Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspad van Nieuwpoort tot Wulpen. Gedeeltelijk verkeersvrije asfalt weg langs het kanaal (enkel fietsers en bewoners toegelaten) van Wulpen tot Veurne. Door het centrum van Veurne ongeveer 500 Mt verbindingsweg zonder fietspad. Verkeersvrij asfalt/beton fietspad langs de Lovaart en de Ijzer van Veurne tot Stavele.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Westhoek.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Koksijde/Nieuwpoort, Veurnevaartstraat / GPS : 51.123322, 2.747850
E40 tot Nieuwpoort, uitrit 3, N355 richting centrum. Aan de verkeerslichten rechts N39, na 300 Mt rechts Veurnevaartstraat. De straat is doodlopend, er is altijd gratis parkeerplaats, ook in het hoogseizoen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Veurne.
Vanaf het station is het kanaal op 200 Mt in de richting van het centrum door de Statiestraat en voorbij de rotonde, over de brug. Links in de Sasstraat begint de fietsroute richting Fintele. Rechtdoor in de Ooststraat en 2 x rechts aanhouden in de Rozendalstraat begint de fietsroute richting Wulpen en Nieuwpoort.
Info :
Dit is een mooie fietstocht in de Westhoek op de Ijzervlakte. Je volgt het kanaal van Nieuwpoort tot Veurne en dan de Lovaart via Alveringem en Lo naar Fintele. Tenslotte nog een bijzonder aantrekkelijk stukje van ruim 5 Km langs de kronkelende IJzer tot Stavele.
De rit :
Je start met de fiets in de Veurnevaartstraat naar het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, dan onder de N39 brug door op het fietspad langs de z-westzijde van het kanaal richting Veurne. Je komt ook aan het kanaal via de Pelikaanstraat, een klein wegje vanaf de N39 dat doodloopt op het kanaal (niet voor fietsers).
Het eerste deel van deze fietsroute in 'Bachten de Kupe' is 4 km fietspad op een dijk tussen het kanaal en een brede beek naar Wulpen. Verder is tot Veurne beperkt plaatselijk verkeer voor oeverbewoners toegelaten, gelukkig is het asfalt wegje in de praktijk bijna altijd uitsluitend voor fietsers.
In centrum Veurne is er geen fietspad meer, de 500 Mt weg langs het kanaal zeer verkeersarm. Rechtdoor, voorbij de spooroverweg kom je aan een zeer druk kruispunt en hier moet je 50 Mt links in de Ooststraat naar het kanaal, het veiligste is te voet over te steken. Voor de brug naar rechts in de stille Sasstraat, na 200 Mt steek je via het fietsbrugje de voormalige sluis over. De omgeving van de oude sluis is nu een heerlijk rust- en pic-nic plekje in overweldigend groen.
Hier begint het ononderbroken beton/asfalt fietspad langs de Lovaart via Alveringem en Lo naar de Ijzer in Fintele. Aan de brug van het dorpje Lo is een mooi gerestaureerde houten windmolen te bezichtigen. Ook het oude centrum is zeker een bezoekje waard.
In het gehuchtje Fintele komt de Lovaart in de Ijzer en het is een populaire plaats om iets te drinken of te eten in een van de horecazaken, deze hebben allen een prachtig tuin terras bij de Ijzer.
Langs de IJzer is naar rechts nog ongeveer 5,5 Km asfalt fietspad aangelegd tot het dorpje Stavele. Het is een bijzonder aantrekkelijk stukje fietsen langs de kronkelende IJzer op het mooie fietspad met regelmatig kleine brugjes over de afwateringsgrachten van de IJzervlakte. Het brugje van Stavele is het keerpunt van deze mooie route door de Westhoek.

Zie ook :