Aard van de weg :
Het hele traject zijn volledig verkeersvrije beton/asfalt fietspaden. Eerst langs de Lieve van Belzele naar Waarschoot en dan langs het Schipdonk kanaal tussen Zomergem en Eeklo/Balgerhoeke. Brede beton weg dwars door domein Het Leen en dan asfalt fietspad naar het station van Eeklo.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Belzele, Brugse Steenweg / GPS : 51.090210, 3.652810
Ring R4 rond Gent, bij Mariakerke N9 richting Eeklo. Op de N9 over de brug van de Ringvaart en na een paar honderd meter komt rechts (Km paal 56,6) bij een groepje huizen de Lieve aan de Rabotstraat naar Belzele. Daar begint ook het fietspad.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Eeklo.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Het fietspad naar het provinciaal domein Het Leen begint ten zuiden van het station op de parking en loopt direkt naast de spoorweg richting Gent. Na een paar Km buigt het pad af van de spoorweg en eindigt bij een oversteekplaats aan de N9. Aan de overkant iets naar rechts begint een fietspad in de brede dreef naar 'Het Leen'.
Info :
Dit is een fietstocht in het agrarische Meetjesland langs boerderijen, uitgestrekte weiden en velden. Eerst 11 km op het fietspad naast de Lieve en daarna fiets je langs het jaagpad van het Schipdonk kanaal. Je fietst ook dwars door het provinciaal domein Het Leen en dan tot aan het station van Eeklo.
De rit :
Er ligt een mooi fietspad langs de Lieve, een klein riviertje door Oost-Vlaanderen van Gent naar Zomergem. Vandaag is de Lieve en omgeving een toeristische trekpleister voor fietsers. Ze evolueerde van stinkende riool met talloze vervuilingspunten naar een waardevolle natuurlijke waterweg. Het riviertje en het mooie fietspad lopen eenzaam door de velden ongeveer 11 km langs Sleidinge en Waarschoot, met af en toe een kruising met een stille weg. Dan loopt het pad dood op de weg Stoktevijver, dichtbij het Schipdonkkanaal.
Daar 200 Mt naar links op deze weg en over de Stoktevijverbrug is links en rechts een mooi asfalt jaagpad. Eerst fiets je naar links in zuidelijke richting. Langs het jaagpad kom je dan in de buurt van Zomergem, het dorp is aan de rechterkant. Nog enkele kilometers verder langs het Schipdonk kanaal kom je aan een groot kruispunt van kanalen : het Schipdonk kanaal kruist het kanaal Gent-Brugge. Het is hier een mooi stil plekje boven de stuw met een panorama over het uitgestrekte watervlak.
Je fietst langs dezelfde weg terug voorbij Zomergem naar de Stoktevijverbrug en dan gewoon rechtdoor, richting Eeklo. Na een paar Km fietsen kom je in de buurt van het Provinciaal Domein 'Het Leen', te zien als een groot bos in de verte rechts. Bij de Oostwinkelbrug steek je het kanaal over en fiets je rechtdoor op het fietspad naar het domein. Door het domein steeds rechtdoor op de brede betonweg die uitsluitend is voorbehouden voor fietsers en wandelaars en zo kom je aan de hoofdingang en de cafetaria met terras op een open plek in het bos.
Vanaf 'Het Leen', keer je terug naar het Schipdonk kanaal. Daar fiets je naar het noorden tot aan de viaduct van Balgerhoeke. Hier is het keerpunt, dan terugkeren naar de Stoktevijverbrug.
Over de brug terug naar de Lieve en na 11 Km ben je terug in Belzele bij Gent, het beginpunt van deze mooie fietstocht door het Meetjesland.

Zie ook :