Tip :
Aangezien de afstand van Oost-Vlaanderen vrij groot is adviseren wij om hier minimum een 2-daagse uitstap van te maken met overnachting ter plaatse in Luxemburg. De 2e dag kan bv. het andere fiets traject langs de Moezel in Frankrijk 'Apach - Thionville' worden gedaan.
Aard van de weg :
Verkeersvrij voor het grootste deel vlak beton/asfalt fietspad langs de Duitse kant tussen de Moezel en de spoorweg van Schengen tot Nittel. De verbindingsweg van de brug van Remich naar de wijngaarden is ongeveer 500 Mt sterk stijgende gewone weg door het centrum zonder fietspad (best te voet). Dan verkeersvrij beton/asfalt fietspad door de wijngaarden en bossen tot Ellange, de eerste helft matig stijgend.
Bewegwijzering :
In Duitsland langs de Moezel groene wegwijzers voor fietsers.
In Luxemburg van Remich tot Ellange fietsbordjes PC7, de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Schengen (LU), Rue R. Goebbels / GPS : 49.471432, 6.366730
E25 Arlon-Luxemburg, rond Luxemburg stad richting Frankrijk. Voor de grens verwisselen naar de A13-E29 (richting Mondorf-les-Bains) en dan door de tunnel uitrit 13 nemen : Schengen. Daar nog 1 km op de N10 tot Schengen langs de Moezel. Juist voor de brug is links een weg richting France en onder de brug door is een gratis parkeerplaats aan een parkje.
Info :
Dit is een bijzonder aantrekkelijke (5*) fietsroute in de schilderachtige vallei van de Moezel met op de heuvelflanken overal uitgestrekte wijngaarden. Ondanks het kunstmatig karakter van de duizenden rijen wijnstokken, hangt er een romantische sluier over. Je fietst langs de Duitse kant van de Moezel in noordelijke richting van Schengen via Remich en Wormeldange tot Nittel en terug.
Remich is een zeer gezellig toeristisch stadje aan de Moezel. Er komen zeer veel bezoekers om te flaneren op de Esplanade aan de Moezel en te genieten op één van de vele terrasjes.
De Duitse regio spoorweg in de Moezel vallei, meestal naast het fietspad heeft haltes te Wincheringen (tegenover Wormeldange), Palzem, Nenrig (1 Km tegenover Remich), Besch en Perl (tegenover Schengen).
Deze fietstocht sluit ook in Remich aan op het fietspad van de oude spoorweg naar het dorpje Ellange en terug. Dit prachtige autovrije pad loopt eerst matig stijgend vanaf Remich tussen de wijgaarden en dan mooi vlak kronkelend door bossen tot het dorpje Ellange.
De rit :
Je steekt de brug van Schengen over en op het einde van de brug begint links het fietspad. Vanaf het 3-landenpunt Schengen is er een zeer mooi volledig vlak fietspad langs de Moezel in Duitsland, afzonderlijk van de gewone wegen. Je fietst op het pad eerst door een grote vlakte met landbouw, diverse meren en grote waterplassen. Links aan de Luxemburgse kant van de Moezel de hellingen met de bekende Wellenstein wijngaarden. In Besch is het fietspad door een mooi langgerekt park langs de oever van de Moezel. Na het dorpje Besch gaat het fietspad enkele honderden meters over in een gewone weg rond een groot bedrijf van bouwmaterialen recuperatie. Je moet daar naar links en na het bedrijf gaat de weg terug over in een fietspad.
Na ongeveer 9 Km fiets je onder de brug door tegenover Remich en dan voorbij een zeer langgerekte camping (enkele Km) bij het dorpje Palzem. Tegenover Palzem : het zeer bekend dorp Stadtbredimus van de Luxemburgse Riesling wijnen. Voorbij het dorpje maakt de Moezel een paar grote meanders en de wijngaarden die als opbollende lappendekens uit het dal omhoogkomen en de rondingen van de heuvels bedekken zijn adembenemend !
Bij de eerste meander volgt het fietspad even niet meer de Moezel maar wel de spoorweg : nu moet je een matige helling op door de wijngaarden op de heuvel, dan volgt een lange afdaling terug naar de Moezel. De vallei van de Moezel is nu smaller en er is alleen het fietspad en iets hoger de spoorweg.Over de volgende brug ligt Wormeldange, een van de belangrijkste wijndorpen in het Moezeldal als een straatdorp ingeklemd aan de Luxemburgse kant van de rivier. De Sint-Donatuskapel op de heuvel troont eenzaam tussen de wijnvelden 140 Mt boven het Moezeldorp uit.
Het fietspad vervolgt hier nog 6 Km tot Nittel, het keerpunt van deze prachtige 'Route du Vin'.

Remich - Ellange en terug (18 Km).
Dit is een variante of eventuele uitbreiding van deze route.
Het spoorwegtracé Jangeli (Remich-Ellange) is in ere hersteld door het toegankelijk te stellen voor fietsers en wandelaars. Je verlaat het originele tracé van 8 Km helemaal niet, behalve aan de rand van Remich waar de stadsuitbreiding er enkele honderden meters van ingepikt heeft.
Je moet de brug over naar Remich. Er is zeer druk autoverkeer en geen fietspad maar wel een voetpad. Dus is het beter om te voet over te steken met de fiets aan de hand. Voorbij de verkeerslichten rechtdoor stijgt de verkeersweg sterk, na ongeveer 200 Mt moet je links in de Rue de la Gare, deze straat is 200 Mt vlak en draait naar rechts bij de kerk. Daar verschijnen de eerste fiets bordjes PC7. Je moet rechts voorbij de kerk nog 200 Mt verder in deze sterk stijgende straat tot aan een rotonde. Aan de andere kant van de rotonde moet je schuin in de Rue Janglisbunn en meteen zit je zo op de voormalige spoorweg. Voorbij het kerkhof fiets je matig stijgend tussen de uitgestrekte wijngaarden op de hellingen van de Moezel vallei. Na enkele Km ben je op het hoogste punt (Scheuerberg) en fiets je naar rechts even op een gewoon wegje tot bij een paar huizen. De panorama's over de Wellenstein wijngaarden zijn adembenemend ! Het fietspad vervolgt tussen de 2 huizen min of meer vlak en kronkelt eerst nog tussen de wijngaarden en dan door een groot bos tot het dorpje Ellange. Het fietspad loopt (voorlopig ?) dood op de Rue de la Gare en links is het restaurant La Rameaudière in het vroegere stationsgebouw. Hier keer je zeer comfortabel terug naar Remich : vanaf de Scheuerberg 4 Km afdalend !

Zie ook :