Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt jaagpaden langs het Netekanaal en de Grote Nete. Beton fietspad op de oude spoorbedding naar Broechem.
Bewegwijzering :
Tot Lier geen bewegwijzering, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen. Van Lier naar Broechem fietsknooppunten 87-86-85.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Viersel, sluis / GPS : 51.189430, 4.667690
E313, uitrit 19 naar Lier, N14 na 500 Mt links naar Viersel. Onder de autowegviaduct, juist voor de kanaalbrug naar rechts en verder 1 Km langs het Albertkanaal tot aan de sluis van het Netekanaal. In die omgeving is voldoende parking.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Lier.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Het station is op 150 Mt van het fiets- en wandelpad door de Vesten van Lier rond de stad. Dit pad volg je zuidwaarts en je komt vanzelf aan het 'Saske' en de fietspaden op de dijken van de Nete.
Info :
Je volgt eerst het Netekanaal en van Lier tot Berlaar fiets je heen en terug op de kronkelende dijk van de Grote Nete. Van Lier naar Broechem : mooi fietspad op de bedding van een voormalige militaire spoorweg.
De rit :
Je begint rond de sluis op een droom van een asfaltweg en meteen is de toon gezet voor de volgende kilometers. Links en rechts liggen, lager dan de dijk, beemden. Het zal je opvallen dat je soms niet de enige bent die in dit erg groene landschap ontspanning zoekt. Rechts onder je, op de kasseistenen van de dijk, zitten dikwijls de vissers op een rijtje.
Je fietst 8 Km langs het Netekanaal tot aan de ijzeren spoorwegbrug bij Lier en deze brug moet je oversteken via een fiets- en voetgangerspassage. Beneden aan de overzijde kan je verpozen in een horeca zaak met prachtig tuin terras.
Je vervolgt via de Nazaretdreef die overgaat in een stukje kasseiweg. Iets verder kom je voor het eerst bij de Grote Nete aan. Van hieraf zal je later naar Broechem en terug fietsen. Dit is voor straks als je terugkeert van een ritje langs de Grote Nete tot Berlaar (12,5 Km h/t).
Je moet nu naar de overkant van het Netekanaal : honderd meter verder rechtdoor de Kanaalstraat volgen tot aan de Kesselsesteenweg. Deze drukke weg voorzichtig oversteken en naar links het fietspad nemen op de brughelling. Over de brug, op het einde van de brugoprit, is daar opnieuw de Grote Nete. Het rechter jaagpad loopt dood, dus je gaat fietsen op de dijk aan de linkerkant. Na 500 Mt sta je voor de spoorlijn Lier-Aarschot. Deze kan alleen worden overgestoken 200 mt naar links en daar terugkeren aan de andere kant. Bij de overweg is een horeca zaak in een oude hoeve met prachtig tuin terras.
Nu volgen 6 km heerlijk slingerend over de dijk fietsen met een mooi panorama op de omgeving : weilanden, beemden en moerasgebieden. Aan de brug van de Berlaarse Steenweg is het einde van het asfalt pad en keer je terug naar Lier. Na de grote Netekanaal brug in Lier kom je weer aan de Grote Nete.
Nu volgt een uitstapje naar Broechem (12 Km heen en terug). Aan de grote Nete zijn verder aan elke kant fietspaden en je fietst nu verder op het pad aan de rechterzijde, dus niet op de Vlaanderen Fietsroute. Na 1 km ben je aan de spoorwegbrug. Via het fietspad naast de sporen verwisselen van oever, dan direkt onder de brug door verder langs de Nete. Een 500 Mt verder de dijk afrijden naar links. Dan kom je op de Lispersteenweg die je een paar honderd meter volgt naar rechts op het rode fietspad. Bij de verkeerslichten begint de R16. Hier ben je maar 100 Mt van het spoorwegpad dat rechts van de R16 begint, dus hier oversteken en steeds de richting van fietsknooppunt 87 volgen.
Het oude spoorwegtracé buigt af in noordelijke richting naar Broechem. Stukjes bos worden regelmatig afgewisseld met maaivelden, akkerland en laagstam fruitboomgaarden. Vooral peren worden er geteeld. Verspreide bosjes brengen enig perspectief aan het landschap. Iets voorbij de kerktoren van Broechem (rechts), loopt het pad dood op het huis nr 14 aan de Bistweg.
Dit is het keerpunt, en hier keer je terug naar Lier. Daar is nog ruim 10 Km te fietsen terug naar het vertrekpunt aan de sluis van Viersel, het einde van onze tocht door het Neteland.

Zie ook :