Km
52
Schoten - Sint-Jozef-Rijkevorsel
Aard van de weg :
Verkeersvrij meestal breed asfalt jaagspad langs het kanaal Schoten-Dessel. Op de eventuele uitbreiding of variante langs de Antitankgracht tot s'Gravenwezel half verhard effen zandpad, zeer goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Sint-Job-in-'t-Goor, Sluisvijfbaan / GPS : 51.298000, 4.558400
E19 Antwerpen-Breda tot uitrit 4 Sint-Job-in-'t-Goor, rechts naar het centrum, op het kruispunt rechts N115 richting Schoten. Aan de eerste verkeerslichten links (Sluisvijfbaan) tot het kanaal brugje. Bij of over het brugje kan geparkeerd worden aan het kanaal.
Info :
Dit is een fietstocht in de Antwerpse Kempen langs het kanaal van Sint-Job-in-'t-Goor naar Sint-Jozef-Rijkevorsel en dan naar Schoten en terug.
De tocht kan eventueel uitgebreid worden van Sint-Job-in-'t-Goor tot s'Gravenwezel langs de Antitankgracht door uitgestrekte bossen. De Antitankgracht is het langste beschermde landschap van Vlaanderen en je ontdekt de restanten van het militaire erfgoed in de overweldigende natuur.
De rit :
Bij de parkeerplaats aan het kanaal Schoten-Dessel in Sint-Job-in-'t-Goor bij sluis 5 is een merkwaardige horeca zaak met tuin terras, het pand is in ware Louisianastijl opgetrokken. Deze fietstocht is in 2 of 3 delen, telkens heen en terug.

1) Sint-Job-in-'t-Goor - Sint-Jozef-Rijkevorsel (36 Km h/t).
Je fietst op het jaagpad langs het kanaal in n-oostelijke richting voorbij de sluizen 4 en 3 van Sint-Job-in-'t-Goor, richting Sint Lenaarts en Rijkevorsel. Het landschap is gevarieerd : een afwisseling van bossen en weilanden. Van Sint Lenaarts tot de N14 naar Rijkevorsel is het fietspad ongeveer 2 Km tussen het kanaal en een verkeersweg van de KMO's die gevestigd zijn aan het kanaal. In Sint-Jozef-Rijkevorsel bij de grote fietsbrug is het keerpunt van deze mooie fietsroute in de Noorderkempen.

2) Sint-Job-in-'t-Goor - Schoten (16 Km h/t).
Terug in Sint-Job-in-'t-Goor vervolg je rechtdoor langs het kanaal, richting fietsknooppunten 20-16. Na de wegkruising met de N121 kom je aan de eerste bebouwing van de Antwerpse randgemeente Schoten. Het jaagpad vervolgt nog ruim 4 Km langs het kanaal dwars door de gemeente tussen de woonwijken tot aan sluis 10. Deze sluis is de verbinding met het Albertkanaal en hier is het keerpunt van dit deel van de route.

3) Sint-Job-in-'t-Goor - s'Gravenwezel (11 Km h/t).
Dit is een variante of eventuele uitbreiding van deze route.
Je fietst over het brugje en dan rechts naast het kanaal, richting fietsknooppunten 42-45. Ruim 400 Mt verder beginnen links de restanten van de Antwerpse Antitankgracht. Deze werd rond 1939 aangelegd met de bedoeling vijandelijke (Duitse) tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. Ondertussen is de Antitankgracht geëvolueerd naar een groots natuurverbindingsgebied, dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt.
Er is een half verhard meestal breed zandpad aangelegd door de bossen naast de restanten van de Antitankgracht. Op regelmatige afstanden staan betonnen bunkers. Het pad kruist de Sint Jobsteenweg en loopt daarna langs het fort van Gravenwezel, hier is het keerpunt van dit fietstochtje langs de Antitankgracht.

Zie ook :