een houten fietsbrugje over de Our. Dit brugje is de grens met Duitsland en vanaf hier is het pad aangelegd op de originele spoorbedding. De eerste 1.5 Km in Duitsland is het pad in fijne kiezel, zeer goed berijdbaar. Dit verandert snel bij een paar huizen en na 100 Mt omleiding op de weg rond de huizen krijg je spiegelgladde asfalt onder de wielen en dit blijft zo tot het keerpunt in Waxweiler.
Je fietst ruim 6 Km comfortabel door het 'Ihrenbachtal' richting Bleialf. Je hebt ogen te kort om ondertussen de opeenvolgende mooie panorama's van de Eifel te bewonderen. Zo kom je in de buurt van Bleialf. Links is een sterk stijgende verkeersweg maar je rijd beter naar rechts door de tunnel zoals vroeger de treinen. De ingang van de tunnel is voorzien van een brede openstaande poort. In de winterperiode van november tot eind maart is de poort gesloten voor overwintering van een kolonie vleermuizen in de tunnel.
In de zomer is de 400 Mt lange, gebogen en verlichte tunnel met asfalt fietspad open voor de fietsers. Op een warme dag is het verstandig om een extra pull aan te trekken bij het fietsen door de ijskoude tunnel. Honderd meter na de uitgang en recht daar tegenover staat het mooi oud stationnetje van Bleialf dat nu als horeca wordt uitgebaat. In de prachtige tuin waar vroeger de sporen en perrons waren is nu een mooi terras om te verpozen bij een drankje !
De fietsers moeten nu 500 Mt over een lokaal wegje dat ook gebruikt wordt door enkele kleine bedrijfjes die zich gevestigd hebben op de site van het voormalig station. Daar voorbij begint opnieuw het mooie fietspad naar Pronsfeld. Ook nu kom je ogen te kort om de opeenvolgende mooie panorama's van de Eifel te bewonderen. Na enkele kilometers volgt het pad even niet meer de spoorbedding maar loopt ernaast op een lokaal asfalt boswegje met enkele zachte hellingjes. Je komt uit het bos en fietst diep in de vallei onder de zeer hoge autowegviaduct door. Opnieuw loopt het pad op de spoorbedding verder tot Pronsfeld, alleen bij enkele huizen moet je een paar honderd meter over het lokaal wegje van de bewoners.
Bij aankomst in het dorpje Pronsfeld heb je ruim 19 Km gefietst vanaf Steinebrück. Dit was vroeger een belangrijk kruispunt met spoorwegen in 4 richtingen : naar Prüm, naar Waxweiler, naar Neuerburg en naar St.Vith in België. Het knooppunt van de 3 fietspaden is bijzonder mooi ingericht als aandenken met spoorwegattributen en ook een gerestaureerde loco met goederenwagon.
In Pronsfeld heb je dus de keuze : 9 Km fietsen naar Prüm ofwel 8 Km naar Waxweiler. Wij kiezen voor een ritje per fiets naar Waxweiler omdat de vroegere spoorweg werd aangelegd in de schilderachtige vallei van het riviertje de Prüm. Na het dorpje Lünebach eventjes op een zacht hellend asfalt boswegje, dan terug op de vroegere spoorbedding. Enkele honderden meter voor de terminus in Waxweiler fiets je over een zeer hoog ijzeren spoorwegviaduct met links en rechts een onvergetelijk panorama over het schilderachtige riviertje de Prüm.
De terugrit van 27,5 Km naar Steinebrück is zeker geen eentonige bedoening, integendeel, je kunt nogmaals maximaal genieten van deze bijzonder aantrekkelijke streek !

Zie ook :