Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden op de oude spoorwegbedding "Leireken" en langs de Dender. Een korte verkeersarme verbindingsweg van ongeveer 500 Mt in het centrum van Aalst van Leireken naar de Dender.
Bewegwijzering :
Van Aalst naar Steenhuffel bordjes : "Leireken".
Verbindingsweg naar de Dender in Aalst : volg fietsknooppunten 34-36-38.
Langs de Dender vanaf de Zeeberg brug : "Dender-Waaslandroute"
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Aalst, Zwembadlaan / GPS : 50.937672, 4.055560
E40 Gent - Brussel. Uitrit 19 Aalst. Aan de rotonde van de N45/N9 rechts in de Parklaan naar de Brusselse Steenweg. Over de Dender en de spoorweg begint links de ring R41 rond Aalst. De 2e straat rechts is de Zwembadlaan en daar is een grote gratis parking. Het fietspad langs de Zwembadlaan is het "Leireken" pad.
Vertrekpunt : 
1) NMBS station van bestemming : Opwijk (lijn Brussel-Dendermonde).
Naast de spoorweg (z-oost) begint het fietspad naar Steenhuffel. In de andere richting (n-west) naast de spoorweg begint na 200 Mt het fietspad "Leireken" naar Aalst.
2) NMBS station van bestemming : Aalst.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Vanaf het station (noordelijke uitgang) kom je op de parking en je fietst langs de Dender het fietspad in zuidelijke richting naar knooppunt 34, daar is 41 naar het "Leireken" en 36 naar de Dender.
Werken in uitvoering :
Tussen Aalst en Erembodegem is vanaf 2018 het fietspad langs de Dender onderbroken wegens de bouw van een nieuwe stuw, de doorgang is onmogelijk. Er is een omleidingsweg van 1.5 Km vanaf de verkeerslichten richting Asse langs de N9 op fietspad, dan rechts in de Camustraat en fiets knooppunt 38 is aan de Dender voorbij de werken.
Info :
Het "Leireken" is de oude spoorlijn L61 Aalst-Opwijk-Londerzeel. Dit is een fietstocht van Aalst naar Steenhuffel op dit mooie pad door "Faluintjesland", een streek met een typisch karakter ten oosten van Aalst. Na een korte verbindingsweg gaat het tweede deel langs het fietspad aan de oevers van de Dender.
De rit :
1) Aalst - Opwijk - Steenhuffel (37 Km h/t) :
Op het einde van de Zwembadlaan begint het "Leireken" fietspad. Over de gehele lengte van dit natuurpad kun je uitstekend kennismaken de oude en dichte houtwallen. Ontelbare dunne en dikke stammen staan er soms in elkaar verstrengeld naar het licht toe te groeien. Op sommige plaatsen is de houtwal een smalle wildernis. Op plekken waar in een natuurlijke laagte-glooiing de berm zonder bomenrand uit het land oprijst, krijg je verre nevelige vergezichten. Zo kom je in het dorpje Baardegem met zijn prachtig gerestaureerd oud stationnetje, nu café 't Stationneke met spoorwegattributen.
Je kunt verder overvloedig genieten van schaars bewoonde gehuchten en onaangetaste landschappen. Je kruist de drukke N47 en zo beland je in Vlaams-Brabant.
Voorbij het station van Opwijk volg je de spoorweg naar Brussel (zuid-oost) ongeveer 500 Mt via de parking en dan bij de eerste overweg de sporen oversteken. Aan de andere kant van de spoorweg begint rechts op het asfalt pad het vervolg van het "Leireken" naar Steenhuffel.
Een paar kilometer verder is de vroegere spoorweg vervangen door een doodlopende straat door het kleine dorpje Peizegem. Op het vroegere stationsplein zijn enkele horecazaken gevestigd. Steeds rechtdoor in de straat Leireken verder fietsen en na een paar wegkruisingen vervolgt Leireken weer als pad door de open velden. Het pad is regelmatig prachtig omzoomd door lange rijen zilverberk.
Een 3-tal Km verder kom je bij de overweg aan het oud stationnetje van Steenhuffel (vzw Leireken), prachtig gerestaureerd als horecazaak. Bij het stationnetje staat een K-rijtuig (eerste klasse met bagageafdeling) uit 1935 opgesteld. Je kunt er in Steenhuffel ook niet naast kijken : het kleine dorpje wordt gedomineerd door de grote Palm brouwerij.

2) Aalst - Denderleeuw (14 Km h/t) :
Vanaf de Zwembadlaan steek je de R41 over en volgt deze op het fietspad naar links in zuidelijke richting. Aan de N9, 400 Mt verder rechts naast de N9 (Brusselse Steenweg) en over de spoorwegen kom je bij een taverne aan knooppunt 36. Als alternatieve verbinding naar de Dender kan je de fietsknooppunten 34-36 volgen, eerst verder via het Leireken en dan door Gheeraerdtslaan naast de Dender tussen enkele grote fabrieken.
Tussen de oprit van de Zeeberg brug en de taverne begint het fietspad naar Denderleeuw. Dit pad loopt eerst door een fietstunneltje onder de viaduct en zo verlaat je de drukte van Aalst en kan je heerlijk fietsen op het pad naast de kronkelende Dender naar Erembodegem tot aan de sluis van Teralfene bij Denderleeuw. Het is aanbevolen om aan de sluis terug te keren naar Aalst omdat het vervolg van het fietspad minder fraai is door de industriezone van Denderleeuw.

Zie ook :