Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden langs de Schelde en de Dender. Van Dendemonde tot Appels fietspad in beton klinkers en dan een zeer verkeersarm wegje langs de Schelde zonder fietspad. Bij Schoonaarde 2 Km fietspad in beton van mindere kwaliteit. Langs de Dender van de sluis tot de N406 brug 1.5 Km op een zeer verkeersarme weg zonder fietspad.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Scheldeland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Dendermonde, Noordlaan / GPS : 51.033352, 4.104100
E17 Gent-Antwerpen, uitrit 12 Dendermonde, N41 via Zele naar Dendermonde. Over de Schelde brug rechts Noordlaan, na 200 Mt is rechts een grote gratis parking aan de Schelde.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Dendermonde.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Het station is op ongeveer 1 Km van de Schelde brugoprit. Vanaf de rotonde bij het station in noordelijke richting en daar verder de N47 Leopold II laan tot het grote kruispunt aan de brugoprit. Daar links in de Noordlaan en na 200 Mt rechts via de parking naar de Schelde.
Alternatief station van bestemming : Schoonaarde. De Schelde brug niet oversteken.
Info :
Een zeer mooie fietsroute in het Scheldeland tussen Baasrode-Dendermonde-Schoonaarde langs de Schelde en Dendermonde-Hofstade bij Aalst langs de Dender.
De rit :
1) Dendemonde-Baasrode (15 Km h/t).
Je fietst in oostelijke richting langs de Schelde onder de bruggen door van de N47 en 1.5 Km verder van de N41. De Vlassenbroekse Polder of is gelegen in één van de meanders van de Schelde. In dit ingedijkt gebied bevindt zich het rustige kunstenaarsdorpje Vlassenbroek. Het Romaans-Gotische kerkje, de Scheldedijk, de kunstgalerijen en de terrasjes worden door de vele wandelaars en fietsers geliefd. De parel van Vlassenbroek is ongetwijfeld het gotische kruiskerkje, aanleunend tegen de machtige Scheldedijk. Het is samen met het omliggende kerkhof als monument beschermd.
Na ruim 4 Km verder fietsen bovenop de Scheldedijk is bij het dorpje Baasrode de terminus van het fietspad en het keerpunt.

2) Dendemonde-Appels-Schoonaarde (20 Km h/t).
In Dendermonde fiets je westelijk langs de Schelde naar Appels en Schoonaarde. Na 2 Km kom je aan de monding van de Dender bij de sluis. Er is een fiets oversteek via de knooppunten 88-87. Over de sluis naar knooppunt 77 is terug naar de Schelde en daar vervolgt het fietspad in beton klinkers. Ten noorden van Appels is op een strook van ongeveer 1 Km geen fietspad op de dijk en moet het wegje eventueel gedeeld worden met plaatselijke bewoners.
Dan kom je voorbij het veer van Appels en daar vervolgt het fietspad op de hoge dijk. Bij de N416 loopt het pad verder tussen de weg en de Schelde. De laatste 2 Km voor de brug Schoonaarde-Berlare is het pad van wat mindere beton kwaliteit, redelijk berijdbaar. Je kan hier terugkeren naar Dendermonde.

3) Dendermonde-Hofstade (22 Km h/t).
Bij knooppunt 87 aan de westzijde van de sluis in Dendermonde begint in z-westelijke richting de fietsroute langs de Dender naar Hofstade bij Aalst. Tot de N406 Ooiebrug is 1.5 Km geen fietspad maar de brede weg is zeer verkeersarm. Voorbij de brug is deze weg alleen voor fietsers en gaat dan over in een asfalt jaagpad. Een kleine 2 Km verder, bij de spoorwegbrug is het groot oud papier recuperatie bedrijf VPK bij het dorpje Oudegem.
De Dender loopt van Oudegem tot Hofstade door bijna ongerept landbouw- en natuurgebied met af en toe mooie vergezichten op de kleine dorpjes in de omgeving. Ongeveer 2 Km voorbij de spoorweg passeer je de sluis van Denderbelle, het dorpje is links aan de overkant. Verder rechts de kleine dorpjes Mespelare en Gijzegem.
Een paar Km voorbij de brug van Gijzegem naar Wieze bemerk je achter de groene gordel aan beide oevers de eerste gebouwen van de KMO zone ten noorden van Aalst. Daar is maar af en toe een glimp van te zien door het weelderig groen aan beide oevers van de Dender. In Hofstade draait het jaagpad naar rechts weg van de Dender en eindigt aan de N41. Hier is het keerpunt van deze fietsroute langs de Dender.

Zie ook :