Km
60
Lochristi - Lokeren - St Niklaas - Beveren
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt/beton fietspad naast de spoorlijn Gent-Antwerpen van Lochristi naar Lokeren en verder via St-Niklaas tot Beveren-Waas. In centrum Lokeren een verbindingsweg van 4 Km van de Touwstraat via de Durme naar de Pijlstraat, gedeeltelijk op gescheiden of afzonderlijk fietspad. In centrum St-Niklaas afzonderlijke fietspaden naast de verkeersweg, uitgezonderd over 500 Mt op het stationsplein en naast het bioscoopcomplex.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Lokeren, parking Grote kaai / GPS : 51.107239, 3.991590
E17, afrit 12 Lokeren. Richting centrum volgen tot aan de parking Grote Kaai, 200 Mt voor de Markt. Dit is een grote gratis parking links, aan de Sportlaan voorbij het zwembad en de sporthal.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Lokeren.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Recht tegenover het stationsgebouw volg je de Stationsstraat tot aan de markt (op 300 Mt). Daar kom je aan de Durme, die je niet oversteekt en naar links volgt via het asfalt fietspad op de dijk dat daar begint.
Info :
Dit is mooie fietstocht van Lochristi via Lokeren en Sint Niklaas tot Beveren door hartje Waasland op het autovrije fietspad naast de spoorlijn Gent-Antwerpen. Dit is een gerealiseerd deel tussen Lochristi en Beveren-Waas van de toekomstige fiets snelweg van Gent naar Antwerpen naast de spoorweg.
De rit :
Met de fiets keer je vanaf de parking 100 Mt terug naar het voetgangersbrugje over de Durme tegenover het zwembad. Over het brugje op het fietspad naast de Durme begint deze fietstocht in 2 delen : links naar Lochristi, rechts naar Beveren.

1) Lokeren - Lochristi (15 Km h/t).
Over het voetgangersbrugje fiets je links op het fietspad naar de markt van Lokeren, op de Durmedijk steeds rechtdoor en vervolgt door het Josephine Charlotte park naast Durme. De Durme draait naar rechts en je moet verder onder de spoorwegviaduct door naar het rode fiets brugje dat je oversteekt. Je komt in de Vijgenstraat, steekt de Heirbrugstraat over en vervolgt rechtdoor in de Zeeldraaiersstraat. Je komt terug aan de spoorweg en op het einde van de Touwstraat begint het afzonderlijk fietspad naast de spoorweg.
Na ongeveer 1.5 Km, bij de overweg van het Lammeken moet je even naar rechts, ongeveer 300 Mt op het fietspad naast de weg. Dan links in de Laerestraat, een doodlopend wegje (doorgaand voor fietsers). Dit wegje gaat over in een fietspad dat terug uitkomt naast de spoorweg en zo vervolgt via Oudenbos tot Beervelde. Ruim 3 Km voorbij de trein stopplaats is het (voorlopig ?) einde van het fietspad. Hier keer je terug naar centrum Lokeren en het fietsbrugje over de Durme.

2) Lokeren - Sint Niklaas - Beveren (45 Km h/t).
Even voorbij het brugje is fiets knooppunt 24, daar moet je links richting 23. Je fietst op een kort stukje aardeweg en dan in de Nijverheidstraat, voorbij de spoorweg brug begint het fietspad naar Eksaarde op de oude spoorbedding tussen de 2 straten. Onder de viaduct N70 door fiets je naar rechts (weg van de knooppunten) op de Oude Heerweg, vanaf de Kopkapel is in deze straat een afzonderlijk fietspad. Aan de overweg van de spoorweg (niet oversteken) vervolg je in de Pijlstraat. Na 150 Mt bij de bocht van de weg begint rechtdoor het afzonderlijk fietspad naast de spoorweg. Het pad loopt eerst via het terrein van de NMBS en verder aan de noordzijde van de spoorweg richting Sinaai.
Aan de eerste overweg vervolg je rechtdoor in de verkeersluwe Beatestraat. De volgende overweg oversteken en aan de zuidzijde van de sporen is een ononderbroken autovrij asfalt fietspad naar St-Niklaas. Af en toe raast een trein je voorbij aan hoge snelheid naar Gent of Antwerpen. Een kleine 2 km verder, bij de overweg aan de stopplaats Sinaai moet je de sporen oversteken, het fietspad vervolgt aan de noordzijde. Aan de overweg bij de trein stopplaats Belsele vervolgt het fietspad terug aan de zuidzijde van de spoorweg tot 100 Mt voor de kruising met de Plezantstraat in het centrum van St.Niklaas.
De doortocht van Sint Niklaas naast de spoorweg viaduct aan de zuidzijde is ongeveer 1800 Mt, waarvan 500 Mt zonder fietspad op het stationsplein en naast het bioscoopcomplex. Voorbij de bioscopen aan een rotonde begint terug een breed fietspad aan de zuidzijde van de R42 verkeersweg. Dit pad volg je 200 mt en bij de verkeerslichten naar links het kruispunt oversteken en rechts vervolgen op het fietspad tussen de spoorwegdijk en de R42. Na 200 Mt links onder de spoorviaduct door het fietspad volgen richting Nieuwkerken-Waas. Bij de Nieuwe Molenstraat even naar links, de weg oversteken en het fietspad volgen aan de zuidzijde van de spoordijk.
Na 300 Mt links door het fietstunneltje onder de spoorweg en dan begint rechts aan de noordzijde van de spoorweg het fietspad naar Beveren naast de rails. Ter hoogte van de trein stopplaats Nieuwkerken-Waas even op de verkeersweg en vanaf de overweg opnieuw fietspad naar Beveren.
Nabij Beveren, als de spoorweg door een beton tunnel de N70 kruist gaat het fietspad over in het toegangswegje naar hotel Beveren. Voorbij het hotel vervolgt het fietspad 1 Km naast de N70. Je volgt de fietsbordjes naar het station Beveren : de N70 oversteken via de veilige oversteekplaats, dan door een woonwijk, de spoorweg oversteken en links het fietspad naast de spoorweg volgen tot het station Beveren. Hier is het keerpunt van dit mooi fietstochtje door hartje Waasland.

Zie ook :