Aard van de weg :
Verkeersvrij beton/asfalt fietspad langs de Dender van Houraing(Lessines) naar Geraardsbergen.
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorbedding L87 Flobecq-Ronse.
Bewegwijzering :
RAVeL fiets bordjes en fietsroute netwerk.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Deux-Acren, Grand Rue d'Acren, P-sport / GPS : 50.728310, 3.853520
E429 Halle-Tournai tot uirit 29 Lessines. Daar 6 Km N57 richting Lessines, aan de rotonde bij het centrum rechtdoor N42 richting Grammont, 2.5 Km tot 2-Acren. Daar rechts naar 2-Acren, voorbij het kerkje in de Grand Rue d'Acren rechts is de parking van het sport terrein naast de Dender.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Geraardsbergen of Lessines.
De Dender is op 500 Mt van het station Geraardsbergen via de Oudenaardestraat-Grotestraat. Voor de brug is aan knooppunt 81-83 naar rechts het fietspad richting Lessines.
In Lessines is de brug over de Dender met het RAVeL pad op een paar honderd meter van het station.
Werken in uitvoering :
Het ontbrekend fietspad van de Dender in Lessines tot Flobecq (8 Km) op de oude spoorbedding L87 zal afgewerkt zijn in de loop van 2019. Tijdens de werken is verbinding langs gewone wegen af te raden : geen fietspad en soms zware hellingen !
Info :
Dit is een prachtige fietsroute van Lessines naar Geraardsbergen langs de kronkelende Dender. Vanaf Lessines is er in de nabije toekomst op de oude spoorbedding L87 een aansluitend fietspad naar Flobecq. Van Flobecq tot de taalgrens voorbij Ellezelles is er een afgewerkt RAVeL pad in de schilderachtige regio 'Pays des Collines'.
De rit :
1) Houraing - Lessines - 2-Acren - Geraardsbergen (25 km h/t).
Vanaf de N57 fiets je onder de Dender brug in noordelijke richting naar Lessines. Na 1 Km is een klein rood brugje naar het dorpje Houraing aan de overkant. Voorbij de spoorwegbrug begint geleidelijk de bebouwing van Lessines, na een parking de brug oversteken en vervolgen aan de andere kant van de Dender. Een paar honderd meter verder voor het gebouw van de brandweer naar links een kleine omleiding door de Rue des Moulins tot de prachtig gerestaureerde historische gebouwen van het Hôpital Notre-Dame. Dan de 1e straat rechts en verder de bordjes RAVeL volgen over Dender vertakkingen naar Grammont(Geraardsbergen).
Het beton pad vervolgt in noordelijke richting aan de oostkant van de Dender. Rechts is een kleine KMO zone waarvan maar af en toe een glimp van te zien is door het weelderig groen aan beide oevers van de Dender. Zo kom je aan het brugje van 2-Acren waar je oversteekt naar de n-westkant. Bij het sport terrein aan de Dender is een parking.
De Dender en het pad kronkelen zeer schilderachtig richting Geraardsbergen en 3 Km verder bij een beekje dat in de Dender komt steek je bijna onmerkbaar de taalgrens over.
Je fietst al een tijdje buiten de bewoonde wereld : links tot Overboelare een uitgestrekt bebost natuurgebied en rechts aan de overkant de grote vlakte van een zweef vliegveldje. Er staat daar een groot oud vliegtuig met een andere functie. Zo kom je aan het brugje van Overboelare, waar je een terrasje kan doen aan de schilderachtige Dender.
Vanaf Overboelare is het nog een paar Km tot het yachthaventje van Geraardsbergen, even verder is een sluis en eenbrug in het centrum, hier is het keerpunt.
Deze korte fietsroute kan eventueel uitgebreid worden door verder te fietsen langs de Dender van Houraing naar Ath of van Geraardsbergen naar Schendelbeke.

2) Lessines - Flobecq - Ellezelles.
Opgelet : er is geen aansluitend fietspad van Lessines naar Flobecq ! De werken zijn in uitvoering van het ontbrekend fietspad van de Dender in Lessines tot Flobecq (8 Km). Dit wordt binnenkort een deel van de fiets verbinding Schelde-Dender : EuroVelo EV5.
Van Flobecq via Ellezelles tot de taalgrens bij Ronse is een afgewerkt asfalt RAVeL fietspad op de oude spoorbedding L87 Lessines-Ronse (13 Km h/t). Het traject is in het Parc Naturel 'Pays des Collines' ten zuiden van de 'Vlaamse Ardennen' met regelmatig prachtige panorama's. Van Rigaudrye bij Ellezelles naar Ronse is dit een deel van het Mijnwerkerspad, tot 1963 bracht de trein mijnwerkers van Zottegem en omstreken naar de Borinage.

Zie ook :