Aard van de weg :
Op de Frontzate van Nieuwpoort tot Diksmuide verkeersvrij fietspad in gestabiliseerde fijne kiezel, zeer goed befietsbaar. Van Nieuwpoort-stad tot Mannekensvere verkeersvrij asfalt fietspad langs de Ijzer. In Nieuwpoort-Stad gescheiden beton fietspad naast de N34 met de Kusttram. Van Nieuwpoort-Stad tot Nieuwpoort-Bad afzonderlijk verhard fietspad naast de wandelboulevard langs de Ijzer.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Westhoek.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Koksijde/Nieuwpoort, Veurnevaartstraat / GPS : 51.123322, 2.747850
E40 tot Nieuwpoort, uitrit 3, N355 richting centrum. Aan de verkeerslichten rechts N39, na 300 Mt rechts Veurnevaartstraat. De straat is doodlopend, er is altijd gratis parkeerplaats, ook in het hoogseizoen.
Vertrekpunt : 
IC trein Brussel-Gent-De Panne tot Diksmuide. De Ijzertoren is op ongeveer 1 Km van het station. Je fietst door de Stationsstraat naar de Grote Markt en vanaf daar volg je de bordjes van het fietsroutenetwerk : 1-75-74-49. Daar begint het fietspad op de Frontzate naar Nieuwpoort.
Info :
Nieuwpoort is dé trendy badplaats aan de Belgische kust die u alles kan bieden wat u van een vakantie verwacht! De zee, het strand, het staketsel, de mooi aangelegde boulevard, de sfeervolle shoppingstraat, de gerestaureerde monumenten, de yachthaven, de vele restaurants, de natuur en de gezellige pleintjes… Van Nieuwpoort-Stad tot Nieuwpoort-Bad is er de 3 Km verkeersvrije dubbele wandel- en fiets promenade langs de Ijzer. Er is een verkeersvrij fietspad langs de Ijzer naar Mannekensvere en ook op de Frontzate naar Diksmuide.
De rit :
1) Nieuwpoort - Pervijze - Diksmuide (28 Km h/t).
Je start met de fiets in de Veurnevaartstraat naar het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort, dan onder de brug door op het fietspad langs de n-westzijde van het kanaal. Je komt ook aan het kanaal via de Pelikaanstraat, een klein wegje vanaf de N39 dat doodloopt op het kanaal (niet voor fietsers). Ruim 500 Mt verder n-oostelijk kom je aan de ijzeren oude spoorwegbrug, daar begint rechts het fietspad op de Frontzate naar Diksmuide.
De Frontzate is de bedding van de oude spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide, een aftakking van de lijn Gent-De Panne. De spoorweg werd in het midden van de 19e eeuw gebouwd en lag mee aan de basis van de snelle ontwikkeling van Nieuwpoort tot een toeristische badplaats. Vanaf 1983 werd deze ondertussen weggebroken spoorweg als wandel- en fietsroute opengesteld.
Je fietst in het spoor van de 100 jaar Groote Oorlog en je ontdekt ondertussen de meest belangrijke oorlogsgebeurtenissen van Nieuwpoort tot Diksmuide. Voorbij de E40 loopt het pad langs de Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle. Even verder is de ruïne van het oud station, destijds een militaire observatiepost. Tussen Ramskapelle en Pervijze zijn langs de voormalige spoorweg regelmatig restanten van militaire stellingen, al dan niet gerestaureerd.
In Pervijze is na het oud stationnetje de kruising met de Schoorbakkestraat en dan loopt het pad kaarsrecht door de vlakke eindeloze polders en langs een paar eenzame boerderijen naar Kaaskerke bij Diksmuide. Na de oversteek van de N35 in Kaaskerke is het nog 1 Km tot aan de markante Ijzertoren in Diksmuide. Hier is de terminus van de Frontzate en het keerpunt.

2) Nieuwpoort-Bad - Nieuwpoort-Stad - Mannekensvere (24 Km h/t).
Van knooppunt 7 fiets je 1 Km rond Nieuwpoort-Stad naar 8 bij de Ganzepoot, een grote stervormige watervlakte waar 6 waterlopen via sluizen samenkomen in De Ijzer. Hier splitst de fietsroute : rechtdoor is naar Nieuwpoort-Bad en rechts naar Mannekensvere.
Naar Nieuwpoort-Bad fiets je rechtdoor naar de watervlakte van de Ganzepoot. Tegenover het Albert I monument wordt het fietspad een houten staketsel dat onder de N34 loopt naar de Kaai van Nieuwpoort-Stad. Je volgt het fietspad naast de tramhalte en de tramsporen naar de Vismijn. De Kaai van Nieuwpoort-stad is 400 Mt een aaneenschakeling van restaurants met terrassen en enkele viswinkels.
Voorbij de Vismijn en enkele visverwerkende bedrijven rechts naar het Kattesas en daar begint langs de Ijzer een dubbel pad van 3 Km : links fietsers en rechts wandelaars. Je fietst voorbij de Yachthaven, 2 parken met sportterreinen en dan kom je op de strand boulevard van Nieuwpoort-Bad. De ruim 30 mt brede betegelde zeedijk is autovrij, deze fietsroute kan hier eventueel nog 4 Km h/t uitgebreid worden tot Groenendijk (Oostduinkerke).
Van het strand keer je terug naar Nieuwpoort-Stad en aan de Ganzepoot begint links richting 70 het fietspad naar Mannekensvere langs de Ijzer. Je fietst tussen de grote watervlakte van het Ijzer spaarbekken en een grote camping langs het kleine dorpje Sint Joris. Na de E40 steek je de brug van Mannekensvere over en vervolgt langs de andere oever tot het keerpunt : de Schoorbakkebrug.

Zie ook :