Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden langs de kanalen in het Brugse Ommeland : Damse Vaart, Schipdonk-/Leopoldkanaal en Boudewijnkanaal. Verkeersvrij asfalt fietspad naast de A11 en in Heist 1 Km pad in schelpenzand, goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk, uitgezonderd langs de A11 en het Boudewijnkanaal.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Damme, Sifon / GPS : 51.266548, 3.297510
- Vanaf E40 tot uitrit Brugge E403, verder N31/A11 tot Hoeke over de brug van de Damse Vaart. Daar rechts naar de Damse Vaart en voor het brugje in Hoeke links richting Damme tot Sifon, kruising Schipdonk- / Leopoldkanaal / Damse Vaart.
- Vanaf E34/N49 W-Vlaanderen tot de verkeerslichten aan de weg richting Moerkerke. Links via Hoornstraat/St.Rita tot het kanaal en daar rechts via Leopoldvaart Oost tot Sifon, kruising Schipdonk- / Leopoldkanaal / Damse Vaart.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Heist of Lissewege.
Buiten het station Heist fiets je links in de Koudekerklaan, de N300 oversteken en rechtdoor in de Nieuwenhuysestraat. Na 0.6 Km kom je aan een spooroverweg, links het pad volgen naar het dubbelkanaal dat je volgt richting Ramskapelle.
Info :
Dit is een zeer mooie fietsroute langs 3 kanalen in het Brugse Ommeland. Je fietst tussen Brugge, Damme en Heist op de jaagpaden van de Damse Vaart, het Schipdonk- en Leopoldkanaal. Verder van het Schipdonkkanaal naar het Boudewijnkanaal en daar op het jaagpad via Lissewege tot Zwankendamme.
De rit :
1) Sifon - Ramskapelle - Heist (20 Km h/t).
'De Sifon' bij Damme is de kruising van 3 kanalen : Schipdonk-/Leopoldkanaal met de Damse Vaart, bij de 2 brugjes is de gelijknamige bekende horecazaak. Hier ben je ongeveer 2 km van het centrum van het toeristische Damme.
Je fietst hier noordelijk rechtdoor tussen de hoge rijen bomen richting Heist langs het Schipdonkkanaal. Na 1,5 Km voorzichtig de N374 Brugge-Knokke oversteken en na nog eens 1,5 Km is het einde van het fietspad op de kanaaldijk. Je daalt de dijk af naar links en volgt het kronkelende landwegje door de polders en langs boerderijen, steeds in de buurt van het kanaal. Het mooie landwegje eindigt aan de N376. Hier voorzichtig oversteken naar het fietspad aan de overkant en dit volg je 200 Mt naar rechts. Je fietst over de twee bruggen en direkt daarna naar links op het fietspad, nu op de dijk van het Leopoldkanaal, terug in een oase van rust. Links in de verte aan de overkant van de 2 kanalen zie je de bedrijven van de Zeebrugse haven, maar je fietst langs de 'groene' kant, in de buurt van het landelijke Ramskapelle.
Het fietspad kruist verder de spoorweg via een tunneltje en voor het 2e tunneltje naar rechts fiets je op een pad in hard fijn schelpenzand. Naast het Carcenter Zeebrugge is een prachtig natuur gebied 'Sashul' waar het kronkelend fietspad in schelpenzand dwars doorloopt tot de fiets brug over de N34. Bij de strand boulevard van Heist-West is het keerpunt en je fietst hier terug langs dezelfde jaagpaden van het dubbelkanaal.

2) Brug Schipdonkkanaal/N376 - Lissewege (18 km h/t).
Aan de brugoprit N376 is een route splitsing naar Lissewege : op knooppunt 46 westelijk en dan de rechtse weg nemen in de richting van de A11. Het fietspad vervolgt ruim 3 Km tussen de autoweg A11 en een kanaaltje. De verhoogde autoweg geeft geen geluid overlast en is onzichtbaar door de vertikale met gras begroeide zijwand naast het fietspad. Bij het Boudewijnkanaal stijgt de A11 nog hoger op honderden hoge beton palen voor en na de beweegbare bruggen.
Bij Dudzele aan het Boudewijnkanaal 400 Mt links op het jaagpad, de brug oversteken en rechts vervolgen op het jaagpad in noordelijke richting. Ruim 3 Km verder is 0.5 Km links het schilderachtige dorpje Lissewege en het pad eindigt bij Zwankendamme tegenover de dokken van de haven Zeebrugge.
Via Zwankendamme kan nog een paar Km uitgebreid worden tot het station van Lissewege, het keerpunt van de route.

3) Sifon - Damme - Brugge (12 Km h/t).
Vanaf 'De Sifon' volg je het fietspad langs de n-westzijde van de Damse Vaart en na 2 Km komt Damme in zicht. Als je kijkt op de huizen van Damme aan de overkant blijken dit meestal cafés, tearooms, tavernes of restaurants te zijn, die zich verdringen om de talloze toeristen te onthalen.
Naast de fietsweg rechts voorbij het brugje van Damme is een schilderachtige witte windmolen. Nog een 4-tal kilometer fiets je tot aan de rand van de stad Brugge. Bij de N374 naar Koolkerke is de aanlegplaats van de 'Lamme Goedzak', een toeristische boot Brugge-Damme. Hier is het keerpunt van deze fietsroute in het Brugse Ommeland.

Zie ook :