Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt/beton jaagpaden langs de Schelde en rond het overstromingsgebied 'Polders van Kruibeke'.
Bewegwijzering :
Bordjes : 'Vlaanderen fietsroute' van Temse tot Wintam en ook fiets knooppunten tot Rupelmonde. Door de 'Polders van Kruibeke' geen bewegwijzering, de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Bornem, Parking Het Sas, Schelde brug / GPS : 51.118542, 4.216720
E17, uitrit 15, N16 naar Temse. Over de brug van de Schelde, rechts een kleine parking aan 'Het Sas'.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Temse.
Buiten het station ga je zuidelijk naast de spoorweg via de Rik De Rycklaan naar de Schelde brug op 400 Mt, daar beneden is fiets knooppunt 75 oostelijk via Rupelmonde naar Kruibeke en over de brug naar Wintam.
Info :
Je volgt de jaagpaden langs het mooiste deel van de Schelde, aan de zuidkant in Klein-Brabant en aan de noord kant in het Waasland. Je fietst ook rond en door het grootste overstromingsgebied aan de Schelde : de 'Polders van Kruibeke', dank zij het Sigma-plan een uniek en prachtig natuurgebied van ruim 600 Ha.
De rit :
1) Temse - Wintam (21 Km h/t).
Naast de parking is het prachtig oude gerestaureerde 'Sas' op de oude Schelde, met bijbehorend café. In het eerste deel van deze route fiets je tot aan de monding van de Rupel in de Schelde, en nog een stukje langs de Rupel. Op het fietspad aan de overkant van de weg naar Weert naast de parking begin je de rit naar rechts. Na 100 meter draai je onder de grote metalen brug van Temse door en fiets je slingerend over een hoge dijk die van een prachtig weggetje voorzien is. Rechts ligt flink wat lager een uitgestrekt bos- en natuurgebied van Klein-Brabant. Links, aan de kant van het water groeien lage, dichte bomen en struiken. Het is dus een fietspad door één groot beschermd natuurgebied.
Als je even behoefte hebt aan een rustpauze, kun je die best enkele kilometers verder nemen, bij het jachtpaviljoen 'De Notelaar'. Het paviljoen bevindt zich op de beboste strook net naast de dijk. In de buurt staan aan de rand van de weg nogal wat bordjes met uitleg over de Schelde, de Scheldemeersen, de natuur en uiteraard ook over het paviljoen zelf. Het is een mooi, historisch halfrond gebouw met achteraan een cafetaria. Dit is het decor van de TV-serie 'De stille waters'.
Wat verder zie je links aan de overkant Rupelmonde met zijn scheepswerven. Je komt inderdaad aan de monding van de Rupel in de Schelde, en draait dan naar rechts in de richting van de grote zeesluis van Wintam. Je steekt de sluis over via één van de gesloten sluisdeuren en vervolgt op het mooie dijkpad van de Rupel op een eiland tussen het brede zeekanaal en de Rupel. Het is een bijzonder eiland dat ingericht is als natuurreservaat dat in de zomer begraasd wordt door wilde paarden en runderen. Zo kom je aan de oude sluis van Niel, het keerpunt van dit eerste deel. Nu terug naar de brug van Temse.

2) Temse - Rupelmonde - Kruibeke (31 Km h/t).
Vanaf de zuidkant van de Temse brug fiets je over de brug naar knooppunt 75 onder de brug. Daar volg je richting 74-86 naar Rupelmonde. Eerst fiets op een pad achter een bedrijf aan de Schelde, daarna boven op de kronkelende dijken door het natuurgebied Schouselbroek. Je fietst verder op de dijk langs Steendorp en daarna rond de Scheepswerf van Rupelmonde. Vanaf de veerdienst naar Wintam (Kp 86) volg je verder het pad langs de Schelde naar de Getijdenmolen. Na de parking aan het begin van de Kasteelstraat rechtdoor het beton fietspad volgen naar de Scheepsbouwersstraat tot aan de rotonde bij de 'Polders van Kruibeke'. Hier begint de rondrit van het overstromingsgebied, ongeveer 50 Mt in de Dijkstraat is naast de hoge dijk een asfalt jaagpad in noordelijke richting.
In het Waasland, aan de Schelde op het grondgebied van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, ligt Vlaanderens grootste overstromingsgebied: de 'Polders van Kruibeke'. In zijn eentje maakt dit gecontroleerde overstromingsgebied Vlaanderen vijf keer veiliger, 600 hectare van die polders zijn omgetoverd tot een uniek natuurgebied. Rond en dwars doorheen de polders lopen hoge dijken met verharde paden : een paradijs voor wandelaars en fietsers !

Zie ook :