Aard van de weg :
Verkeersvrije brede beton fietspaden langs of nabij de Maas in Belgisch Limburg, meestal boven op de dijken in de Maasvallei. Voorbij de meander van de Maas rond het dorpje Kotem 1.5 Km op een afzonderlijk fietspad naast de Weg naar Geneuth.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Kempen en Maasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vanaf de Zuid-Willemsvaart ook bordjes 'Vlaanderen Fietsroute LF7'.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Rekem, brug Z.-Willemsvaart / GPS : 50.922352, 5.699770
E314 Lummen richting Genk/Maasmechelen, uitrit 33 richting Lanaken. Op de N78 tot Rekem en daar na de rotonde bij de 1e verkeerslichten links in de Populierenlaan naar de brug van de Z-Willemsvaart. Links net voor de brug oprit is een grote parking.
Info :
Fietsparadijs Limburg is weer een troef rijker. In het 'RivierPark Maasvallei' kun je nu beter dan ooit ontspannen in de natuur. Te voet, op het water of per fiets natuurlijk. Het RivierPark is ontstaan uit het Grensmaasproject van de Vlaamse en Nederlandse overheden. De door dijken ingesnoerde Maas moest opnieuw ruimte krijgen om overstromingen te voorkomen. Die werken, in combinatie met het herinrichten van grintplassen inspireerden tot een meervoudige win-win-situatie: hoogwaterveiligheid, grootschalige natuurontwikkeling, delfstoffenwinning en de aanleg van recreatieve infrastructuur gaan hand in hand en resulteren in een beleefbaar rivierlandschap. Voor recreatie fietsers betekent dat vele Km autovrije verharde fietspaden op de dijken, prachtige riviervergezichten en een nog betere aansluiting op het Snoer van charmante Maasdorpjes.
De rit :
De fietsroute in het Maasland start in Rekem aan de brug over de Z.-Willemsvaart. De brug steek je over en je fietst via knooppunt 58 ongeveer 200 Mt naar rechts tot bij de toegang van groot bedrijf aan de Z.-Willemsvaart. Tegenover de toegang links begint het vrijliggend fietspad naar de Maas.
Aan knooppunt 53 komt het pad samen met een ander fietspad en loopt verder naar Uikhoven op de dijk. Hier verschijnen de eerste prachtige panorama's over de Maas vallei. In Uikhoven is het pad wat lager naast de hoogwatermuur van de Maas, daarna terug boven op de dijk. Ruim 2 Km verder moet je rond het dorpje Kotem, hier maakt de Maas een zeer grote meander rond het dorp.
Op het einde van de meander komt de fietsweg aan de 'Weg naar Geneuth'. Deze weg met afzonderlijk fietspad komen 1.5 Km verder naast de Maas die afbuigt naar rechts, het pad loopt vanaf daar terug afzonderlijk verder op een dijk naar de Zuid-Willemsvaart. Het pad langs de Zuid-Willemsvaart volg je 1 Km in noordelijke richting, aan de overkant is links Maasmechelen.
Je vervolgt naar rechts op een dijk door de velden naar het dorpje Vucht en dan verder naar Leut. Daar is 300 Mt kasseiweg naast het fietspad tot aan een een bijzonder mooie kapel. Bij knooppunt 50 is een veer naar het Nederlandse dorpje Berg aan de andere kant van de Maas.
Verder verschijnen naast de dijk uitgestrekte natuurgebieden met kleine en grote Maasplassen tegenover het dorpje Stokkem. Ruim 3 Km verder loopt de dijk met het fietspad tussen 2 zeer grote Maasplassen in de richting van het dorpje Elen. Het pad op de dijk vervolgt verder tot Heppeneert, een mini-dorpje van Maaseik. Bij een B&B aan de Nuchelenweg is het keerpunt van deze mooie route in het Maasland.

Zie ook :