Tip :
De Vennbahn fietsweg heeft al meerdere onderscheidingen en werd ook bekroond als Europese fietsroute van het jaar 2014 !
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad volledig op een oude spoorbedding met zeer lichte stijgingen en afdalingen (max 2 %). Tussen Kalterherberg en Sourbrodt een asfalt verbinding fietspad van 1.5 Km door de venen.
Bewegwijzering :
Vennbahn en RAVeL wegwijzers.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Monschau(D), L214 Eupener Straße / GPS : 50.564369, 6.232280
E313/E40 Antwerpen-Liège-Aachen(D) of E40 Brussel-Liège-Aachen(D) tot uitrit 38 Eupen, daar N67 naar Eupen. In het centrum rechts en dan links de N67 verder volgen richting Monschau. In Duitsland rechtdoor de L214 verder volgen en 500 Mt voorbij de laatste huizen van het dorp Mützenich na 2 korte bochten is nabij Monschau de voormalige spooroverweg, nu fiets oversteekplaats. Daar is rechts op de plaats van het oud station een grote gratis parkeerplaats aan het fietspad op de Vennbahn.
Info :
De Vennbahn zijn de verdwenen spoorwegen in Duitstalig oost-België en ook gedeeltelijk in Duitsland op of nabij de grens. Het is een internationale autovrije fietssnelweg van 92 km op deze oude spoorbeddingen van Aachen(D) via Walheim(D), Raeren, Monschau (D), Weywertz, Waimes tot Sankt-Vith. In zijn definitief stadium zal het fietspad op de Vennbahn 125 Km lang worden door uitbreiding van Sankt-Vith tot Troisvierges (LU).
De hier voorgestelde uitzonderlijk mooie fietsroute is op een deel van de voormalige Vennbahn van Konzen via Monschau, Kalterherberg en Sourbrodt naar Weywertz en loopt geheel door het Belgisch-Duits Natuurpark 'Hoge Venen-Eifel'.
De rit :
1) Monschau - Konzen (10 Km h/t).
Het Vennbahn fietspad kruist de L214 nabij Monschau, n-oostelijk is naar Konzen. Het landschap in de omgeving van Monschau is sterk heuvelachtig met regelmatig prachtige panorama's over de Eifel. Het pad is min of meer vlak en en ongeveer 5 km verder is de wegkruising L214 bij de voormalige trein stopplaats van Konzen, voor ons het keerpunt. De Vennbahn loopt verder naar Lammersdorf op 3 Km fijn kiezelpad, zeer goed befietsbaar.

2) Monschau - Weywertz (43 Km h/t).
De fietsroute op de Vennbahn naar Weywertz start op de site van het voormalig station van Monschau(D) in z-westelijke richting. Het bekende toeristisch stadje in de Eifel is hier niet te zien omdat het beneden gelegen is in de diepe vallei van het riviertje Rur op ± 1 Km. De oude spoorbedding met het fietspad volgen deze zwaar beboste vallei met het riviertje ongeveer 12 Km in vele lange S-bochten. Het riviertje ontspringt in de Belgische Hoge Venen en loopt via de Eifel in Duisland naar Nederlands Limburg waar het een zijriviertje is van de Maas.
De Vennbahn is van Monschau tot Kalterherberg op een strook van ongeveer 10-20 Mt breed Belgisch grondgebied. Tussen de spoorwegbedding van de Vennbahn en België zijn 2 Duitse exclaves (stukken Duitsland in België). Er is weinig of niets van te merken maar je fietst ruim 11 Km op de Vennbahn door Duitsland op Belgisch grondgebied !
Na enkele Km overspant een oude spoorviaduct met het fietspad de straat naar de abdij Reichenstein, beneden links gelegen op een open plek in de uitgestrekte bossen van de Eifel. Ruim 2 Km verder is het dorp Kalterherberg en daar kom je dan aan het begin van de rail bike baan. Vanaf hier tot Sourbrodt zijn 7 Km oude sporen blijven liggen en doen nu dienst voor een leuke toeristische attraktie : spoorwegfietsen, niet met een gewone fiets maar met een 4-wiel karretje op de spoorweg, voortbewogen met trappers.
Tot Sourbrodt is het Vennbahn fietspad aangelegd naast de nog bestaande oude sporen voor de rail bikers. De ijzeren rail bike baan en het fietspad lopen eerst naast elkaar door grote bossen en daarna door een uitgestrekt beschermd natuurgebied van de Hoge Venen, een uniek heidelandschap. De ligging van het fietspad werd aangepast in functie van de natuurbescherming en gaat dan even niet naast de spoorweg maar wel over een asfalt fietspad van 1.5 Km door de venen. Daarna terug fietsen naast de rail bike baan naar Sourbrodt.
Ongeveer 6 Km verder is rechts het dorp Weywertz en na 1 km bij de plaats van de vroegere aftakking van de spoorweg naar Bütgenbach vervolgt de Vennbahn rechtdoor naar Waimes. Dit is voor ons een andere aansluitende fietsroute op een andere mooie dag. De splitsing van fietspaden bij Weywertz is het keerpunt.

Zie ook :